خطرات زیادی در محیط کار وجود دارد که میتواند برای کارگران مضر باشد. کسانی که با برق سر و کار دارند خطرات بیشتری آنها را تهدید میکند که باید حتما از لوازم ایمنی مطمئن استفاده کنند. یکی از لوازمی که برقکاران باید حتماً از آن در هنگام کار با برق استفاده کنند کفش ایمنی برق است که استفاده از آن نیز الزامی است.
پا، به عنوان دومین قلب عصبی انسان است که باید در پوشش آن دقت داشته باشید. طرز قرار گرفتن پا در کفش ارتباط مستقیمی با طرز فرم گرفتن اسکلت بدن و بخصوص ستون فقرات دارد. استفاده از کفش ناایمن و نامناسب فقط شامل عوارض و خطرات فیزیکی ظاهری نیست. بلکه گرفتاریهای مزمن ستون فقرات، چشم درد و سردردهای مزمن نیز از عوارض استفاده از کفش نا ایمن و غیر ارگونومیک میباشد.
به لحاظ بهداشتی نیز در صورت استفاده از کفش آستری غیر بهداشتی باعث به وجود آمدن میخچه، ایجاد باکتری، قارچ و بوی نامطبوع پا میشود. در نهایت زیبایی و ظاهر کفش ایمنی به شکلی باشد که کاربر با رغبت و بدون اجبار از کفش ایمنی استفاده کند.
داشتن رطوبت در کفش باعث میشود تا جریان الکتریسیته انتقال یابد و جدایی از این در برخی مواقع الکتریسیته ساکن روی کفش وجود دارد که در چنین شغلهایی حتما باید از کفش ایمنی استفاده کنید. در این پست قصد داریم با بررسی و راهنمای خرید کفش ایمنی برق به شما در انتخاب بهترین مدل که در برابر موارد زیادی از شما محافظت میکند بپردازیم.
کفشایمنی چیست؟
نوعی از کفش است که از نظر ظاهر کاملا شبیه کفشهای معمولی و عادی است. ولی از نظر ایمنی میتواند به دلیل جنس محکم و مقاوم که معمولا چند لایه هستند از پای شما در مقابل خطرات محیط کار محافظت نماید. در قسمت جلویی کفش یعنی انگشتان پا که بیشتر در معرض خطر قرار دارند، فلز مقاوم به کار رفته است.
چرا داشتن کفش ایمنی در محیط کار مهم است؟
هر از چند گاهی ما در اخبار میشنویم که کارگری در محل کار خود دچار حادثه شده است. زندگی کارگران، مهندسان در اماکن صنعتی همیشه در معرض خطر است، زیرا حادثه هیچ وقت خبر نمی کند. 7% از زخمهای ناشی از حوادث در محل کار، صدمات به پا است که مقصر اصلی کیفیت کفش ایمنی صنعتی است. کفش ایمنی برای شخص شاغل مرز بین مرگ و زندگی را مشخص می کند. تقریباً تمام صدمات غیرمترقبه یعنی لغزش، افتادن وسایل سنگین یا سیم برق روی پاها و سوختگی و غیره در کارخانه ها یا مراکز تولیدی نتیجه نامناسب بودن کفش است.
راهنمای خرید کفش ایمنی برقکاران:
کفش ایمنی در برابر برق، مواد شیمیایی، روغنها، شوکها و اسیدهای مضر به عنوان یک مانع عمل می کند تا از پاها و بدن شما محافظت کند. این نوع کفشها دارای وزن سبک و سنگین هستند که در ساخت آنها از مواد خاص و بهخصوصی استفاده میشود.
به عنوان نمونه در کفشهای برق برای اینکه از عبور جریان الکتریسیته جلوگیری شود از موادی مثل چرم طبیعی، پلی اورتان و کامپوزیت استفاده میشود. لذا در هنگام خرید این نوع کفشها باید به یک سری نکات توجه کنید که در ادامه به بررسی برخی از آنها میپردازیم.
انتخاب وزن مناسب:در طول روز شما قرار است که چندین بار از تیر برق، نردبان و محیطهای مختلف بالا و پایین بروید. در نتیجه کفشی که انتخاب میکنید باید تا جای ممکن صاف باشد تا باعث خستگی شما نشود. بیشتر کفشهای ایمنی وزنی در حدود 0.49 گرم تا 1.5 کیلوگرم را دارند که در مدلهای گران قیمت و خوب این وزن چیزی در حدود 1 کیلوگرم تا 1.5 کیلوگرم میباشد.
مقاوم در برابر جریان برق و رطوبت:اصلیترین تفاوت در کفش ایمنی برق همین دو مورد است تا از وارد کردن شوک الکتریکی به بدن جلوگیری نماید. کفش انتخاب شده باید در برابر رطوبت مقاوم باشد و در صورت خیس شدن کفش انتقال رطوبت در ان به سادگی نباشد.
افراد برقکار با ولتاژ مختلفی از برق کار میکنند که در هنگام خرید کفش عایق برق فشار قوی و ضعیف باید به میزان مقاومتی که کفش تحمیل می کند نیز توجه داشته باشید.
استفاده از سرپنجه مناسب:در محیطهایی که با برق سر و کار دارید افتادن اشیاء امری عادی تلقی میشود. وظیفهٔ کفش ایمنی محافظت از پا در مقابل خطر سقوط اشیا، محافظت در مقابل خطر سر خوردن و لغزش پا است. افتادن مختص به مکان خاصی نیست اما کف محیطهای که مواد روغنی آغشته میشود رایجتر است.
از آنجایی که برقکاران مدام با انواع این محیطها سر و کار دارند از وظایف کفش ایمن محافظت در برابر جریان الکتریکی، مواظبت از پا در برابر خستگی و جلوگیری از سوختگی پا است.
جنس رویه، زیره و کفی خوب:در تمامی کفشهایی که در ادامه به شما معرفی کردیم، جنس رویه و کفی کفش به ترتیب شامل چرم طبیعی و چرم مصنوعی هستند که پای شما درون کفش احساس راحتی خواهد داشت. اما بیشترین اهمیت در این نوع کفشها به جنس زیره مربوط میشود.
در حین کار با برق ممکن است که پا روی یک چیز نوک تیز بگذارید یا اینکه به دلیل کار مداوم و اتصالات برق ناگهان دمای بالایی ایجاد شده و موجب سوختن زیره شود. در نتیجه باید کفشی که انتخاب می کنید دارای زیره محکم، ضخیم و در عین حال محکمی باشد. بیشتر زیرههای خوب از پلی اورتان و EVA هستند.
دارای ساق با امکان عبور هوا:استفاده از کفش با ساق بلند ممکن است برای شما احساس راحتی نداشته باشد و استفاده از کفش بدون ساق هم از نظر ایمنی در برق زیاد مناسب نیست. پس حتما سعی کنید که از کفش ساق کوتاه استفاده کنید. البته اگر مشکلی با ساق بلند ندارید استفاده از این مدل پیشنهاد میشود.
همچنین کفش انتخاب شده باید امکان عبور جریان هوا را داشته باشد تا موجب خستگی، بوی بد و گرمای پا نشود. از دیگر موارد مربوط به این بخش از کفش میتوان به داشتن آستر نیز اشاره کرد.
میزان مقاومت جریان برق:معمولاً کفشهای ایمنی برق تا 380 ولت مقاومت را دارند که برای فشار قوی و صنعتی مناسب است.
انواع مختلف از کفشهای ایمنی
مدل کف پایی مخصوص:بهترین گزینه برای تمام کسانی است که نیاز به محافظت کامل از پای خود دارند. این مدل از کفشها قادرند از تمام نواحی پای شما هنگام راه رفتن و یا دویدن محافظت نمایند.
مدل نسوز:کفش ایمنی نسوز همان چیزی است که شما در محیطهای اشتعال برانگیز به آن نیاز دارید. این نوع از کفشها در برابر گرما و حرارت بسیار مقاوم بوده و از ورود گرما به داخل خود جلوگیری میکنند. آنطور که گفته میشود طبق استانداردهای به عمل آمده از این نوع کفشها، میتوانند تا دمای 150درجه سانتیگراد نیز برایتان کارایی داشته باشند.
مدل پلاستیکی:این نوع از کفشها تماماً از جنس پلاستیک ساخته و پرداخته شدهاند. میتوان این مدل را پاپوشهایی مقاوم برای محافظت از پاهایتان در برابر مواد شیمیایی قلمداد نمود.
مدل عایقی:در برابر جریانات الکتریسیته بین 500 تا 1000ولت کاملاً مقاوم هستند. برای ساخت آنها از جنس پلاستیک سخت استفاده میشود که مانع از عبور جریان برقی از کفش میگردد.
مدل مقاوم در برابر خورندگی:این نوع از کفشها را با موادی به نام بوتیل میسازند. ماده بوتیل سبب میشود تا از پاهای شما در برابر مواد خورنده محافظت بیشتری به عمل آید.
مدل پنجه فولادی:همانند نام خود از قسمتی فولادی در نوک کفش یا همان پنجه برخوردار است. این قسمت سبب می شود تا از انگشتان و پنجه پای شما در برابر ضربات ناگهانی و فشار محافظت بیشتری به عمل آید.
مدل کفی فولادی:همانطور که از نام این مدل از کفشها نیز مشخص است دارای کفهای از جنس فولاد می باشند. این مدل از کفشها در واقع غیر قابل سوراخ شدن از ناحیه کفی خود هستند.
راهنمای نگهداری از کفش ایمنی:
-در وهله اول همواره یادتان باشد که تنها از کفش ایمنی خود در محیط کارتان استفاده نمایید.
-سعی کنید در بازههای منظم همچون آخر هفتهها با استفاده از شوینده های مناسب اقدام به تمیز کردن کفشهایتان کنید.
-از قرار دادن آنها در زیر نور مستقیم خورشید اجتناب کرده چرا که باعث تغییر رنگ و تضعیف ساختار داخلی کفشها خواهد شد.
-تا حد امکان حواستان را جمع کنید که مواد نفتی و شیمیایی بر روی کفش ایمنی تان ریخته نشود.