فرش هریس را می توانیم نوعی فرش معرفی کنیم که در ایران و بخش آذربایجان بافته می شود. این فرش زیبایی های خاص خودش را دارد و یکی از صنایع دستی ایران شناخته شده است.
فرش هریس را می توانیم نوعی فرش معرفی کنیم که در آذربایجان بافته می شود
همه چیز درباره فرش هریس/ فرش دستباف آذربایجان
معرفی فرش هریس
برای بافتن فرش هریس معمولا از پشم گوسفندی استفاده می شود همین موضوع باعث می شود تا فرش هریس برای بدن انسان ها فوایدی هم داشته باشد. یکی از مهم ترین خصلت هایی که به فرش هریس نسبت می دهند، قابلیت گرم کنندگی می باشد. عموما ادعا شده که کسانی که بیماری رماتیسم مفاصلی دارند، نشستن و راه رفتن بر روی این فرش می تواند در تسکین دردهایشان کمک زیادی کند.
نکته ی جالب درباره ی بافت فرش هریس این است که این فرش ها تنها فرش هایی هستند که برای بافت نقوش آن ها عموما از داستان های واقعی قدیمی استفاده می کردند. در واقع تمامی نقوش بافته شده بر روی فرش هریس، داستان هایی هستند که گذشتگان ما آن را به زبان هنر تبدیل کرده و بر جان یک تخته فرش بافته اند تا آن ها به آیندگان خود منتقل نمایند.
به عنوان مثال، جانور شناسان و گیاه شناسان زیادی با تکیه بر شمایلی که از گیاهان و جانوران آن زمان بر تن این فرش های بافته شده، تحقیقات زیادی را انجام داده و به نتایج مختلفی دست یافته اند. در واقع می توانیم ادعا کنیم که فرش های هریس را بیشتر به دلیل داستان هایی که در دل و جان آن ها بافته شده می شناسند و این فرش به همین خصلت در کل دنیا معروف است و طرفداران خاص خودش را نیز دارد.
البته که فرش هریس نیز مانند هر فرش دیگری، زیبایی های خاص خودش را داراست. عموما فرش های زیادی مشابه با فرش هریس در سراسر دنیا بافته شده است که خود فرش هریس به دلیل اینکه از یک هوه ی سه کیلوگرمی برای چسباندن و به هم تنیده شدن و محکم شدن پودها استفاده می کنند. در واقع در هم تنیدگی پودهای این نوع فرش به واسطه ی هوه، باعث می شود که استحکام آن به شدت زیاد شود.
برای بافتن فرش هریس معمولا از پشم گوسفندی استفاده می شود
ویژگی های ظاهری فرش هریس
فرش هریس عموما اندازه های ۵/۱×۱، ۴×۳، ۲×۲، ۵/۲×۵/۳، ۳×۲ ۳×۳ متر با رج شماره ۱۵ تا ۳۰ به بالا بافته و تولید می شود. برای بافت طرح این نوع فرش ها معمولا از طرح هایی مانند طرح های رایج منطقه عبارتند از: تاجری / صبوری / رزگل / حیاط گل / توکلی/ صمدخان / غلط نقشه (هرنوع طرحی که برای اولین بار ارائه شود و متداول بازار نباشد، اصطلاحاً غلط نقشه بکار میرود)/ چلنگری و افشان و ... و غیره استفاده می شود.
البته ممکن است تمامی این شمایل کاملا خیالی باشد و به هر حال این شمایل از ذهن های افرادی که در آن زمان فرش را می بافند الهام گرفته می شوند.
برای بافت قالی های هریس عموما از رنگ های تیره استفاده می شود
برای بافت قالی های هریس عموما از رنگ های تیره استفاده می شود و این رنگ ها بر طبق رنگ هایی که در پوشش طبیعی منطقه ی اقلیمی آن دوره موجود بود، انتخاب می شدند.
سرمه ایی تیره، قهوه ایی سیر، قرمز روناسی، مسی، سبز تیره و بنفش زرد و آبی... از جمله رنگ هایی بودند که به صورت طبیعی به شدت می آمده و بر تن قالی بافته می شدند.
روناس، ذلیر، تولوخ کولی، پوست پیاز، قره چوپ (چوب سیاه)، نیل کلکته، دوه قولاغی (گوش شتر) ریشه اشگون از حمله رایج ترین موادی بودن که برای رنگ دهی به تار و پود فرش های استفاده می شدند و در رنگ رزی های قدیمی نیز کاربرد فراوان داشتند. در نهایت باید اعلام کنیم که فرش هریس یکی از مهم صنایع دستی سنتی و قدیمی ایرانی است که هنر و خلاقیت قوم ایرانی را به وضوح به رخ جهانیان می کشد.
فرش هریس یکی از مهم صنایع دستی سنتی و قدیمی ایرانی است
امتیاز شما به این مطلب چنده؟