شکلات خوراکی موردعلاقه کودکان است و تا بزرگسالی ادامه دارد. این خوراکی بر اساس میزان پودر کاکائو استفادهشده، درصد خلوص پیدا میکند که هرچه بیشتر باشد، شکلات تلختر است. شکلاتهای با درصد پایین، در بین کودکان، طرفداران بسیاری دارد و آنهم به دلیل میزان شکر استفادهشده در آن است.
یکی از لذتهایی که با شکلات میتوان به دست آورد، صرف آن به همراه چای است، که از گذشته، پرطرفدار بوده است. در این پست به معرفی برخی از بهترین شکلات تلخ ایرانی و خارجی برندهایی همچون پارمیدا و فرمند پرداخته و برخی از محصولات این شرکتها را به شما معرفی میکنیم.
معیارهای انتخاب بهترین شکلاتهای تلخ:
در این مقاله بهدنبال رسیدن به بهترین شکلات تلخ ایرانی هستیم. اما معیار و ملاک انتخاب شکلات تلخ خوب و باکیفیت چیست؟ موارد زیر معیارهایی هستند که ما در انتخاب برندهای شکلات تلخ از میان پرفروشترینها در نظر گرفتهایم:
*درصد پایین شکر؛
*شکل و بستهبندی محصول؛
*تنوع محصول.
شکلاتهای تلخ زیادی در بازار هستند که به معنای واقعی کلمه، تلخ نیستند. اگر میخواهید که شکلاتی کاملا تلخ مصرف کنید، حتما به درصد شکر و شکلات دقت داشته باشید. شکل و بستهبندی محصولات هم همیشه مهم است. زیبایی بستهبندی و سهولت باز کردن و استفاده از محصول اهمیت زیادی دارد. مثلا زمانی که قرار است شکلات را هدیه بدهید، ظاهر و بستهبندی خیلی مهم میشود. تنوع محصول هم دلیل دیگری است که برندی را موفق و خواستنی میکند. مثلا بعضی برندها شکلات تلخ ویفری یا شیری هم تولید میکنند.
مزایای سلامتی و خواص شکلات تلخ:
غنی از آنتی اکسیدان ها:
شکلات تلخ یک آنتی اکسیدان قوی است این آنتی اکسیدان ها واقعا رادیکال های آزاد و دیگر مولکول های خطرناک را که ممکن است خطرات بالقوه برای سلامتی را ایجاد کنند و باعث بیماری هایی مثل سرطان، پیری زودرس و بیماری های قلبی می شوند را نابود می کنند.
شکلات تلخ برای بهبود سلامت قلب:
با داشتن 65% کاکائو غنی شده از پلی فنول در شکلات تلخ و دیگر آنتی اکسیدان ها مانند کاتچین ها و پلی فنل ها، می توانند به کاهش فشار خون و خطر بیماری های قلبی کمک کنند.مصرف این شکلات انعطاف پذیری شریان ها را حفظ می کند که از خطر حملات قلبی و سکته مغزی جلوگیری می کند. حتی مصرف کم این شکلات سلامت قلب و عروق را افزایش می دهد.
کاهش فشار خون از خواص شکلات تلخ :
شکلات تلخ غنی از مواد معدنی مانند منیزیم و مس است ؛ این مواد معدنی در تنظیم فشار خون طبیعی و سپس حفظ ضربان قلب مفید است.
شکلات تلخ برای مبارزه با رادیکال های آزاد:
این شکلات حاوی بیشترین مقدار فلاونوئیدها و پلی فنل ها است، حتی بیشتر از شراب و چای. به مبارزه با رادیکال های آزاد کمک می کند و مواد سمی زیست محیطی را از بدن انسان خارج می کند.
شکلات تلخ برای جلوگیری از سرطان :
ترکیبات فلاونوئیدها و آنتی اکسیدانی موجود در شکلات تلخ نیز توانایی های پیشگیرانه سرطانی دارند اما تحقیقات بیشتری در این زمینه ادامه دارد.
آندورفینها را آزاد می کند و خلق و خو را بهبود می بخشد:
خوردن یک تکه شکلات خوشمزه احتمالا می تواند سطح استرس را کاهش دهد، با تحریک تولید اندورفین (Endorphins) که موجب احساس خوشحالی شود، کار می کند. علاوه بر این، شکلات های تلخ مختلف حاوی محرک هایی نظیر تئوبرومین و کافئین هستند که محرک اصلی در کاهش افسردگی هستند.
کاهش سطح کلسترول از خواص شکلات تلخ:
به اثبات رسیدن شکلات تلخ میزان کلسترول LDL (بد) را در بدن انسان تا 10 تا 12% کاهش می دهد. تحقیقات همچنین نشان داد که کاکائو، که یک عنصر کلیدی این شکلات هاست، ممکن است به افزایش کلسترول HDL (خوب) و به سرکوب LDL اکسید شده کمک کند. LDL اکسید شده می تواند با بافت های اطراف واکنش نشان دهد و احتمال حمله قلبی را افزایش دهد.
تقویت شناخت از خواص شکلات:
شکلات تلخ یکی از بهترین خوراکی ها برای بهبود عملکرد مغز است که مسئول تمرکز و حافظه است ؛ محتوای فلاونول و محتوای پلی فنول کاکائو در پیشگیری از خطر سکته مغزی و زوال عقل در میان سالمندان و جوانان کمک می کند. استفاده از شکلات 70%، هیپرپلازی مغز را بهتر می کند که توانایی انطباق با آموزش و یادگیری مهارت های جدید است.
شکلات تلخ برای تقویت ایمنی:
دو نوع از فلاونوئیدها موجود در شکلات عمدتا کتچین (Catechin) و اپیکاتچین (Epicatechin_gallate) هستند ؛ شکلات تلخ دارای سطح زیادی از کاتچین ها است که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن انسان می شود و احتمالا مانع از بیماری های مزمن می شود.
درمان کم خونی از خواص شکلات تلخ است :
ترکیبات فلاونوئیدی در درمان بیماران کم خون و همچنین افرادی که عادات رژیم غذایی ضعیفی و فقیری دارند، مفید است.
کاهش قند خون از خواص شکلات تلخ :
شکلات تلخ نشان داده است که قند خون ناشتا را در میان بیماران دیابتی کاهش می دهد. پلی فنل های کاکائو همچنین در تقورت مقاومت به انسولین کمک است و به عنوان یک وازودیلاتور در میان بیماران دیابتی عمل می کنند.
درمان افسردگی از خواص شکلات تلخ:
سطح سروتونین در این شکلات می تواند به عنوان یک ضد افسردگی موثر عمل کند. شکلات تلخ حاوی سروتونین است که دارای ویژگی های تقریبا یکسان ضد افسردگی می باشد.
شکلات تلخ برای جلوگیری از سکته مغزی:
خوردن شکلات تلخ نه تنها بدن را آرام می کند، بلکه عروق خونی را انعطاف پذیر تر نیز می کند. همچنین عملکرد سلول های اندوتلیالی که سلول های خونی را تشکیل می دهند را افزایش می دهد. همچنین خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی بی شماری را کاهش می دهد و از سکته مغزی جلوگیری می کند.
شکلات تلخ برای مراقبت از پوست:
ترکیبات بیولوژیکی و فلاونول این شکلات همچنین در افزایش هیدراتاسیون پوست، به جلوگیری از آسیب خورشیدی و بهبود جریان خون به پوست کمک می کند.
شکلات تلخ برای مراقبت از مو:
با داشتن خواص ضد التهابی شگفت انگیز و افزایش جریان خون به مو، این شکلات می تواند رشد مو را تقویت کند، و از عفونت پوست سر و ریزش مو جلوگیری کند.
افزایش استقامت از خواص شکلات تلخ :
با افزایش میزان متابولیسم بدن، شکلات تیره کمک می کند تا سطح انرژی شما افزایش یابد و در نتیجه باعث استقامت می شود.
شکلات تلخ برای تقویت بینایی :
با بهبود دادن جریان خون بهتر به مغز، شکلات تیره نیز در بهبود دید موثر است.
شکلات تلخ برای کاهش التهاب:
شکلات تیره دارای خواص ضد التهابی شگفت انگیزی است و بنابراین به کاهش التهاب در بافت های روده و قلب کمک می کند.
شکلات تلخ مفید در دوران بارداری:
شکلات تلخ برای زنانی که باردار هستند مفید است، زیرا در پیشگیری از مشکلاتی مانند پره اکلامپسی (Pre-eclampsia) کمک می کند، فشار روی عضلات را کاهش می دهد و به شما احساس آرامش می دهد و باعث افزایش ایمنی کلی بدن می شود.
درمان سرفه از خواص مصرف شکلات تلخ:
حضور تئوباریم در کاکائو شکلات تلخ، آن را به یک درمان موثر برای درمان سرفه و جلوگیری از علائم آسم تبدیل کرده است. بر خلاف سایر داروهای سرفه، تئوبرومین باعث خواب آلودگی نمی شود.
شکلات تلخ آسم را کنترل می کند :
شکلات تلخ نیز در درمان علائم آسم و سایر مسائل تنفسی به علت داشتن تئوباریم و متیلکسانتین مفید است.
کاهش وزن از خواص شکلات تلخ:
با کاهش جذب چربی در بدن، شکلات تلخ می تواند در درمان علائم چاقی کمک کند و در نتیجه باعث کاهش وزن می شود. همچنین، خوردن یک تکه کوچک از این شکلات ممکن است به شما کمک کند که گرسنگی خود را از دست بدهید و به شما اجازه می دهد که رژیم کاهش وزن خود را حفظ کنید.
موارد احتیاط در مصرف کاکائوی تلخ:
در افراد مبتلا به آلرژیهای غذائی، شکلاتهای تلخ بهدلیل داشتن میزان زیاد مادهٔ خشک ممکن است آلرژی آنها را تشدید کند.
همچنین این شکلاتها در افرادیکه مبتلا به عارضهٔ کهیر هستند، ممکن است موجب تشدید بیماری شود.
برای افراد مضطرب نیز توصیه میشود مصرف این شکلاتها محدود شود، زیرا شکلاتها بهدلیل داشتن کافئین زیاد، باعث افزایش اضطراب میشوند.
با توجه به اینکه شکلات یکی از موادی است که نسبت آرژینین به لیزین در آن زیاد است، به افرادیکه زمینهٔ تبخال زدن دارند توصیه میشود کمتر شکلات مصرف کنند و با توجه به اینکه درصد مادهٔ خشک شکلات تلخ زیاد است در افراد مبتلا به این عارضه، محدودیت مصرف این نوع شکلات باید بیشتر رعایت شود.
بررسیهای بلندمدت نشان میدهند که مصرف این نوع شکلات بهدلیل داشتن کافئین زیاد در زنان مبتلا به بیماری فیبروکیستیک پستان باعث تشدید عوارض بیماری میشود.
کافئین اسیدمعده را افزایش میدهد، مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد، مانند شکلات تلخ، ممکن است باعث وخامت زخممعده در افراد مبتلا به این بیماری شود. همچنین بیماران مبتلا به رفلاکس معدی مری باید مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد را محدود کنند.
کافئین مادهای محرک است و تأثیرات آن تا ۲۰ ساعت در بدن باقی میماند. از اینرو، افراد مبتلا به بیخوابی باید از مصرف اینگونه شکلاتها خودداری کنند.
افرادیکه کلیهٔ سنگساز دارند و همچنین افراد مبتلا به سیروز کبدی مصرف این نوع شکلاتها به ترتیب بهدلیل داشتن اگزالات و مس زیاد توصیه نمیشود.
سایر عوارض جانبی شکلات تلخ عبارتند از:
*تپش قلب
*سندرم روده تحریک پذیر (ibs)
*پوکی استخوان
*فشار خون بالا
*گلوکوم
*اختلالات خونریزی
بهترین شکلات تلخ ایرانی و خارجی
این خوراکی حاوی آهن و منیزیم است که برای کودکان بسیار مفید است، اما مصرف آن باید بهاندازه باشد. وجود آنتیاکسیدان در شکلات، آن را به یک خوراکی مفید تبدیل کرده است که برای پیشگیری از سرطان مفید است. این خوراکی آنقدر پرطرفدار است، که گاهی بهعنوان هدیه مورداستفاده قرار میگیرد.