بیشتر خانم ها از فرط خوشحالی و ذوق زدگی هنگام خرید لوازم آرایشی جدید فقط به مارک آنها توجه می کنند و حتی نگاهی هم به فهرست مواد تشکیل دهنده آن نمی اندازند. این در حالی است که بعضی مواد به کار رفته در رژ لب، لاک ناخن، ریمل، کرم های صورت، ضدآفتاب ها، دئودورانت ها و... می تواند به بدن شما آسیب برساند و در طولانی مدت عوارض زیادی از جمله سرطان، اختلالات هورمونی و... ایجاد کند.
وقتی قصد خرید لوازم آرایشی دارید، ممکن است پیدا کردن رنگ دلخواه که با رنگ پوست تان متناسب باشد برای تان مشکل باشد. اگر علاوه بر این ها به دنبال یک ماده آرایشی ایمن و غیرسمی هم باشید که هیچ گونه خطری برای سلامت شما نداشته باشد و بعدها شما را دچار مشکلات متعدد نسازد کار سخت تر می شود. شما بهتر می دانید که باید همیشه به دنبال مواد آرایشی غیرسمی باشید به خصوص بعضی از لوازم آرایشی بسیار مهم تر هستند مثلا حتما باید به دنبال رژلبی سالم باشید چون لب ها یکی از حساس ترین قسمت های بدن هستند. دکتر استکی مالکان، عضو انجمن مواد آرایشی سالم و نویسنده کتاب «تنها به دنبال صورت زیبا نباشید» می گوید: «پوست به شدت مواد مختلف روی خود را جذب می کند و علاوه بر این، موادشیمیایی که روی لب های تان استفاده می کنید به راحتی می تواند وارد دهان شما و بعد وارد دستگاه گوارش شود.»
بعضی از مارک ها تمام مواد مصرفی شان را روی برچسب محصول تولیدی نمی نویسند بنابراین یک مقدار انتخاب ماده آرایشی سالم مشکل تر می شود و نمی توان به راحتی مواد آرایشی سمی را تشخیص داد. انجمن مواد آرایشی سالم و ایمن فهرستی از مواد شیمیایی مضر را منتشر کرده است که در ادامه مطلب هر کدام را برای شما توضیح می دهیم.
مواد آرایشی بهداشتی را از داروخانه های معتبر خریداری کنید. مواد آرایشی و بهداشتی که در کناره های خیابان یا مراکز غیرمعتبر با قیمت های پایین تر به فروش می رسند چندان قابل اعتماد نیستند. تولیدکنندگان این مواد از ترکیبات ممنوعه که ارزان تر هم هستند برای ساخت مواد آرایشی کمک می گیرند و برای شان سلامت مصرف کننده اهمیتی ندارد. مواد آرایشی و بهداشتی را از مراکز معتبر با مارک شناخته شده تهیه کنید و قبل از خرید هم برچسب روی آن را بخوانید تا از نبود هر نوع ماده و ترکیب ممنوعه در آن مطلع شوید.
● چه شامپوهایی سمی هستند؟
ماده خطرناک: سورفاکتانت
از مواد رایجی که در بعضی محصول ها یافت می شود، می توان به ماده ای اشاره کرد که به ویژه در محصولات حاوی سورفاکتانت یافت می شود و از طریق پوست، تنفس و گوارش قابل جذب بوده و گفته می شود، علاوه بر خشکی و التهاب پوست و مخاط ها، درصورت مصرف زیاد آثار سرطان زایی نیز دارد. ایزوپروپیل الکل و الکل های مشابه که به وفور در این محصولات یافت می شود، می تواند باعث خشکی، التهاب و درماتیت آلرژیک و چروک خوردگی سریع تر پوست شود. سدیم لوریل سولفات و آمونیوم لوریل سولفات که در بسیاری از مواد آرایشی و بهداشتی یافت می شود، در دسته سورفاکتانت های آنیونی قرار می گیرند و در اکثر مواد شوینده و کف کننده استفاده می شوند. سورفاکتانت های کاتیونی نیز که بار الکتریکی مثبت دارند، در محصول هایی از قبیل نرم کننده ها و صاف کننده های مو و لباس به عنوان ضدالکتریسته ساکن وجود دارند. مصرف این مواد علاوه بر آثار التهابی و آلرژیک بر پوست و چشم، درصورت جذب سیستمیک یا خورده شدن به طور اشتباهی می تواند آثار داخلی متعددی داشته باشد.
● خطراختلالات هورمونی
ماده خطرناک:فتالات
واژه فتالات که به صورت Phthalates ممکن است روی برچسب رژ لب دیده شود ماده ای است که در آزمایشگاه مشخص شده که باعث به وجود آمدن اختلالات هورمونی می شود و با آزمایش روی حیوانات نیز مشاهده شد، در جنین آن ها نقص هایی را به وجود می آورد. معمولا ۲ قسمت از این ماده در مواد آرایشی استفاده می شود یکی بنزیل فتالات(BBP) و دیگری دی بوتیل فتالات(DBP).
● به خوشبوها اعتماد نکنید
ماده خطرناک: فراگرنس
برچسب مواد آرایشی خود را نگاه کنید تا در آن عبارت fragrance freeوجود نداشته باشد به خصوص اگر پوستی حساس دارید چون این افزودنی های خوشبو می توانند باعث تحریک پوست شما شوند و مشکلاتی را ایجاد کنند. حتی گاهی در تولید عطر و ادکلن، باز مقدار زیادی ماده معطرکننده به محصول اضافه می شود که می توانند باعث سردرد، سرگیجه، آلرژی پوستی و تغییرات رنگ پوست شوند. هرگاه قصد خرید یک محصول آرایشی و بهداشتی داشتید دقت کنید که روی آن عبارت fragrance free نوشته شده باشد.
● رژ لب ها را نخورید!
ماده خطرناک: فرم مالدئید
فرمالدئید که در خیلی از محصول ها مثل رژ لب، لاک ناخن و.. یافت می شود، می تواند باعث التهاب و تحریک پوستی شده و درصورت تماس مزمن باعث ضعف عمومی شود. رنگ های شیمیایی متعددی که در محصول های مختلف، به ویژه در محصول های زیبایی و آرایشی مصرف می شود، می تواند درصورت رعایت نکردن استانداردهای خاص، مشکل ساز باشد. گاهی این رنگ ها برای ایجاد رنگ خاصی با هم ترکیب می شوند که علاوه بر عوارض پوستی، می تواند عوارض متعدد داخلی نیز داشته باشد. به ویژه در مورد رژلب که در طول روز چند بار تکرار شده و احتمال دارد با خوردن هر نوع ماده غذایی مقداری از آن مستقیما نیز وارد بدن شود.
● حساسیت شدید در کمین شماست
ماده خطرناک: اکسی بنزون
اگر خواستید رژلب یا هر نوع کرم مخصوص لب بخرید که روی آن ادعا شده بود که از لب های شما در مقابل اشعه های مضر آفتاب محافظت می کند حتما روی برچسب آن را ببینید تا در آن اکسی بنزون (Oxybenzone) نباشد این ماده می تواند باعث به وجودآمدن حساسیت یا اختلال هورمونی شود حتی می تواند به سلول ها نیز آسیب برساند.
● مراقب باشید سرطان نگیرید
ماده خطرناک: بوتیل هیدروکسی
ماده بوتیل هیدروکسی که روی برچسب ماده آرایشی شما به صورت (Butylated Hydroxyanisole) نوشته می شود به عنوان یک ماده نگهدارنده شناخته می شود اما چندی پیش موسسه ملی سم شناسی آمریکا اعلام کرد، این ماده می تواند در انسان ها منجر به سرطان شود اما متاسفانه در بسیاری از مواد آرایشی و بهداشتی مثل رژ لب و خط چشم این ماده وجود دارد.
● اختلال در فعالیت غدد
ماده خطرناک :پارابن
روی برچسب رژلب را نگاه کنید و به دنبال هر عبارتی باشید که در آن واژه paraben وجود دارد، مثلا عبارت propylparaben، ethylparabenو نشان می دهد یکی از مواد هم خانواده این ماده مضر در رژ لب وجود دارد. این ماده شیمیایی می تواند فعالیت های غددی را کمی مختل کند یعنی به عبارت ساده تر می تواند وضعیت هورمون ها را در بدن شما به هم زند.این ماده به طور وسیعی در مواد آرایشی استفاده می شود و در واقع یک ماده نگهدارنده است که از رشد میکروب ها جلوگیری می کند. این ماده همچنین در ریمل، کرم های صورت، ضدآفتاب ها، دئودورانت ها و....وجود دارد.
عوارض و خطرات آرایش کردن مداوم:
متن زیرا را بخوانید تا متوجه عوارض استفاده روزانه از لوازم آرایش شوید:
خراب شدن پوست سالم:
اغلب کرم و پودرها پوست را زیبا می کند اما بدون تعارف آسیبی که به پوست میزند بیشتر از فایده آن است. پودرها طولانی مدت و تاشب روی پوست می ماند و از آنجا که لوازم آرایش حاوی موادشیمیایی هستند این ماندگاری پوست راخراب می کند بنابراین برای یک زیبایی موقتی بطور دائم بخود صدمه نزنید.
چروکیدگی پوست:
وقتی لوازم آرایشی را بصورت میزنید چربی طبیعی، ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز پوست شسته می شود در نتیجه پوست شل و چروک شده و همین باعث می شود پیر بنظر برسید. افراد سالخورده دنبال راهی برای زنده و نرم کردن پوست هستند در صورتیکه برگرداندن خاصیت ارتجاعی پوست دشوار است بنابراین از آرایش روزانه خودداری کنید تا جوانتر به نظر برسید.
جوش:
بدترین چیزی که جوش های روی پوست را تغذیه می کند لوازم آرایش است، لوازم آرایش برای رشد اکنه و جوش فضا ایجاد می کنند و از طرفی درمان جوشها اثراتی را روی پوست بجا میگذارد که زیبایی را کاهش می دهد.
ضعف ناخن ها:
کوتاه کردن ناخن ها قدیمی شده و لاک زدن ناخن مد است؛ ناخن بدون لاک ساده بنظر میرسد. وقتی ناخنها را برای مدت کوتاهی لاک میزنید در طولانی مدت بیرنگ میشوند همچنین استفاده بیش از حد از مواد مانیکور و پدیکور ناخن ها را ضعیف و شکننده می کند و استون مواد موجود در لاکها به قوت ناخن ها آسیب میزند.
هم چنین بخوایند:استفاده از ناخن مصنوعی چه عوارضی به همراه دارد؟
آسیب لب ها:
لبهای نرم و صورتی همیشه زیبا هستند، رنگ تیره و پوسته پوسته شدن لب چهره را زشت میکند به همین منظور افراد برای اینکه دلرباتر شوند از رژلب مدت دار استفاده می کنند. این کار در خیلی مواقع به لب آسیب میزند چرا که به واسطه ی آن چربی لب از دست میرود و لب ترک میخورند و اگر خیلی اینکار را تکرار کنید به مغز آسیب میرسد و حتی موجب فشارخون بالا و ضعف در هماهنگی عضلات می شود.
موانع رشد مو:
چه دختران و چه پسران همگی موهای پرپشت را دوست دارند اما امروزه آسیب به رنگ و ریشه مو رایج است چون از مضرات ژلها، سرم و نرم کننده هاب مو بی خبر هستید اما وقتی به ریزش مو، شوره و خارش میرسیم متوجه می شویم باید از مصرف آن خود داری کنیم.
عفونت چشم:
چشم ها نسبت به لوازم آرایشی بسیار حساس هستند، درست است که ریمل مژه ها را زیبا تر می کند اما ممکن باعث ریزش آن شود؛ خط چشم و سرمه را هم اگر هر روز استفاده کنید باعث خارش، سوزش، قرمزی، خشکی آب چشم، حساسیت و عفونت می شود. سایه هم همین طور اگر وارد چشم شود عفونت را تشدید می کند.
رنگ و رو رفتگی پوست:
ممکن است از کرم و رژگونه بسیار استفاده کنید اما مصرف زیاد آن باعث رنگ و رو رفتگی می شود و کم کم جای رنگ پوست طبیعی را میگیرد.
اختلالات پوستی:
اگر بطور منظم از کرم ها و پودرها استفاده می کنید سدیم سولفات موجود در آن دیواره های محافظتی پوست را تا ۱۰ درصد کاهش میدهد پس اگر احساس التهاب خارش قرمزی جوش کردید نشانه ی واضحی در توقف مصرف لوازم آرایشی است.
آلرژی پوستی:
پارابن موجود در مواد آرایشی ریشه عفونت و آلرژی است حتی مواد عطری بطور منفی با نورخورشید واکنش نشان میدهد و لکه های تیره ای روی پوست ایجاد می کند.
سردرد:
از لحاظ علمی ثابت شده که مواد شیمیایی موجود در محصولات شیمیایی سردرد ایجاد می کند پوشاندن صورت بخصوص پیشانی با کرم بطور ناگهانی احتمال میگرن، گیجی، حالت تهوع و استفراغ را بالا میبرد که خستگی و ضعف را درپی دارد در واقع بوی لوازم آرایشی باعث سردرد می شود.
افسردگی:
موادی مثل پارابن و تریک لوسن برای سلامتی مضر هستند و تعادل هورمون ها را بهم میریزند اما واقعا چه کسی فکرمیکرد مواد آرایشی تا این حد عوارض داشته باشد.
پف زیر چشم:
اطراف چشم نسبت به مواد شیمیایی زودتر واکنش نشان می دهند هیچکسی تیرگی های زیر چشم را دوست ندارد، مطالعات نشان داده علاوه برخواب نامنظم مواد آرایشی نقش مهمی را درپف زیر چشم دارد که پوشاندن آن با آرایش باعث تشدید می شود.
اختلال تنفس:
سالیسیلیت موجود در لوازم آرایشی تنفس را دچار مشکل و حتی منجر به آسم می کند و روی ریه ها تاثیر می گذارد.
سرطان:
یکی از نتایج مهلک بدست آمده دراستفاده لوازم آرایشی بیماری های کشنده ای مثل سرطان است برای اینکه لوازم آرایشی ضد آب درست کنند مجبور به استفاده بیشتری از مواد شیمیایی هستند که سرطان سینه، پوست و خون را شدت میدهد.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟