تاریخچه دیگ سنگی:
دیگ سنگی به نام هرکاره یا دیزی سنگی می شناسند که نوع ظروف ساخته شده از سنگ است. البته شاید سوالی که ذهن شما را مخدوش کند این باشد که چگونه سنگ می توان دیگ درست کرد. در واقع این گونه از ظروف سنگی با نوع سنگ های سرپانتین ساخته می شود که نرم و در عین حال ضربه خوری خوبی دارند. قدمت ساخت دیزی سنگی در مشهد مقدس به 14 قرن می رسد که در روایاتی از امام رضا(ع) آمده است که غذای مرا در هیچ غذایی جزو ظروف های سنگی طبخ نکنید.
- ظروف سنگی از جنس نوعی سنگ به نام سرپانتین ساخته شده اند که خیلی نرم و همین طور مقاوم در مقابل حرارت هستند و از طبیعت استفاده می شود. مناسب ترین ظروف در میان همه ظروف، همین ظروف سنگی شناخته شده است.
- ظرف های سنگی ظرف های مناسبی برای پخت غذا به حساب می آیند.
- ظرف های سنگی به علت جنس مخصوصی که دارند با کمترین انرژی مورد احتیاج حرارت را جذب و کم کم و در طول زمان مواد غذایی را آماده میکنند. پس این کار از تبخیر زود هنگام پیشگیری میکند و سبب حفظ املاح و مواد معدنی موجود در مواد غذایی میشود (مطابق بررسی کارشناسان غذایی) .
- ظروف سنگی از نظر بهداشتی سالم هستند و تغییر در غذا به وجود نمی آورند.
- درست کردن بی نظمی های ضربان قلب
- پیشگیری از سنگ کلیه
- تنظیم کارکرد کلیه و کبد
- کم شدن مقدار نیاز به انسولین در صورت دیابتی بودن
- درون ظروف سنگی هیچگاه خط و خش نمیافتد.
- توقف حمله حاد آسم
- نگهداری و تجدید سطح انرژی بدن
- بهبود وضعیت خواب
- دارای خاصیت ضد چسبندگی هستند
- هیچ نوع پوشش شیمیایی و غیر طبیعی درون ظرف های سنگی وجود ندارد.
- آزاد شدن املاح مفید موجود در این قابلمههای سنگی، کم کم و به مرور زمان باعث تأمین مواد مورد نیاز بدن و خوش مزه شدن بسیار غذا میشود.
- استفاده از ظرفهای سنگی باعث آزاد شدن آهن و مواد معدنی در بدن میشود( آهن، برای خون سازی، شادی و نشاط در بدن مورد نیاز است).
- ظروف سنگی به علت خاصیت مغناطیسی که دارند، آهن مورد نیاز بدن را تامین می کنند.
-هیچ نوع پوشش شیمیایی و غیر طبیعی درون ظرف های سنگی وجود ندارد.
- در طب سنتی ظروف سنگی جزو ظروف مناسب برای پخت غذا به حساب می آید(سالم ترین ظروف طبیعی).
- ظروف سنگی از نظر بهداشتی سالمند و تغییر در غذا به وجود نمی آورد.
- منیزیم موجود در ظروف سنگی خیلی دارای اهمیت است چرا که منیزیم نقش مهمی در سلامت عمومی بدن ما اجرا می کند.
ظروف سنگی
* منیزیم در کارکرد مغز و خلقوخوی فرد نقش مهمی دارد .
* منیزیم مانع از به وجود آمدن افسردگی می شود.
* منیزیم به کم شدن فشارخون کمک می کند.
* منیزیم مانع از حمله و سکته قلبی و سایر بیماریهای قلبی عروقی می شود.
* ظروف سنگی به علت داشتن منیزیم میتوانند به کم شدن نشانه های میگرن کمک کنند.
انواع ظروف سنگی:
ظرف های سنگی یا هرکاره در انواع گوناگونی از ظروف مثل: دیگ سنگی، ست فنجان و نعلبکی، لیوان دمنوش، ماهیتابه سنگی، لیوان سنگی، قوری سنگی و… تولید و عرضه می شود.
چه غذاهایی در ظروف سنگی می توان پخت؟
چنانچه نمی دانید چه غذاهایی در ظروف سنگی می توان پخت باید بگوییم که در ظروف سنگی انواع غذاهای ایرانی و خارجی را می توان پخت ، چه برای پخت و چه برای دم کردن انواع دم نوش ها می توان از آن ها استفاده کرد.
تبخیر نشدن سریع آب موجود در مواد غذایی از سایر خصوصیت های دیگ سنگی محسوب می شود که باعث حفظ کیفیت غذا می شود.
حتی می توان انواع آش، حلیم، خورشت و انواع سوپ را در این ظروف پخت کنید.
چه تفاوتی میان دیگ سنگی سیاه و دیگ سنگی سفید وجود دارد؟
سنگ های خامی که به صورت تکه های بزرگ از معادن بیرون می آیند پس از طی مراحل چکش کاری، پرداخت کاری و ریزه کاری های دیگر به صورت ظروف سفید رنگ در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرند.
اما پس از آب بندی رنگ سفید آن ها به مشکی تبدیل می شود که علت آن تماس با روغن و آتش است .
پس توجه داشته باشید که هنگام خرید دیگ سنگی حتما باید به رنگ سفید باشند.
ظروف سنگی
تاثیر ظروف سنگی در درمان کمبود آهن:
وجود فراوان آهن و منیزیم در ظروف سنگی از جمله ویژگی های ظروف سنگی به شمار می آید، که آهن و منیزیم موجود در این ظروف از کمبود آهن جلوگیری و حتی در درمان کمبود آهن تاثیر گذار است.
کمبود آهن سبب پیدایش انواع بیماری ها در بدن انسان می شود.
مهمتر از آن خاصیت مغناطیسی دیگ های سنگی است که باعث رفع کم خونی بزرگسالان و پیشگیری از کم خونی کودکان می شود.
مطابق شواهد برخی اشخاص برای درمان کمبود آهن از نعل اسب و یا ملاقه های فلزی در غذاها استفاده می کنند که ریشه علمی ندارد.
استفاده از نعل اسب یا ملاقه های فلزی خرافات هستند، حتی این کار امکان دارد بهداشت و سلامت خانواده را به خطر بیندازد. بهتر است که دلیل کم خونی را با معاینات پزشکی جویا و آنگاه اقدام به درمان آن کنیم.
ولی فواید ظروف سنگی در برطرف کردن کمبود آهن پایه و اساس علمی دارد و به وسیله محققان به اثبات رسیده است و سبب افزایش مقاومت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از پیدایش بیماری ها می شود.