وافل چیست؟
وافل (Waffle) یا ویفر یک نان ترد، شیرین و خوشمزه است که از نظر بافت و ظاهر به بیسکوئیت شباهت دارد اما بسیار تردتر و لطیف تر می باشد. وافل از ترکیب آرد، شکر، تخم مرغ و روغن تهیه می شود. سپس می توان آن را با خامه، عسل، مربا، شکلات، میوه و بستنی سرو نمود. وافل در واقع خمیری است که بین دو صفحه مخصوص پخته می شود.
وافل یک گزینه مناسب برای کودکانی است که علاقه ای به صبحانه خوردن ندارند و با آن کامل و رنگی ترین صبحانه را دارند.
وافل ساز چیست؟
دستگاه وافل ساز به دستگاهی که برای پخت نوعی شیرینی با اشکال مختلف به کار می رود گفته می شود. صفحه وافل ساز معمولاً از جنس چدن می باشد که از چسبیدن خمیر به صفحه جلوگیری به عمل می آورد. روی صفحه دستگاه پنجره هایی وجود دارد که به خمیر شکل می دهند.
شما می توانید این دستگاه ها را به طور معمول در کافی شاپ ها، رستوران ها و خانه ها مشاهده کنید. به طور کلی دستگاه وافل ساز به دو دسته صنعتی و خانگی طبقه بندی می شود.
طرز تهیه وافل
وافل در واقع خمیری است که بین دو صفحه مخصوص پخته می شود . خمیری که بین صفحات قرار می رود کاملا شکل می گیرد و سایز و فرم آن توسط صفحه ها فرم می گیرد. وافل را با با عسل و کره و گاهی با انواع مربا و مارمالاد سرو می کنند و معمولا یکی از بخش های صبحانه هتل ها است .
وافل و پنکیک را می توان در یک دسته غذایی جای داد و از نظر وعده غذایی و نحوه سرو بسیار به هم شباهت دارند. برای تهیه آن باید وافل ساز داشته باشید تا بتوانید آنرا در را در منزل تهیه کنید
مرحله اول
قبل از هر چیز لازم است بدانید برای تهیه این شیرینی به دستگاه وافل ساز نیاز دارید.دستگاه را روشن کنید تا گرم شود. در یک کاسه بزرگ آرد، نمک، بیکینگ پودر و شکر را با هم مخلوط کنید.
مرحله دوم
زرده و سفیده تخم مرغ را از هم جدا کنید و هرکدام را جداگانه هم بزنید. شیر، کره و وانیل را به زرده تخم مرغ اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. سپس مخلوط به دست آمده را به کاسه آرد اضافه کنید و خوب هم بزنید. در آخر سفیده را نیز به محتویات داخل آن اضافه کنید.
مرحله سوم
با کمک یک قاشق مقداری از مایه وافل را که آماده کرده اید را روی قالب دستگاه وافل ساز بریزید و در دستگاه را ببندید. آنها برای آماده شدن بین یک و نیم تا دو دقیقه زمان نیاز دارند. هنگامی که نان پنجره ای یا همان وافل شما به رنگ طلایی در آمد می توانید آن را از دستگاه بیرون آورید و در بشقاب سروتان قرار دهید.
این شیرینی را می توانید با تکه های توت فرنگی، شکلات یا خامه بسیار خوشمزه و هیجان انگیز می شود و خود را با این ترکیبات در دل طرفدارانش جا باز کرده است.
انواع دستگاه وافل ساز
1 - وافل ساز روگازی
وافل ساز رو گازی معمولا برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می گیرند اما با توجه به حجم کاری بالای کافی شاپ ها، غالبا از مدل های برقی این دستگاهها برای آماده سازی و پخت وافل استفاده می شود.
با توجه به این که معمولا شیرینی خوشمزه ی وافل به همراه بستنی سرو می شود، بسیاری از دستگاه های وافل زن با جای بستنی طراحی می شوند.
2 - وافل ساز چندکاره
این دستگاه علاوه بر وافل قابلیت پخت پنکیک و تخم مرغ را نیز داشته و امکانات بیشتری را برای اپراتور فراهم می کنند. افرادی که فضای کوچکی در محیط کاری خود دارند می توانند با تهیه ی این دستگاه در موارد مختلف از آن استفاده کنند.
3 - وافل ساز چرخان
این دستگاه دسته ای بلند دارد که با استفاده از آن می توان وافل ساز را ۱۸۰ درجه چرخاند. با استفاده از دستگاه وافل ساز چرخان و زیر و رو کردن وافل می توان هر دو طرف آن را به صورت یکسان ترد و خوشمزه کرد.
مهمترین نکات هنگام خرید وافل ساز
1 - نوع وافل؛ کلفت یا نازک؟
هنگام خرید وافل ساز حتما به عمق صفحات دستگاه دقت کنید. با وافل سازهای دارای صفحات عمیق تر می توانید وافل های کلفت و برعکس با وافل سازهای دارای صفحات کم عمق می توانید وافل های نازک تری تهیه کنید. البته به نوع رسپی هم بستگی دارد (بلژیکی، آمریکایی و …).
هرچه صفحات وافل ساز عمیق تر باشند، حفره های گودتری هم روی وافل شکل می گیرند. در وافل های کلفت داخل خمیر نرم تر، یا بهتر بگوییم مرطوب تر، باقی می ماند. درحالی که سطح وافل ترد و کریسپی می شود. وافل های کلفت تر به مدت زمان پخت طولانی تری هم نیاز دارند.
ازجمله رسپی های مناسب وافل سازهای عمیق می توان به رسپی وافل بلژیکی اشاره کرد. اما در وافل سازهای دارای صفحات کم عمق وافل ها نازک تر درمی آیند و برای رسپی هایی مانند رسپی وافل آمریکایی مناسب ترند.
2 - خرید وافل ساز چندکاره، چرخان یا روگازی؟
وافل ساز چندکاره: برخی وافل سازها از چندین صفحه مجزا و قابل تعویض برخوردارند. برای مثال صفحه مخصوص گریل یا صفحه مسطح برای پخت پنکیک و تخم مرغ هم دارند. درواقع با خرید وافل سازهای چندکاره یک تیر و چند نشان می زنید. برای شماهایی که مشکل کمبود جا دارید هم انتخاب منطقی تری است.
وافل ساز چرخان: وافل سازهای چرخان را به کمک دسته بلندی که دارند، می توانید ۱۸۰ درجه بچرخانید. این نوع وافل سازها پخت یکنواخت تری انجام می دهند و هر دو سمت وافل ترد و کریسپی درمی آید. چون در حالت عادی معمولا زیر خمیر زودتر طلایی می شود.
اما وقتی بتوانید دستگاه را بچرخانید، روی خمیر بهتر پخته خواهد شد. بااینکه هر دو سمت وافل سازها المنت دارند، اما خمیر را که داخل دستگاه می ریزید، به دلیل جاذبه به پایین کشیده می شود و قسمت زیر زودتر شروع به پخت می کند. ولی با وافل سازهای چرخان هر دو سمت وافل یک نواخت پخت می شود. منتها همان طور که در تصویر می بینید، وافل سازهای چرخان جاگیرترند. این را هم بگوییم که بهترین وافل سازهای بازار لزوما چرخان نیستند.
وافل ساز روگازی: وافل سازهای روگازی برای استفاده روی شعله مستقیم طراحی شده اند و معمولا چدنی اند. اینها علاوه بر مصرف خانگی برای کمپینگ هم به درد می خورند.
3 - جنس صفحات؛ پوشش نچسب یا چدن؟
- پوشش نچسب: این جنسی ها وافل به راحتی از سطح شان جدا می شود. چون نمی چسبند، به راحتی هم تمیز می شوند. اما باید با دست شسته شوند. ضمنا باید مراقب باشید که خط نیفتند. سطوح دارای پوشش نچسب را وقتی خط می افتند یا پوسته پوسته می شوند نباید دیگر استفاده کرد.
- چدن: سطوح چدنی از دوام بالایی برخوردارند. اما برای اینکه نچسب شوند هر چند وقت یک بار به روش خاصی روغن مالی یا اصطلاحا سیزِنینگ نیاز دارند. درضمن لازم است بدانید که چدن طول می کشد تا داغ می شود.
4 - تعداد و شکل وافل ها؛ تک خانه یا چندخانه؟ دایره ای یا چهارگوش؟
با وافل سازهای تک خانه در هر بار پخت تنها می توانید یک وافل تهیه کنید. درحالی که با وافل سازهای چندخانه می توانید خمیری را که حل گرفته اید زودتر تمام کنید. کافی شاپ ها معمولا از وافل سازهای صنعتیِ چندخانه استفاده می کنند. برخی وافل سازهای صنعتی حتی چند صفحه پخت مجزا دارند.
وافل سازها از لحاظ شکل و سایز صفحات هم متفاوت اند. اما اینکه دایره ای یا چهارگوش کاملا سلیقه ای است. وافل سازهای فانتزی با اشکالی مانند میکی موس هم داریم که برای بچه ها قطعا جذاب خواهد بود.
5 - سرعت پخت؛ چقدر سریع؟
سرعت پخت وافل سازها در هر مدل و برندی متفاوت است. برخی مدل ها کمی طول می کشد تا آماده به کار شوند. مدل هایی هم هستند که بین هر بار پخت به گرم شدن مجدد نیاز دارند.
در وافل سازهای خانگی چند دقیقه تفاوت سرعت شاید مسئله مهمی نباشد. اگرچه که اغلب مان سرعت عمل بیشتر را ترجیح می دهیم. اما برای کافی شاپ ها سرعت فاکتور مهمی است که نباید نادیده گرفته شود. وگرنه ممکن است مشتری ها صبرشان لبریز شود. اما فراموش نکنید که سرعت پخت بالا بدون قابلیت پخت یکنواخت ارزشی ندارد.
6 - تنظیم دما و تایمر؛ داشته باشد یا نه؟
البته که داشته باشد بهتر است. با وافل سازهایی که از قابلیت تنظیم دما و تایمر برخوردارند، می توانید درجه ترد و طلایی شدن وافل تان را مشخص کنید. اما محدوده دمایی وافل سازها با هم متفاوت است. هرچه محدوده قابل تنظیم گسترده تر باشد، طبیعتا دست تان بازتر خواهد بود.
7 - قابلیت های جانبی؛ آپشن های خرید وافل ساز
اخطار نوری یا صوتی ازجمله کاربردی ترین قابلیت های جانبی برای وافل سازها به شمار می روند. برای اینکه بفهمید وافل تان آماده شده است یا نه باید درِ وافل ساز را باز کنید. اما اگر هنوز وافل تان نپخته باشد، با این کار در روند پخت اخلال ایجاد می کنید.
ازاین رو اغلب وافل سازها به اخطار نوری یا صوتی برای اعلام آماده شدن وافل مجهزند. اما چراغ آماده به کار را با چراغ اعلام پایان پخت اشتباه نگیرید. برخی وافل سازها برای اعلام آماده شدن وافل درعوض از هشدار صوتی استفاده می کنند.
هشدار صوتی به ویژه برای شماهایی بهتر است که معمولا یادتان می رود چیزی در حال پخت دارید. وگرنه همان اخطار نوری هم برای حواس جمع ها جواب می دهد.
8 - شست وشو؛ سخت یا آسان؟
وافل سازهای دارای صفحات جداشونده با پوشش نچسب برای شست وشو راحت ترند. چراکه می توانید صفحات شان را از دستگاه جدا کنید و به راحتی در سینک بشویید.اگر نچسب باشند هم که دیگری نیازی به سابیدن ندارند. اما وافل سازهایی که صفحات شان جدا نمی شود برای شست وشو راحت نیستند. این قبیل وافل سازها را به احتمال زیاد پس از چند بار استفاده گوشه کابینت بلااستفاده رها خواهید کرد. چون درآوردن شان به زحمتی که برای تمیزکاری می برند، نمی ارزد.