از داکت هم در ساختمانها و مجموعههایی استفاده میشود که حجم کابل در آنها زیاد است و کنترل، نظم دهی و محافظت از آنها دشوار است.
داکت برق سبب محافظت از سیم و همچنین انتقال آن میشود. داکت از در هم ریختگی کابلها جلوگیری می کنذ. معمولاً از داکت برق جهت زیبایی فضای کابل کشی استفاده میشود. این وسیله به دلیل ضد آب نبودن، در فضاهای سر بسته قابل استفاده است.
ترانک یا ترانکینگ (Trunk) وسیلهای است که ضمن جلوگیری از شلوغی کابل کشیهای پی در پی بر روی دیوار، در طول مسیر میتوان به دلخواه خروجیهای متعدد برق، تلفن، شبکه و انواع دیگر مکانیزم ها را بر روی آن ایجاد نمود. زمانی از ترانکینگ ها استفاده میشود که امکان تخریب دیوارها و قرار دادن کلید و پریزها و سیم کشیهای آن داخل دیوار به هر دلیل وجود ندارد.
کیستون چیست؟
پریز شبکه یکی از پرکاربردترین تجهیزات در شبکه محسوب میشود. از این قطعه جهت برقراری ارتباط میان کابل شبکه و دیگر تجهیزات هم چون روتر، مودم، سوئیچ و … استفاد میشود.
کیستون های شبکه از یک سو به کابل شبکه متصل میشوند و از سوی دیگر یک پورت مادگی RJ-۴۵ ارائه میکنند. کیستون ها در تمامی قسمتهای شبکه مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال در ترانکینگ، فیس پلیت، داخل پچ پنل و … از این تجهیزات استفاده میشود.
کیستون از نظر کارایی و مدل در شبکه
بسته به نوع استفاده در شبکههای مختلف در مدلهای زیر تولید میشود:
- Cat5
- Cat5e
- Cat6
- Cat6a
- Cat7
- Cat 7a
- Cat8
محل قرارگیری کیستون ها در شبکه
- کیستون توکار
- کیستون دیواری شبکه
- برروی پچ پنل
- باکس روکار جهت نصب روی دیوار
- باکسهای توکار جهت نصب داخل دیوار
- باکسهای کف خواب
- فیس پلیت جهت نصب روی ترانکینگ
بهترین برندهای کیستون چیست؟
بهترین برندهایی که در این محصولات میتوان پیدا کرد به شرح زیر است:
اما شاید این برندها به دلیل فروش زیاد و استفاده و جایگیری در بازار هزینه زیادی را بر شبکه شما به وجود آورند. نگران نباشید شما میتوانید از محصولات ارزان قیمت تر که تولید داخلی هستند استفاده کنید و همان کیفیت را انتظار داشته باشید.
داکت برق چیست؟
همانطور که در مقدمه گفته شد، داکت وسیلهای مشابه کانال است که از آن جهت عبور سیم و کابل در انواع فضاهای مسقف استفاده میشود. این وسیله اغلب از جنس PVC تولید میشود. انواع داکت در ساختمانها، تأسیسات و سرویسهای بهداشتی بکار میرود. البته در ساختمانهای مسکونی، اغلب جهت منظم سازی کابلها کاربرد دارد.
داکت های برق همیشه با طول ۲ متر و در عرضهای مختلف تولید میشوند. انواع داکت های برق از جنس فلزی یا پلاستیکی هستند و در شاخههای ۲ متری و اندازههای عرضی ۱، ۱.۵، ۲، ۲.۵، ۳، ۳.۵، ۴، ۵، ۶ و ۹ تولید میشوند.
انواع داکت برق
پس از بررسی داکت برق چیست باید بگوییم داکت ها در سایزها و اشکال گوناگونی به بازار عرضه میشوند. این تجهیزات از چند لحاظ با هم تفاوت دارند و کاربرد آنها نیز به محل استفاده از آنها بستگی دارد. در ادامه به معرفی انواع داکت از لحاظ شکل ظاهری و نوع کاربرد اشاره خواهیم کرد:
- داکت ساده
- داکت شیار دار
- داکت پارتیشن دار
- داکت قرنیزی
- داکت کف خواب
- داکت لوله
-
ترانکینگ چیست؟
یک از محصولات موجود در بازار که عملکردی مشابه داکت دارد اما تخصصیتر است، ترانک است که اغلب در شبکه از آن استفاده میشود.
این تجهیزات نیز به شکل محفظههای دربسته طراحی شده اند و سیم و کابلهای مجموعه را در خود جای داده اند. این محصولات در انواع مختلفی به بازار عرضه میشوند و اغلب دارای پوششهایی به رنگ سفید هستند.
استفاده از این تجهیزات ظاهری زیباتر به محیط می بخشد و مدیریت و کنترل کابلها را راحت تر میکند. علاوه بر این، کابلها در برابر فشار، ضربه و دیگر صدمههای فیزیکی محافظت میشوند. بر روی این تجهیزات میتوان پریز شبکه و کیستون شبکه نیز نصب کرد.
تفاوت بین ترانک و داکت
Trunk و Duct از نظر مفهومی بسیار به یکدیگر شبیه هستند و هر دو آنها کانالهایی برای بسترسازی محسوب میشوند. با این هم هدر ظاهر و کاربرد و کیفیت تفاوتهایی بین این دو وجود دارد که در ادامه به آن پرداخته شده است:
اتصالات
ادوات و اتصالات: Trunk اتصالات و ادوات مختلفی (درزگیر , زاویه و …) دارند که به نسبت داکت کیفیت بالایی دارند و به طبع از کارایی بیشتری نیز برخوردارند.
قابلیت اتصال تجهیزات
قابلیت نصب تجهیزات و سایر اتصالات: ترانکها به دلیل نوع طراحی ای که دارند قابلیت نصب ادوات و تجهیزاتی مانند کیستون شبکه و تلفن, پریز, کلید و … را روی سطحشان فراهم آورده اند.
هزینه
هزینهها: به دلیل تفاوت کیفیت میان داکت و ترانک، هزینه تجهیز و راه اندازی شبکه از طریق ترانکینگ به طبع بالاتر از داکت است.
مقاومت و استحکام
از نظر استحکام و مقاومت: ترانک به دلیل نوع طراحی و ضخامتی که دارد نسبت به داکت از مقاومت بیشتر برخوردار است.