کار با چوب و ابزار نجاری:
دانشنامه بریتانیکا که یکی از مهمترین و معتبرترین منابع به زبان انگلیسی به شمار میرود، نجاری را هنر کار با چوب، برش و اتصالات تخته های چوب تعریف می کند. این امر شامل کار با چوب برای ساخت مواردی از جمله درب، پنجره و پله نیز می شود.
نجاران از ابزارآلات و وسایل نجاری متنوعی برای برش و شکل دهی چوب استفاده می کنند. در گذشته در نجاری تکه های چوب توسط میخ، پیچ، منگنه و انواع چسب به یکدیگر متصل می گردیدند. لازم به ذکر است امروزه علاوه بر لوازم نجاری دستی، از انواع ماشین آلات صنعتی نیز بهره گرفته می شود.
تاریخچه نجاری:
اولین آثار نجاری به دوره پارینه سنگی باز می گردد. انسان های اولیه از ابزارآلات چوبی در کنار تجهیزات سنگی استفاده می کردند. پس از آن مصریان با بهره گیری از ابزار مسی، وسایل چوبی مانند مبلمان را ایجاد نمودند. چینی ها نیز با اندازه گیری های دقیق، موفق به تولید صنایع دستی چوبی گردیدند.
در اروپای شمالی وایکینگ ها از منابع چوبی برای ساخت کشتی استفاده کردند. این امر به تمدن اسکاندیناوی کمک کرد تا نیروی دریایی خود را توانمند سازد. در اروپای غربی، چارلز اول با توجه ویژه ای که به معماری و فرهنگ داشت، در توسعه هنر نجاری تاثیرگذار بود. اولین قلعه ها و کلیساها در اروپای شمالی نیز از چوب ساخته شدند.
حضرت عیسی مسیح نجار بود و با نجاری و چوب بزرگ شد. در کتاب مقدس انجیل نیز از نجاری یاد شده است. همچنین حضرت نوح به کمک فرزندانش با ساخت کشتی از حیوانات در زمان سیل محافظت کرد. در زمان حضرت داوود، نجاران یک کاخ را تماماً از چوب ساختند.
با توجه به کاربرد زیاد نجاری در زندگی؛ کار با چوب تبدیل به یک مهارت ضروری گردید و به مرور زمان با توسعه و خلق ابزارآلات متنوع، نجاری نیز توسعه پیدا کرد.
نجاریکردن از آن کارهای دلپذیری است که فواید و مزایای فراوانی دارد. چطور؟ با انجام آن میتوانید سرگرم شوید و اوقات خوشی برای خودتان فراهم کنید، بهعنوان یک شغل و حرفه هم نتایج خوبی به همراه دارد. علاوه بر اینها، کاری فنی و همزمان هنری است. یعنی نجاریکردن برای هرکس در راستای اهداف و علایقش مزایای فراوانی دارد. در این مقاله از لوازم نجاری موردنیاز برای کار با چوب در منزل آشنا میشوید.
آشنایی با دنیای ارهها در میان لوازم نجاری:
تقریبا هر عملیاتی در نجاری با برش چوب شروع میشود؛ بخشی که جذاب و بامزه هم هست. فرقی نمیکند که میخواهید چوبی نرم و تُرد مانند چوب درختان کاج را برش بدهید یا چوبهای سفتتری مانند بلوط؛ در هر حال به اره نیاز دارید. باید بدانید که ارهها دارای انواع مختلفی هستند. شکلها و اندازههای گوناگونی دارند و هر یک وظایفی متنوع را به عهده میگیرند. در ادامه با آنها به عنوان بخش مهمی از لوازم نجاری آشنا خواهید شد:
اره گِردبُر:
اره گردبر که به اره دیسکی هم معروف است، برشهایی را در چوب و فلز ایجاد میکند. این برشها میتوانند عرضی، طولی یا مایل باشند. حتی ایجاد شیار هم با گردبرها مقدور است. اره گردبر راحت و بدون نیاز به تغییر موقعیت چوب، آن را برش میدهد. یعنی برای کارکردن با این اره، کافی است که آن را روی سطح چوب یا فلز حرکت بدهید و برش بهوجود بیاورید. یادتان باشد که تیغههای مختلفی برای ارههای گردبر وجود دارد.
هم چنین بخوانید:راهنمای خرید و انتخاب بهترین اره و تیغ اره در نجاری
اره مویی:
برای ایجاد برشهای منحنی و نازک باید به سراغ اره مویی بروید. اره مویی دو نوع دستی و برقی دارد. با حرکت قائم اره مویی دستی روی چوب میتوانید برشهای حساس روی چوب نازک ایجاد کنید و منحنیهایی را شکل بدهید. اره موییهای برقی چوبهای ضخیمتر را هم برش میدهند.
اره میزی:
اره میزی هم ابزاری مهم در میان لوازم نجاری است. این اره کارهایی میکند و برشهایی میزند که از عهده هیچ اره دیگری برنمیآید. ارههای میزی تقریبا به شکل معکوس ارههای گردبر هستند؛ یعنی تیغه از زیر میز بیرون میآید. تعیین عمق و زاویه برش با این ارهها بهطور دقیق ممکن است. ارههای رومیزی هم انواع مختلفی دارند و اگر تازهکار هستید و میخواهید بساط نجاری را در منزل راه بیندازید، باید به فکر خرید اره رومیزی باشید.
اره نواری:
هیچ یک از لوازم نجاری بهاندازه اره نواری نمیتوانند منحنیهای ظریف یا برشهای عمیقی را ایجاد کنند که اره نواری بهوجود میآورد. در واقع، اره نواری تلفیقی است از اره شمشیری و اره گردبر. ارههای نواری برشکاریهای دقیقی انجام میدهند.
اره دستی:
مگر میشود که بهدنبال تهیه لوازم نجاری باشید و اره دستی نداشته باشید؟ این ارهها برای برشهای ساده و کارهایی که قرار است در آنها ظرافت و جزئیات موردتوجه قرار بگیرند، بهشدت ضروری است. اگر بهشدت تازهکار هستید، احتمالا نخستین چیزی که شما را به یاد نجاری میاندازد، همین ارههای دستی معروف هستند. خرید اینها از واجبات است.
دریل برقی:
دریل برقی با سری پیچ گوشتی از دیگر ابزارهایی است که بسیاری از نیازهای شما در کار نجاری خانگی راه برطرف میکند. از دریل برقی یا شارژی برای سوراخکاری روی چوب و انواع مواد دیگر استفاده میشود؛ حال با عوض کردن سری آن به سری پیچ گوشتی میتوانید از آن به جای پیچ گوشتی شارژی یا برقی استفاده کنید و تمامی پیچ و مهرهها را با آن باز کنید یا ببندید. همچنین با عوض کردن سری دریل میتوانید انواع سنباده کاری را نیز با استفاده از این دستگاه انجام دهید.
آشنایی با لوازم سنبادهزدن، صافکاری و سوهانکاری:
بعد از برشدادن چوب و ساختن قطعات مختلف یک وسیله چوبی باید آن را صاف کنید، سنباده بزنید و با سوهانکاری عملیات ساختوساز را به پایان برسانید.
رنده:
رندهها از مهمترین لوازم نجاری هستند. مگر میشود کاری را با چوب بسازید و بعد تلاشی برای صاف و مسطحکردن به خرج ندهید. یکدستشدن نتایج کارهای چوبی به دست رندههاست. این وسیلهها هم چوبی هستند و هم فلزی و تیغههایی دارند که باعث میشود چوب صیقل بخورد و در صورت لزوم ضخامت چوب را هم کم میکنند.
سنباده:
سنباده هم ابزاری زبر برای صافکاری سطح چوب است. سنبادهها در نوع برقی و دستی قابلخریداری هستند. اگر میخواهید که نتیجه کارهای چوبیتان صاف و زیبا باشد، باید از سنباده هم استفاده کنید.
سوهان:
سوهان هم در اندازههای مختلفی وجود دارد و میتواند سطح چوب را صاف و صیقلی کند. سوهانها از لحاظ میزان زبری متنوعاند و بنا به نیازی که در چوبکاری دارید، باید گزینه مناسب را انتخاب کنید.
ابزارهای مهم دیگر در میان لوازم نجاری:
برای اینکه بتوانید بهسادگی در منزل به نجاری مشغول شوید، باید ابزارهای دیگری هم در اختیار بگیرید. مواردی که در زیر معرفی میشوند، گزینههای معروفی هستند که تقریبا همه با آنها آشنایی دارند. اما خوب است که بهطور کلی، بار دیگر در اینجا قرار بگیرند:
-چکش؛
-پُتک؛
-دریل؛
-گونیا؛
-پیچگوشتی برقی؛
-متر برای اندازهگیری.
باتوجه به نکاتی که گفته شد، می توانید لوازم نجاری برای کار با چوب در منزل را خریداری نمایید.