مقدمه
کمپرسور باد با تولید هوای فشرده توانسته است بخشی عظیم از فعالیت ها در زمینه صنعت، پزشکی، هواپیمایی و… را بر عهده گرفته و به سرانجام برساند. از این رو خرید کمپرسور باد برای کاربران این صنایع از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و تولید و فروش این پمپ ها بیش از پیش رونق پیدا کرده است.
وجود کمپرسور باد دست دوم برای افرادی که خواهان پرداخت هزینه کمتری برای این وسیله هستند می تواند رضایت بخش باشد. اگر چه کمپرسور باد دست دوم همانند هر ابزار دست دوم دیگر قیمت پایین تری نسبت به نمونه نو و آکبند آن دارد ولی بررسی نیاز شما از این وسیله و استفاده ای که قرار است از آن شود هنگام خرید ابزار بسیار حائز اهمیت می باشد.
انواع کمپرسور هوا:
همانطور که اشاره شد کمپرسور هوا توانایی تولید هوای فشرده را دارد. از این رو برای فعال کردن ابزاراآلات مختلف بادی، مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت وظیفه کمپرسور باد مکیدن هوا به داخل مخزن و فشرده سازی آن است. اما نکته ای که باید به آن توجه شود حجم کمپرسور باد دست دوم مورد نیاز است. این پمپ های باد در حجم های مختلفی و برای صنایع متفاوتی تولید می شوند که طبیعتا قیمت های متفاوتی نیز دارند.
پس بهتر است برای عدم صرف هزینه اضافی، درباره ویژگی های پمپ باد مورد نیاز خود اطلاعات کافی کسب کنید. در گذشته فقط شاهد تولید کمپرسور های باد صدا دار بودیم اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، صنعت تولید پمپ باد هم از این عرصه عقب نمانده و هم گام با پیشرفت وسایل، تجهیزات خود را بروز کرده است.
معرفی انواع کمپرسورهای بادی:
مدل ثابت:
این نوع از کمپرسورهای بادی به دلیل وزن و ابعاد خود بایستی به صورت ثابت در قسمتی از کارگاه و یا محل کار قرار بگیرند.
وزن و اندازه آنان به نسبت تمام کمپرسورهای دیگر موجود در بازار بیشتر است.
استفاده از این مدل کمپرسورها بیشتر برای کسانی که دارای زمینه شغلی فنی هستند، پیشنهاد می شود.
مدل دو مخزنی:
به دلیل وجود دو مخزن بادی بر روی خود می توان از آن ها برای انجام پروژه های سنگین استفاده نمود.
البته وجود همین دو مخزن نیز باعث شده تا پروسه جا به جایی و حمل و نقل آن کمی سخت شود.
این نوع از کمپرسورها دارای توان خروجی و قدرت عملیاتی بسیار بالایی هستند.
مدل پنکیکی:
به جرات می توان گفت که مدل پنکیکی یکی از ارزان ترین کمپرسور باد موجود در بازار است.
این نوع از محصولات بادی از حجم کمی برخوردار هستند و هیچ نیازی به نگهداری تحت شرایط پیچیده ندارند.
ظرفیت آن ها می تواند چیزی بین ۱ تا ۶ گالن باشد و از وزنی کمتر از ۱۵ کیلوگرم نیز عمدتا برخوردارند.
از این مدل کمپرسورها می توان جهت انجام پروژه های کوچک و محدود استفاده کرد.
عیب بزرگ این مدل از ابزارهای بادی این است که از تولید صدای بسیار زیادی برخوردارند.
مدل پرتابل:
این نوع از کمپرسورهای بادی بهترین گزینه برای تمام کسانی هستند که نیاز به داشتن یک ابزار این چنینی در هر موقعیت مکانی و زمانی برای خود هستند.
همچون نامشان از بهترین اندازه و وزن ممکنه برای جا به جایی و سهولت در حمل و نقل برخوردارند.
اصولا از یک موتور با توان کاری بالا برخوردار هستند و با قیمت های نسبتا گرانی نیز در بازار به فروش می رسند.
مدل استوانه ای:
کمپرسورهای استوانه ای در حقیقت همان کمپرسورهای پنکیکی هستند.
آن ها به نسبت مدل پنکیکی ها از تولید صدای به مراتب بیشتری برخوردارند.
انتخاب میان مدل استوانه ای و یا پنکیکی تنها بسته به شرایط پروژه و نظر نهایی شما خریداران عزیز دارد.
ویژگی کمپرسورهای بی صدا:
یکی از مزایای پمپ های بی صدا همانطور که از نامشان پیدا است عدم ایجاد صدا بر خلاف پمپ های صدا دار در هنگام استفاده می باشد. اما این فقط یکی از مزیت های این پمپ ها محسوب می شود؛ درحالی که با خرید کمپرسور باد دست دوم بی صدا می توانید از مزایای دیگر آن کمال استفاده را ببرید.
همانطور که می دانید گرما یکی از عوامل آسیب رسان به تجهیزاتی است که با برق سرو کار دارند. از این رو در کمپرسور باد های سایلنت باکیفیت از سیلندرهای آلومینیومی استفاده شده است که در صورت داغ شدن موتور، سریعا حرارت را با محیط تبادل کرده و اجازه داغ شدن بیش از حد را به موتور نمی دهد.
نکته دیگر این است که در پمپ باد های اویل فری (oil free) هیچ گونه نیازی به تعویض روغن وجود ندارد، تنها باید به صورت دوره ای فیلتر هوای محصول تعویض شود. خوب است بدانید تعویض فیلتر به کاهش مصرف برق نیز کمک می کند و بهتر است این فیلترها را هر 3 ماه یک بار تعویض کنید. همچنین تعویض به موقع روغن در پمپ باد های روغنی موجب می شود تا محیط کمتر آلوده شود و در تمیزی محل کار تاثیر بسزایی دارد.
در واقع این نوع ابزارآلات از این حیث دارای محبوبیت بیشتری نسبت به سایر مدل ها می باشند. همچنین مصرف پایین برق در این پمپ ها سبب شده است تا این ابزار برای افرادی که به دنبال کمپرسور کم مصرف هستند دستگاهی متناسب باشد. از طرفی به دلیل قابلیت کارکرد این پمپ ها در اقلیم های متفاوت کارایی بالاتری نسبت به دیگر پمپ ها داشته و برای تمامی شرایط متناسب می باشد.
از این رو خرید کمپرسور بی صدا حتی اگر کمپرسور باد دست دوم باشد در صورت سالم بودن در پیشرفت کار شما قطعا تاثیرگذار خواهد بود. زیرا از آن جایی که در تولید این کمپرسورها از لوازم و قطعات باکیفیت و مرغوبی استفاده می شود عمری طولانی دارند و کمتر دچار خرابی می شوند. (در صورتی که تعویض روغن و یا تعویض فیلتر ها مرتبا انجام شده باشد، با خیال راحت اقدام به خرید کمپرسور باد دست دوم کنید.)
راهنمای خرید کمپرسور باد دست دوم:
قطعات تشکیل دهنده پمپ باد شامل تسمه، کلید اتومات، هواکش پمپ، سوپاپ اطمینان برای تخلیه هوای باقی مانده مخزن، شیرگازی، شیر یک طرفه جهت جلوگیری از برگشت هوا به داخل پمپ، الکتروموتور پمپ، مخزن که به طور معمول دارای ضخامت 3 میلی متری است، پولی سردینام پمپ و صفحه محافظ دینام و چند قطعه دیگر می باشد که توجه به بخشی از این قطعات در خرید کمپرسور باد دست دوم الزامی است.
تشخیص سوختگی الکتروموتور:
با برداشتن در جعبه برق الکترموتور می توانید سیم پیچ را مشاهده کرده و با بررسی بیشتر می توانید تشخیص دهید که آیا سیم پیچ تعمیر شده است یا خیر که در صورت عوض شدن آن می توان به این نتیجه رسید که الکتروموتور ممکن است دچار سوختگی شده باشد.
در روش دیگر می توانید بعد از روشن کردن دستگاه و پر شدن مخزن آن، دست خود را روی الکتروموتور بگذارید. در صورتی که دمای زیادی احساس کردید نشان دهنده وجود مشکل در الکتروموتور است و در غیر این صورت الکتروموتور سالم می باشد. همچنین می توان برای تشخیص سوختگی و یا کارکرد نادرست الکتروموتور، تسمه را از الکتروموتور جدا کرد و سپس پمپ را روشن کرد. اگر در این حالت صدای بلندی از الکتروموتور به گوش رسید نشان دهنده خوردگی در بلبرینگ ها بوده و در این صورت پمپ با مصرف برق بیشتری کار خواهد کرد.
بررسی ضخامت مخزن:
ضخامت مخزن پمپ ها به حجمشان وابسته است به طوری که هرچه حجم آن کمتر باشد به ضخامت کمتری احتیاج دارد و برعکس هر چه حجم بیشتر شود ضخامت بیشتری نیز نیاز است. نکته حائز اهمیت در خرید کمپرسور باد دست دوم توجه به این ضخامت است چرا که ضخامت مخزن پمپ های باد به مرور بر اثر تجمع آب در کف مخزن و زنگ زدگی آن کاهش می یابد و این موضوع می تواند بسیار خطرناک باشد زیرا زمانی که مخزن پمپ باد به اندازه قابل توجهی نازک شود دیگر نمی تواند فشار هوا را تحمل کند و در نهایت سوراخ می شود.
در خرید کمپرسور باد دست دوم حتما به جوشکاری های انجام شده در مخزن ها توجه نمایید تا کمپرسور باد دست دوم با دوامی خریداری کنید.
بررسی مشکلات سیلندر یا هوا ساز پمپ:
گاهی اوقات تجمع جرم در فنر سر سوپاپ سیلندر باعث می شود که ایجاد تراکم در هوا به سختی صورت پذیرد که با تمیز کردن آن این مسئله به راحتی رفع می شود. گاهی نیز به دلیل لقی رینگ و سیلندر تراکم در هوا به کندی انجام می شود. اما چگونه متوجه این مشکلات شویم؟
پیشنهاد می شود که برای اطمینان از سالم بودن هواساز پمپ، بعد از روشن کردن کمپرسور باد دست دوم مدت زمان پرشدن آن در فشار 0 تا 8 بار را اندازه بگیرید. درصورتی که زمان پرشدن خیلی طولانی بود نشان دهنده وجود مشکل در هواساز پمپ است. (مثلا کمپرسور باد 50 لیتری در 5 دقیقه باید به فشار 8 بار برسد. البته هرچه مخزن بزرگتر باشد مدت زمان بیشتری نیاز است.)
بررسی کلید قطع کن کمپرسور:
از کلید قطع کن می توان جهت تنظیم کمپرسور در فشار باد معین استفاده کرد. برای اطمینان از سالم بودن باید بعد از تخلیه هوای داخل مخزن با باز کردن شیر مخزن کمپرسور، دوباره کمپرسور را روشن کنید و شیر تخلیه را ببندید. در صورتی که موتور روی درجه مورد نظر قطع و در درجه معین مجددا روشن شد، کلید اتومات سالم است.
نکته آخر اینکه قیمت کمپرسور باد دست دوم به برند و شرکت سازنده آن وابسته است پس پایین بودن قیمت را ملاک خرید پمپ هوا قرار ندهید، بلکه در خرید آن حتما به نکاتی که در قسمت راهنمای خرید کمپرسور باد دست دوم ذکر کردیم توجه نمایید تا خریدی باکیفیت داشته باشید و بتوانید به مدت طولانی از ابزار خود استفاده کنید. همچنین در خرید کمپرسورهای دست دوم، کمپرسوری که هنوز دارای ضمانت نامه و گارانتی باشد قطعا از اعتبار و ارزش بالاتری برخوردار است.
اگر کسب و کار شما وابسته به پمپ باد است به طوری که نمی توانید آن را خاموش کنید بهتر است از خرید کمپرسور باد دست دوم صرف نظر کرده و به سراغ یک مدل نو و آکبند از این دستگاه بروید؛ زیرا هر اندازه که پمپ باد دست دوم باکیفیت باشد نمی تواند جایگزین جنس نوی آن شود.
سوالات متداول:
1- آیا کمپرسور دست دوم ارزش خرید دارد؟
بله خرید کمپرسور دست دوم برای افرادی که می خواهند هزینه کمتری برای این وسیله پرداخت کنند می تواند رضایت بخش باشد به این شرط که پیش از خرید به درستی ابزار را مورد بررسی فنی قرار بدهند.
2- پیش از خرید کمپرسور دست دوم به چه نکاتی باید توجه کرد؟
پیش از خرید این ابزار به سالم بودن الکتروموتور، ضخامت مخزن و عدم آسیب دیدگی سیلندر توجه کنید.
3- فیلتر هوای کمپرسور هر چند وقت باید تعویض شود؟
فیلترها را هر سه ماه یک بار تعویض کنید چرا که تعویض این فیلترها به کاهش مصرف برق و افزایش طول عمر دستگاه کمک می کند.
راهنمای نگهداری از کمپرسور باد:
بهتر است جهت حفظ و افزایش طول عمر کمپرسور بادی خود در وهله اول آن را در فضایی قرار دهید که کاملا تمیز باشد و چنانچه پنجره و روزنه ای در آن فضا وجود دارد، آن را با توری هایی مخصوص بپوشانید تا مانع از ورود گرد و غبار به داخل فضا شود و از طرفی هم با ایجاد کانال هایی سعی در خارج نمودن حرارت ناشی از روشن بودن موتور دستگاه به محیط بیرون از فضایی که در آن قرار گرفته است، کنید. اکنون توجه شما را به دیگر نکات لازم و ضروری در این خصوص جلب می نماییم:
-همواره از سالم بودن قطعات و شلنگ هوای متصل به دستگاه اطمینان حاصل نمایید.
-برای تمیز کردن مخزن از هوای باقی مانده در آن، حداقل هفته ای سه بار آن را با هوای فشرده پُر و خالی کنید.
-چنانچه دستگاه بادی شما نیاز به روغن کاری دارد، از عدم روغن ریزی آن مطمئن شوید.
-هیچگاه در حین کار با کمپرسور اجازه بالارفتن دمای آن از ۹۰ درجه سانتی گراد را ندهید.
-برای هر بار استفاده مجدد از کمپرسور باد حداقل فاصله زمانی ۳ دقیقه را رعایت کنید تا دستگاه بتواند خود را ریکاوری نماید.
-متناسب با حجم و نوع نیاز کاری تان فشار هوای کمپرسور را تنظیم کنید.
-هیچ گاه به هنگام روشن بودن کمپرسور اقدام به جدا کردن و یا شُل و سفت کردن قطعات آن نکنید!
-تنها در صورت بروز خطر بایستی از اهرم اضطراری استفاده کرد.
-در صورت بروز مشکل و خرابی در دستگاهتان، تعمیر آن را به عهده تکنسین ها و سرویس کاران مجرب قرار دهید.
جمع بندی:
سیستم کلی کمپرسور باد به این صورت است که هوا از بیرون به داخل مخزن دستگاه مکش شده و طی مراحل مختلفی فشرده می شود و سپس این فشار هوا در مخزن ذخیره می شود تا در زمانی که احتیاج است کمپرسور باد با استفاده از شیر تخلیه فرمان خروج از طرف فرد استفاده کننده دریافت کند. سپس با فشار و سرعت بالا، هوای فشرده را به بیرون هدایت می کند تا با آزاد سازی انرژی ذخیره شده کار مورد نظر انجام شود. حال در هر کاری با توجه به نوع نیاز به هوای فشرده و اینکه به چه اندازه و برای چه مدت به هوای فشرده نیاز است می توان نوع کمپرسور باد متناسب را انتخاب کرد.
بعد از انتخاب مدل و نوع متناسب با کار خود سخت ترین کار خرید کمپرسور با فاکتورهای مد نظر شخص است. گاهی همه با تصور این که حتما باید کمپرسور نو و جدید بخرند هزینه بسیاری پرداخت می کنند در حالی که گاهی بدون نیاز به خرید مدل نو و فقط با خرید کمپرسور باد دست دوم می توان نیاز خود را رفع کرد.
فقط مشکلی که به وجود می آید این است که فروش کمپرسور باد دست دوم در کجا امکان پذیر است؟ و یا خرید از این فروشگاه ها آیا معتبر است یا خیر؟ و یا کمپرسور سالم است یا خیر؟ که با پیدا کردن فروشگاه های اینترنتی مناسب که مجاز و معتبر باشند می توان به نتیجه مطلوب رسید.