ابزار و دستگاههای طبخ قهوه، بسیار متنوع هستند. تا زمانی که با عملکرد درست این ابزار آشنا نشوید، نمیتوانید یک نوشیدنی باب طبع خود تهیه کنید. در اینجا قصد داریم به بررسی تفاوت قهوه ساز و اسپرسوساز بپردازیم.
شاید برای شما هم سؤال باشد که تفاوت قهوه ساز با اسپرسوساز در چیست و آیا با قهوهسازهای معمولی هم میتوان اسپرسو درست کرد؟ خب، جوابتان پیش ماست!اسپرسوساز، همان طور که از اسمش پیداست، برایمان اسپرسو درست میکند. اسپرسو هم که میدانید نوعی روش دمآوری است. پس یعنی اسپرسوسازها بهروش خاص اسپرسو قهوه دم میکنند. اما قهوهساز بهطورکلیتر شامل هر نوع دستگاهی است که برای دمکردن قهوه استفاده میشود. اسپرسوساز هم طبیعتا نوعی قهوهساز به حساب میآید، اما معمولا وقتی از قهوهساز حرف میزنیم، در اغلب موارد منظور قهوهسازهای قطرهای یا همان فیلتری است که از اسپرسوسازها راحتتر و ارزانترند. اما بگذارید با نگاهی دقیقتر به تفاوت این دو نگاه کنیم:
نگاهی دقیقتر به تفاوت قهوه ساز با اسپرسوساز:
تفاوت ازلحاظ نحوه عملکرد دستگاه:
اسپرسوسازها و قهوهسازهای قطرهای هرکدام بهنحوی خاص عمل میکنند.
برای تهیه اسپرسو باید آب تقریبا جوش با فشار زیاد از میان پودر قهوه عبور داده شود. نحوه ایجاد فشار لازم برای عبور آب بسته به نوع اسپرسوساز متفاوت است؛ در برخی اسپرسوسازها فشار لازم با پیستون دستی و در برخی دیگر بهکمک بخار یا پمپ ایجاد میشود. فشار مطلوب برای تهیه اسپرسوی واقعی باید دستکم حدود ۹ بار باشد؛ البته، امروزه اغلب اسپرسوسازهای نیمهخودکار و تمامخودکار بازار از قابلیت تولید فشار استاندارد ۱۵ بار برخوردارند.
در قهوهسازهای قطرهای آب داغ روی پودر قهوه ریخته و سپس قهوه دمشده براثر نیروی جاذبه بهصورت چکهطوری از فیلتر گذر کرده و درون قوری میریزد. فشار تولیدشده در قهوهسازهای قطرهای بهنسبت فشار تولیدی دستگاههای اسپرسوساز مقدار بسیار ناچیزی است، شاید حدود فقط ۱ بار.
درکل، دستگاههای اسپرسوساز در مقایسه با سایر انواع قهوهسازها از فشار بسیار بالاتری استفاده میکنند.
هم چنین بخوانید:خرید بهترین قهوه ساز خانگی خوب
تفاوت ازلحاظ کاربری آسان:
کار با قهوهسازهای قطرهای برقی اصلا سخت و پیچیده نیست؛ اسپرسوسازهای تمامخودکار و سوپرخودکار هم کموبیش همینطورند، اما اسپرسوسازهای نیمهخودکار دقت و مهارت بیشتری میطلبند. درمورد اسپرسوسازها تا به چندوچون دستگاه خوب مسلط نشوید، شاید اولش کار باهاشان برایتان کمی سخت باشد. برای تهیه صحیح اسپرسو باید خبره فوتوفنهای زیادی بود، چون بهگفته حرفهایها کوچکترین اشتباهی میتواند روی طعم شات اثری ملموس باقی بگذارد. قهوهسازهای قطرهای را کافی است با آب و قهوه پر کرده و دکمه شروع را بزنید، همین! البته، قهوهسازهای قطرهای با تنظیمات بیشتر هم داریم، اما درکل از دستگاههای اسپرسوساز راحتترند.
تفاوت ازلحاظ تازگی و درجه ریزی قهوه:
کیفیت اسپرسوی حاصل از اسپرسوسازها به عوامل بسیار مختلفی بستگی دارد، مثلا درجه ریزی قهوه و کیفیت و تازگی قهوه مورداستفاده. برای تهیه اسپرسو ترجیحا باید قهوه درست پیش از دمکردن آسیاب شود. هر نوع قهوهای هم قابلاستفاده است، اما برخی اسپرسوسازهای مجهز به آسیاب داخلی با دانههای غیرچرب و طعمدارنشده بهتر کار میکنند. درجه ریزی و یکدستی قهوه نیز مسئله مهمی است. برای دستگاههای اسپرسوساز معمولا از پودر قهوه دانهریز استفاده میشود. پودر قهوه مورداستفاده برای تهیه اسپرسو همچنین باید یکدست باشد.جا دارد یادآوری کنیم آسیابهای دندانهای یکدستتر از انواع تیغهای پودر میکنند. اما قهوهسازهای معمولی در این مورد انعطافپذیرترند. برای قهوهسازهای قطرهای معمولا آسیابهای تیغهای هم کارسازند و از پودر قهوه دانهدرشتتری استفاده میشود.
تفاوت ازلحاظ مدتزمان دمآوری:
دستگاههای اسپرسوساز ازلحاظ مدتزمان دمآوری سریعترند. همان طور که گفتیم، دستگاههای اسپرسوساز قهوه ریزتری میطلبند، درحالیکه برای قهوهسازهای قطرهای لزوما نیازی به قهوه ریز در حد اسپرسو نیست؛ هرچه پودر قهوه ریزتر باشد، مدتزمان لازم برای دمآوری کوتاهتر میشود. با قهوهسازهای قطرهای بسته به مدل دستگاه و نیز مقدار قهوه باید چیزی حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه منتظر بمانید، اما عصارهگیری با اسپرسوسازهای خودکار حدود ۲۵ تا ۳۰ ثانیه طول میکشد.
هم چنین بخوانید:بهترین اسپرسو سازهای خانگی کدامند؟
تفاوت ازلحاظ نسبت قهوه به آب:
برای تهیه اسپرسو بهازای هر ۱٫۵ اونس آب به حدود ۷ گرم پودر قهوه نیاز داریم. در تهیه قهوه بهروش قطرهای باید برای هر ۶ اونس آب حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری پودر قهوه در نظر بگیریم. البته، اندازهها در دستورهای مختلف میتواند اندکی متفاوت باشد. اما، درکل، شات اسپرسو دارای طعم بهمراتب قویتری در مقایسه با قهوهای است که بهروش قطرهای تهیه میشود؛ بهعبارتی، قهوه تهیهشده بهروش قطرهای مزه نسبتا سادهتری میدهد. درضمن، با اسپرسوسازها قهوه کرمیتری به دست میآید، چون تهیه اسپرسو قهوه ریزتری میبرد و هم آب با فشار حیلی سریعی از میان پودر قهوه عبور داده میشود. اما قهوه حاصل از قهوهسازهای قطرهای بهدلیل اندازه درشتتر پودر قهوه در حد اسپرسو کرمی درنمیآید.
شات اسپرسو هم که میدانید کوچکتر از ماگهای مورداستفاده برای سرو قهوه ساده است. البته، از اسپرسو برای تهیه نوشیدنیهای دیگری هم استفاده میشود:
- لاته: یک شات اسپرسو + ۹ تا ۱۵ اونس شیر بخار دادهشده
- کاپوچینو: یک شات اسپرسو + ۴ تا ۵ اونس شیر بخار دادهشده
- آمریکانو: یک شات اسپرسو + آب داغ
- تونیک اسپرسو: یک شات اسپرسو + آب تونیک
هم چنین بخوانید:همه چیز درباره قهوه
تفاوت ازلحاظ قیمت:
قهوهسازهای قطرهای از قیمت مشتریپسندتری برخوردارند و به همین دلیل پرفروشترند؛ با زیر ۱ میلیون تومان هم گزینههای متنوعی برای انتخاب خواهید داشت. اما اسپرسوسازی که از برندی معتبر و دارای کیفیتی درخور باشد، چند میلیون تومانی آب میخورد. تازه برای اسپرسوسازهای قَدَر باید در فکر خرید آسیاب قهوه باکیفیت هم باشید.
با این تفاصیل، قهوهساز بخریم بهتر است یا اسپرسوساز؟
کاملا به خودتان بستگی دارد. شماهایی که معمولا شلوغپلوغاید و با قهوه ساده سر میکنید، قهوهسازهای معمولی احتمالا برایتان راحتتر خواهند بود و میتوانید همزمان برای چند نفر قهوه دم کنید، بدون هیچ دنگوفنگی. اما شماهایی که بهطور خاص به اسپرسو یا سایر نوشیدنیهای بر پایه اسپرسو علاقهمندید، خب باید دستگاه اسپرسوساز بخرید. برای خرید دستگاه اسپرسوساز گزینههای مختلفی پیش رو دارید: نیمهخودکار، تمامخودکار و سوپرخودکار.
حرف پایانی:
دیدید که دستگاههای اسپرسوساز با قهوهسازهای معمولی متفاوت عمل میکنند و قهوه یکسانی به دست نمیدهند. همان طور که گفتیم، اسپرسوساز هم نوعی قهوهساز محسوب میشود، اما قهوهسازی که استاد اسپرسوست؛ درحالیکه معمولا منظور از قهوهساز در اغلب موارد قهوهسازهای قطرهای است که بهدلیل قیمت مناسبترشان برای مصرف خانگی رایجترند.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟