طرز تهیه شربت
مواد لازم برای شربت:
شكر 2 فنجان
آب یك فنجان
گلاب 2 قاشق سوپخوری
زعفران حل شده یك قاشق مرباخوری
آبلیمو یك قاشق مربا خوری
دستور تهیه شربت:
آب و شكر را روی حرارت ملایم قرار می دهیم تا بجوشد. بعد گلاب و زعفران را اضافه كرده، سپس آبلیمو را می ریزیم. پس از چند جوش، شربت آماده شده را از روی شعله بر می داریم.
طرز تهیه زولبیا خوشمزه خانگی
مواد لازم:
نشاسته 200 گرم
ماست 180 گرم
آرد 20 گرم
زعفران حل شده یك قاشق سوپخوری
روغن جامد یك قاشق چایخوری
جوش شیرین یك دوم قاشق چایخوری
آب یا گلاب یك قاشق سوپخوری
طرز تهیه زولبیا
نشاسته و ماست را مخلوط كرده، چند دقیقه ای صبر می كنیم تا نشاسته در ماست خیس خورده و به راحتی حل شود.
سپس آرد را اضافه می كنیم و با همزن خوب به هم می زنیم تا مایع زولبیا صاف و یكدست شود. روغن جامد را اضافه كرده و در حین به هم زدن آب یا گلاب را همراه با زعفران حل شده به مایع اضافه می كنیم و آن را در قیف مخصوص می ریزیم.
در این مرحله جوش شیرین را هم اضافه می كنیم و مایع را خوب به هم زده، در حالی كه روغن روی شعله قرار دارد، زولبیا را توسط قیف در روغن كاملا داغ به صورت دایره های بزرگ و كوچك فرم می دهیم و بلافاصله پس از كمی سرخ شدن آنها را پشت و رو می كنیم.
زولبیاها را در شربت قرار می دهیم و پس از15- 10 دقیقه آنها را از شربت خارج كرده و در صافی قرار می دهیم تا شربت اضافه آن خارج شود.
طرز تهیه بامیه خوشمزه خانگی
مواد لازم:
آرد 200 گرم
آب 300 گرم
تخم مرغ 3عدد
روغن جامد یك قاشق سوپخوری
شكر نیم كیلو
نمك یك سوم قاشق چایخوری
آب 150 گرم
آبلیمو 2 قاشق سوپخوری
گلاب كمی
نکته مهم «طرز تهیه زولبیا بامیه خانگی، درجه یک و خوشمزه»
برای سرخ كردن بامیه و زولبیا و گوش فیل از روغن مایع استفاده كنید، چون روغن جامد باعث سفت شدن آنهاخواهد شد.
طرز تهیه بامیه
آب را جوش آورده، با شعله ملایم آرد را اضافه می كنیم و مرتب به هم می زنیم تا خمیر تقریباً سفتی به دست آید. بعد روغن را اضافه كرده و مرتب به هم می زنیم ( در حدود 3-2 دقیقه )، به طوری كه خمیر به صورت یك تكه درآید.
سپس بعد از كمی سرد شدن خمیر، تخم مرغ ها را یكی یكی اضافه می كنیم و خوب خمیر را ورز می دهیم تا خمیر نرم و لطیف شود.
برای این كه بامیه رنگ زیباتری به خود بگیرد، بهتر است از شربت بامیه یك قاشق سوپخوری به خمیر بامیه اضافه كرده و با خمیر مخلوط كنیم. بعد خمیر را در قیف با ماسوره كنگره دار متوسط می ریزیم و سپس در روغن مایع سرخ می كنیم.
برای سهولت كار بهتر است روغن را كمی داغ كرده، بامیه ها را به وسیله دست و یا با قیچی مخصوص آشپزخانه در روغن ریخته، بعد آن را روی حرارت مستقیم قرار دهیم تا بامیه ها سرخ شوند.
بامیه ها را در حین سرخ شدن مرتب به هم می زنیم تا به هم نچسبند و یك دست سرخ شوند. بامیه ها را در همان حال كه داغ می باشد، به شربت گرم اضافه می كنیم تا شربت را خوب به خود جذب كنند، در غیر این صورت بامیه ها شربت را جذب نخواهند كرد. اگر بامیه پس از چند ساعت شربت خود را از دست داد، علت آن رقیق بودن شربت می باشد.
زولبیا و بامیه، مضر یا مفید؟
زولبیا و بامیه از شیرینیهای ویژه ماه رمضان هستند که در کنار نان، پنیر، سبزی و… سر سفره افطار خودنمایی میکنند
معمولا سوالی که برای بسیاری از افراد مطرح میشود، این است که مصرف این شیرینیها چه مقدار مجاز است؟ درحالی که باید گفت مقدار مجازی برای مصرف آنها، تعریف نشده است و بهطور کلی هر چه این شیرینیها کمتر مصرف شوند، بهتر است.
از آنجا که مصرف فراوان زولبیا و بامیه در ماه رمضان به صورت عادت درآمده و با توجه به تقاضا به بازار عرضه میشود، بهتر است مصرفکنندگان این شیرینی، نکاتی را درباره آن به خاطر داشته باشند.
در ماه رمضان معمولا فعالیت بدنی کمتر و نظم وعدههای غذایی و حجم غذا نسبت به سایر ماهها نیز متفاوت است، بنابراین خوردن زولبیا و بامیه در افرادی که مستعد اضافهوزن و چاقی هستند، میتواند باعث دریافت انرژی مازاد و افزایش وزن شود.
همچنین مصرف آنها در افرادی که دچار مشکلات متابولیسم، افزایش قندخون و بالا بودن کلسترول هستند، میتواند باعث تشدید مشکلاتشان شود.
البته این فقط یک روی سکه است، طرف دیگر آن، کیفیت مواد تشکیلدهنده آنهاست. مثلا برای طبخ زولبیا و بامیه باید آنها را در مقدار زیادی روغن غوطهور کرد. طبیعتا با این روش طبخ، علاوه بر افزایش دمای روغن که گاه به حرارت جوش هم میرسد، مقدار زیادی از روغن به دلیل وجود آرد، جذب آن میشود و در نهایت کالری آن افزایش مییابد.
علاوه بر این، با آنکه برخی از روغنها را میتوان تا دمای حدود 250 درجه سانتیگراد حرارت داد اما در سلامت روغنها دو مساله دما و زمان طبخ مطرح است؛ هر چه مدت طبخ و حرارت بالا باشد، احتمال اکسیدشدن روغن و تولید ترکیبهای سرطانزای اسیدهای چرب ترانس در آن افزایش مییابد.
از سوی دیگر با توجه به گرانی موجود و قیمت مواداولیه و دستمزد کارگران و… به نظر نمیرسد در اکثر موارد، بهداشت در تهیه این ماده غذایی رعایت شود.
از طرفی عرضه و فروش زولبیا و بامیه ها در کنار پیاده روها و خیابانها هم مشکل دیگری است که بر شدت نگرانی ها دامن میزند. معمولا خرید این نوع شیرینیها به دلیل آلودگیای که دارند، کار عاقلانه ای نیست اما متاسفانه قیمت ارزانتر آنها نسبت به زولبیا و بامیه هایی که در قنادیها به فروش میرسد، باعث شده این نوع از شیرینیها در کنار خیابان نیز به فروش برسند اما واقعیت این است که هر چه این شیرینیها با قیمت ارزانتری عرضه شوند، این سوال مطرح می شود که از چه موادی در تهیه آن استفاده شده است.
البته باید خاطر نشان کرد گرانی یک ماده غذایی هم صرفا نشانه کیفیت بالای آن نیست. هرچند برخی خانمها هم در منزل این شیرینی را با مواداولیه باکیفیت تهیه میکنند اما باید گفت در علم تغذیه، زولبیا و بامیه ماده غذایی مفید تلقی نمیشوند.
البته در میان زولبیا، بامیه و حتی گوشفیل، بهتر است 1 تا 2 عدد بامیه را انتخاب کنید، آن هم از نوع کوچک که واحد مشخصی از کالری دارد.