سنگ مروارید چیست؟
مروارید (Pearl) گوهری است درخشان و سخت که در بدن انواعی از نرم تنان دو کفه ای به نام صدف مروارید و به ندرت توسط حلزون به وجود می آید. پیدایش این گوهر در بدن صدف به طور طبیعی و کاملا تصادفی است و الزاما باید یک جسم خارجی وارد بدن حیوان بشود تا او به منظور دفاع ماده ناکر را حول این جسم ترشح کند. جسم خارجی می تواند ذره ای شن یا نوزاد برخی از کرم ها و یا ماده خارجی دیگری باشد که مزاحم بدن حیوان است. اگر یک دانه آن را بشکنند در وسط آن جسم خارجی را می توان دید.
جسم خارجی در صدف مروارید چه چیزی است؟
پیدایش این گوهر در بدن صدف به طور طبیعی و کاملا تصادفی است و الزاما باید یک جسم خارجی وارد بدن حیوان بشود تا او به منظور دفاع ماده ناکر را حول این جسم ترشح کند. جسم خارجی می تواند ذره ای شن یا نوزاد برخی از کرم ها و یا ماده خارجی دیگری باشد که مزاحم بدن حیوان است. اگر یک دانه آن را بشکنند در وسط آن جسم خارجی را می توان دید.
درخشش مروارید به چه علت می باشد؟
درخشش صدفی مروارید توسط ورقه های نازک آراگونیت و پوسته های کنچیولین که نزدیکی سطح خارجی آن قرار گرفته است تولید می شود. به این پدیده اُرینت (Orient) می گویند. در این ساختار شکست پرتوهای نور و تداخل آنها با یکدیگر باعث تولید رنگ های قوس و قزحی بر روی سطح شده که به آن پدیده ایریدسنس گفته می شود.
آنها بسته به نوع شکل پخش شدن ماده کنچیولین روی آنها، نوع جانور نرم تن و آب موجود در دریا می توانند به صورت لکه لکه ای یا منظم دیده شوند. برخی حلزون ها، مخصوصا حلزون استرومبوس گیگاس می توانند دُردانه ای تولید کنند که درخشش ابریشمی داشته و از نظر تجاری ارزشی ندارد.
خواص مروارید( Pearl ):
- از بین بردن اضطراب
ایجاد ابتکار و الهام بخش
- سوی چشم را زیاد میکند و به آن جلا و درخشندگی میدهد و این موضوع به واقع ثابت شده است.
- تقویت غدد
- تقویت عضلات
-تقویت اعصاب
-رفع کمبود کلسیم
-باعث تقویت روده و معده
مروارید مصنوعی چیست؟
امروزه مروارید های مصنوعی زیادی در بازار یافت می شود که یکی از انواع آنها گونه “تاول گونه” استرالیایی است که دارای لایه نازکی از آراگونیت ترشح شده و یا ماده “مادر مروارید” است ولی پروشی محسوب نمی شود. نوع دیگر بدلی فلس ماهی نام دارد که از شیشه روکش شده به وسیله ماده فلسی (که از انواع ماهی بدست می آید) تشکیل شده است.
برخی دیگر نیز از قسمتی از حلزون دریایی، صدف مروارید آب شیرین و دندان حیوانات خون گرم دریایی مانند گاو دریایی استفاده می شود. همچنین نوعی بدلی به اپرکولوم (Operculum) یا “چشم گربه ای چینی” مشهور است که در حقیقت این مروارید بدلی پوسته محدبی نوعی حلزون بوده که در اطراف جزایر استرالیا یافت می شود.
روش تشخیص مروارید طبیعی از مصنوعی
انواع طبیعی دارای ساختاری لایه بندی شده و متحد المرکز دارند در حالی که ساختار داخلی انواع پرورشی متغیر بوده و بستگی به نوع مهره کروی که به عنوان هسته اولیه درون صدف جای گرفته، دارد.
اگر با ناخن خود روی سطح مروارید اصلی خش ایجاد کنید پودر آن تولید می شود. در صورتی که در نوع بدل اینگونه نیست. جالب است بدانید به علت شکل نیمه کروی آن گاهی قسمت های کنده شده را با آراگونیت (همان ماده ترشح شده طبیعی جانور نرم تن) اصلاح می کنند.
تفاوت نوع طبیعی با نوع پرورشی می تواند در وزن آنها باشد. یعنی مروارید طبیعی سنگین تر از نوع مصنوعی از نوع واکسی تا بیش از 50 درصد است. البته نوع مصنوعی شیشه ای سنگین تر از نوع طبیعی آن است.
وزن مخصوص انواع طبیعی معمولا کمتر از 2.73 بوده درحالی در نوع پرورشی بیش از رقم ذکر شده است.
خیلی احتمال بعید است که مروارید های طبیعی بی نقص و مانند نوع بدل خود گرد، صاف و قرینه نیز باشند. بنابراین سعی کنید به دنبال جزئیات روی سطح آن بگردید. گونه های مصنوعی به علت گرد و صاف بودن نور را یکسان بازتاب می کنند درصورتی که در طبیعی اینگونه نیست.
در دُردانه اصل با ضربه زدن با انگشتانتان و یا تکان دادن آن نوعی صدایی نرم تولید می شود. این در حالیست که در نوع بدل صدایی بسیار کم و ضعیف به گوش می رسد. اگر سنگ مروارید اصل را زیر دندانهایتان فشار دهید مانند صدا و حسی مانند دانه شن دارد. در نوع مصنوعی صدایی ندارند.
سنگ مروارید طبیعی را چنانچه در نور بچرخانید به شما چشمک می زند. البته این در نوع با کیفیت خود مشهود است.
چنانچه دو مروارید طبیعی را بهم دیگر سایش دهید نوعی حالت زبری را حس می کنید و پودر آن ایجاد می شود. درصورتی که در نوع مصنوعی کاملا صاف و صیقلی و بدون پودر هستند.
مروارید های طبیعی همانند انسانها دارای خصوصیات منحصر به فردی مثل اثر انگشت هستند که باعث شده است در طبیعت هیچ مروارید طبیعی شبیه دیگری نباشد! بر این اساس چنانچه شما یک گردنبند از این گوهر می خواهید بخرید باید توجه کنید که همه آنها یکسان نباشند.
استانداردهای تعیین کیفیت مروارید
در زیر فاکتورهای درجهبندی مروارید را نوشتهایم:
درخشش: درخشندگی مروارید آن را به یک سنگ ارزشمند تبدیل میکند. منظور از درخشش، روش بازتاب نور از سطح مروارید است. هر چه این بازتاب بیشتر باشد، درخشش سنگ هم بیشتر خواهد بود و در نتیجه قیمت بلاتری خواهد داشت.
کیفیت سطح: مرواریدهایی که سطح نرم، تمیز و یکدست دارند ارزش و بهای بالاتری نیز دارند.
تقارن از نظر ظاهری: مرواریدی که واقعا گرد باشد تقریبا نایاب است به همین خاطر از همه مدلهای مروارید گرانقیمتتر خواهد بود. شکلهای متقارن شبهباروک همچون اشکی و بیضی پس از گرد از ارزش ببیشتری برخوردار هستند. پس از این موارد و در پایینترین درجه ارزشمندی، مدلهای باروک دایرهای و باروک بیشکل و نامتقارن قرار دارند.
رنگ: مروارید در همهی رنگهای رنگینکمان موجود است. هر چه رنگ طبیعیتر، خلوص آن بیشتر و از عمق پایینتری بدست آمده باشد، ارزشمند خواهد بود.
اندازه: مروارید متقارن و گرد بسیار نایاب است و سالها طول میکشد تا چنین سنگی در دل صدف شکل بگیرد. بنابراین هر چه سایز بزرگتر باشد، قیمت سنگ بالاتر خواهد بود.
محل صید: مرواریدهای آبهای آزاد کمترین ارزش را دارند. بعد از آن مدلهای آکویا (قیمت متوسط)، تاهیتی سیاه (متوسط رو به بالا) و دریای جنوب (بالا) هستند. طبیعی یا آزمایشگاهی بودن مروارید نیز در قیمت آن موثر است.
نحوه قیمتگذاری مروارید
مرواریدهای موجود در بازار اعم از طبیعی یا پرورشی بر اساس فاکتورهایی که در زیر گفتهایم، قیمت گذاری میشوند:
– اندازه: چه اندازه مروارید بزرگتر باشد، قیمت بالاتری خواهد داشت.
– شکل: مرواریدی که کاملا گرد باشد، قیمت بالاتری دارد.
– رنگ: مرواریدها رنگهای متنوعی دارند. چون توسط صدفهای متفاوت و در مکانهای مختلفی ایجاد میشوند. اما مثلا نمونههای نارنجی و صورتی مروارید طبیعی از همه گرانتر هستند زیرا کمیابند.
– درخشش و جلا: جلا هر مروارید وابسته به ضخامت Nacre و کیفیت آن سنجیده میشود. هر چه جلا مروارید بیشتر باشد، به مراتب قیمت بالاتری هم خواهد داشت.
– کیفیت سطحی مروارید: وجود هر گونه نقص و مشکلی روی سطح مروارید، سبب کاهش کیفیت و نزول قیمت آن میشود.
– کیفیت و ضخامت Nacre: ناحیه Nacre در مروارید هر چه کیفیت و ضخامت بیشتری داشته باشد، جلا، زیبایی، کیفیت و همچنین استحکام آن نیز بیشتر میشود. در نتیجه قیمتش گرانتر خواهد بود.
نکته: ماده مترشحه از صدف مروارید را Nacre مینامند. ترکیب شیمیایی ناکر، کربنات کلسیم و ماده آلی به نام کونچیولین است. این همان مادهای است که دور جسم خارجی را میگیرد و مروارید را شکل میدهد.
تفاوت مرواریدهای آب شیرین و آب شور
مرواریدهای آب شیرین و آب شور ممکن است گاهی اوقات کاملاً شبیه به هم باشند ، اما از منابع مختلفی تهیه می شوند. مرواریدهای آب شیرین در گونه های مختلف صدف های reshwater ، خانواده Unionidae ، که در دریاچه ها ، رودخانه ها ، استخرها و سایر آب های شیرین زندگی می کنند ، تشکیل می شوند. این صدف های مرواریدی آب شیرین نه تنها در آب و هوای گرم بلکه در مناطق معتدل و سردتر مانند اسکاتلند (جایی که طبق قانون از آنها محافظت می شود) نیز وجود دارند. بیشتر مرواریدهای کشت شده آب شیرین امروزه از کشور چین عرضه می شوند.
مرواریدهای آب شور در صدف های مرواریدی ، خانواده Pteriidae ، که در اقیانوس ها زندگی می کنند ، رشد می کنند. صدف های مرواریدی آب شور معمولاً در تالاب های محافظت شده یا مرجان های آتشفشانی کشت می شوند.
روش مراقبت و استفاده از مروارید
اگر جواهرات مروارید دارید یک جواهر فروش معتبر به شما می گوید که چگونه از آن مراقبت کنید. به یاد داشته باشید که این یک جواهر طبیعی است و بنابراین باید به ملایمت با آن رفتار کنید. برای اینکه مرواریدهای خود را زیبا و مطلوب نگه دارید آنها را حدود ۱۲ ساعت در مهتاب بگذارید تا انرژی های عمدتاً زنانه آنها را دوباره شارژ شوند.
اگر بدانید که چگونه به درستی از این سنگ ها مراقبت کنید می توانند یک عمر ماندگار باشند. مرواریدهای طبیعی می توانند کیفیت خود را بهتر از سنگ های قیمتی دیگر حفظ کنند ، اما نسبتاً نرم و مستعد خط و خش هستند.
استفاده از مداوم از این سنگ ها بهترین راهی است که می توانید از آنها مراقبت کنید زیرا روغن های طبیعی بدن آنها را درخشان نگه می دارد. این همچنین بدان معنی است که شما می توانید به قدرت های ویژه این سنگ ها که به عنوان نمادهای فراوانی ، مثبت بودن و روحیه زنانه الهی می باشند دسترسی پیدا کنید.
آنها می توانند از شما در مقابل افرادی که انرژی عاطفی شما را تخلیه می کنند ، محافظت کنند. فراموش نکنید که مرواریدهای خود را قبل از نگهداری داخل جعبه جواهرات ، با پارچه ای نرم تمیز کنید.
مروارید چقدر عمر می کند؟!
اطلاعات چندان دقیقی در این باره منتشر نشده ولی احتمالا دانه مروارید می تواند حدود 100 الی 150 سال عمر کند. امروزه حتی انواعی دیده شده که چند قرن عمر داشته ولی سالم بنظر رسیده اند. جانور نرم تن درون صدف حدود هشت سانتیمتر و طول عمری به طور متوسط 13 سال می باشد.
البته نحوه صحیح مراقبت از آنها نیز مهم است. چنانچه آن را در تماس با مناطق خشک و مرطوب، اسیدها، مواد آرایشی، اسپری ها و عرق بدن قرار دهید دوام و جلای آن را تحت آسیب قرار می دهد. جالب است بدانید
صدف های مروارید در چه عمقی قرار دارند؟
صدف های تولید کننده مروارید غالبا در عمق 15 متری و در امتداد سواحل دریا زیست می کنند. از هر 30 تا 40 صدف شکار شده توسط صیادان فقط یک صدف حاوی دُردانه است. در سال 1958 میلادی در سری لانکا از تورهای بزرگی برای جمع آوری صدفها از ته دریا استفاده شد که نتیجه مطلوب به بار نیاورد و موجب از بین رفتن بقیه صدف ها و راکت ماندن صید این گوهر در سالهای بعد شد.
منابع مروارید در جهان
سنگ مروارید سفید را از خلیج فارس و سیلان (سابقا سراندیب و امروزه سریلانکا) به دست می آورند. سنگ مروارید سیاه بیشتر از خلیج مکزیک و نوع زرد از سواحل استرالیا بدست می آید. مرغوب ترین نوع در جهان به رنگ صورتی و سفید شیری می باشند که در خلیج فارس بدست می آیند.
اکثر دُردانه ریز که Seed Pearls خوانده می شوند به رنگ صورتی و زرد کمرنگ هستند و از خلیج مانار، بین هندوستان و سریلانکا بدست می آیند. فیلیپین، آمریکای مرکزی، سواحل تاهیتی و دریاهای جنوبی دارای دُردانه های قابل برداشت می باشند.
شما میتوانید سنگ مروارید را در این فروشگاه خریداری کنید:
نشانی:تهران، میدان ونک، 50 متر بالاتر از میدان، برج نگار ، طبقه هشتم اداری، واحد 1
نشانی دفتر کارخانه :یوسف آباد، نبش خیابان ششم، ساختمان اختصاصی طلا و جواهر پلاک 4 واحد 2