طرز تهیه سوت شیرنیسی مراغه ساده و خوشمزه:
شیرینی شیر یا تافی شیر یکی از شیرینی های سنتی آذربایجان است که به لهجه محلی به نام سوت شیر نیسی شناخته می شود که از ترکیب شیر و شکر تهیه می شود و معمولا به عنوان تافی خانگی یا جایگزین قند در مهمانی ها استفاده می شود. ترکیب شیر و شکر را بعد از قوام آمدن به قدی هم می زنند که خوب هوادهی شده و پف دار و غلیظ شود.
در ادامه مقاله طرز تهیه انواع شیرینی شیر به روش های مختلف را به شما آموزش می دهیم.
شیرینی شیر آذربایجان یا سوت شیر نیسی:
مواد لازم شیرینی شیر آذربایجان یا سوت شیر نیسی:
طرز تهیه شیرینی شیر
طرز تهیه شیرینی شیر آذربایجان یا سوت شیر نیسی:
شیر و شکر را در قابلمه ای مخلوط کرده روی حرارت قرار دهید و مدام با قاشق چوبی هم بزنید تا زمانی که به اندازه شربت مربا غلیظ شود. یک کاسه کوچک اب سرد کنار دستتان بگذارید و کمی از مواد را داخل کاسه بریزید اگر مواد از هم جدا نشد یعنی به غلظت مناسب رسیده است. قابلمه را از روی حرارت بردارید و به هم زدن ادامه دهید تا زمانی که مواد مثل حلوا به هم بچسبند.
پشت سینی را با چند قطره روغن چرب کنید و مواد را روی سینی هن کنید و از خلال بادام ، خلال پسته یا گل محمدی برای تزئین شیرینی استفاده کنید.
زمانی که روی شیرینی خشک شد ، برش می زنیم و سپس روی کاغذ برمیگردانیم تا پشت شیرینی هم خشک شود. سپس شیرینی را در ظرف بچینید و همراه چای میل نمایید.
شیرینی شیر یا سوت شیر نیسی مراغه:
مواد لازم شیرینی شیر یا سوت شیر نیسی مراغه
زمان آماده سازی 15 دقیقه
زمان پخت 30 دقیقه
زمان انتظار 50 دقیقه
آرد برنج |
100 گرم |
پودر نشاسته |
150 گرم |
شکر |
500 گرم |
گلاب |
1/2 لیوان |
شیر |
یک لیتر( حدود 4 لیوان) |
آب |
1 لیتر |
پودر پسته |
به میزان دلخواه |
طرز تهیه شیرینی شیرآذربایجان
طرز تهیه شیرینی شیر یا سوت شیر نیسی مراغه:
پودر نشاسته را در یک لیتر آب حل کنید.
آرد برنج را در یک لیتر شیل حل کنید.
هر دو مایع را در قابله ریخته روی حرارت ملایم مدام هم بزنید تا مثل فرنی غلیظ شود.
شکر و گلاب را اضافه کنید و به هم زدن ادامه دهید تا غلظت مواد به حدی برسد که جای قاشق رویش باقی بماند.
مواد را در ظرف مناسب ریخته و بعد از سرد شدن برش بزنید و با پودر پسته تزئین نمایید.
می توانید کف ظرف را با پلاستیک با فویل بپوشانید که به راحتی شیرینی از ظرف خارج شود.
شیرینی شیر قندی:
مواد لازم شیرینی شیر قندی:
شیر |
6 پیمانه |
شکر |
3 پیمانه |
کره |
50 گرم |
وانیل |
به مقدار لازم |
پودر پسته برای تزیین |
به مقدار لازم |
طرز تهیه شیرینی شیر قندی:
شیر ، شکر ، کره و وانیل را در قابلمه ای روی حرارت ملایم بگذارید .
حدود 1 – 2 ساعت طول می کشد تا مواد به آرامی بجوشند و قوام بیایند.
برای تست قوام شیرینی به اندازه نوک قاشق غذاخوری از مواد در حال جوش بردارید و در یک لیون آب سرد بریزید ، اگر بلافاصه شیر پس نداد یعنی آماده است.
شیرینی شیر را از روی حرارت برداشته و حدودد 10 دقیقه آرام هم بزنید تا کمی از حرارت بیوفتد.
کف سینی را چرب کرده و به قطر 2 سانتی متر مواد را داخل سینی بریزید و اجازه دهید کمی سرد شود سپس به صورت مربع یا لوزی برش بزنید و رویش پودر پسته بپاشید.
شیرینی شیر:
مواد لازم شیرینی شیر:
كره نرم |
100 گرم |
تخممرغ |
1 عدد |
شیر |
125 میلیلیتر (یكدوم پیمانه) |
شكر |
150 گرم |
روغن مایع |
50 میلیلیتر (حدود یكچهارم پیمانه) |
آرد |
400 گرم |
بیكینگپودر |
1 قاشق چایخوری |
گردو یا بادام خرد كرده برای تزئین |
به میزان لازم |
طرز تهیه شیرینی شیر یا سوت شیر نیسی
طرز تهیه شیرینی شیر:
تمام مواد را از قبل بیرون بگذارید تا به دمای اتاق برسند.
کره ، تخم مرغ ، شیر ، شکر ، روغن مایع ، آرد و بکینگ پودر را با هم مخلوط کنید تا یکدست و خمیری شود.
به اندازه یک گردوی کوچک از خمیر برداشته به شکل بیضی در آورده و در مخلوط گردو و بادام خرد شده بغلتانید.
کف سینی فر را کاغذ روغنی بیندازید و شیرینی ها را با فاصله از هم بچینید و به مدت 25 دقیقه در فری که از قبل با دمای 170 درجه سانتیگراد گرم شده است قرار دهید تا بپزد و کف شیرینی ها کمی طلایی شود.
نکات لازم برای تهیه شیرینی شیر:
شما می توانید 2 قاشق غذاخوری پودر نسکافه یا پودر کاکائو را در آب حل کرده و بعد از 1 ساعت و نیم به مواد اضافه کنید تا شیرینی شما طعم نسکافه یا کاکائو بگیرد.
روی شیرینی را میتوانید پودر نارگیل بپاشید.
روی شیرینی را بعد از چیدن در ظرف حتما باید سلفون بکشید که خشک نشود .
اگر از شیر محلی برای تهیه شیرینی استفاده کنید رنگش کرمی می شود و اگر از شیر پاکتی استفاده کنید رنگش سفید خواهد شد.
برای زرد شدن شیرینی می توانید مقداری زعفران به مواد اضافه کنید.
شیرینی را باید مدام هم بزنید وگرنه یا سر می رود یا ته می گیرد.
اگر غلظت مواد خیلی زیاد شد می توانید یک قاشق شیر به آن اضافه کنید.
این شیرینی را می توانید در ظرف در بسته به مدت 1 ماه در یخچال و 2 ماه در فریزر نگهداری نمایید.
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی بیتوته