معرفي آويشن:
آويشن گياهي است با نام علمي (Thymes) و به خانواده نعناعيان تعلق دارد. منشأ پيدايش اين گياه حوزه درياي مديترانه است. آويشن گياهي مقاوم، بوتهاي و چندساله است که با گلهایی به رنگ صورتي و بنفش در طبيعت ديده ميشود و زنبورهاي عسل را مجذوب خود ميکند. آويشن برگهايي کوچک با کرکهاي ريزي، ميوههايي بسيار کوچک و به رنگ قهوهاي تيره که درون آن ۴ دانه وجود دارد. برگهاي لوزي شکل آويشن به صورت متقابل بر روي ساقه هاي آن قرار گرفته اند. اين گياه، بويي مطبوع و طعمي تيز دارد که از قديم هم به عنوان دارو و هم براي معطر کردن غذا، خوشبو کردن بدن، دهان، پاها و... از آويشن استفاده ميشده است. مصريان نيز اجساد خود را با آن موميايي ميکردند. امروزه نيز آويشن را به عنوان گياهي معطر مي شناسند. عطر اين گياه به قدري مشامه نواز است که از آن در صنايع آرايشي و بهداشتي در تهيه کرم، لوسيون، دهانشويه، خميردندان، عطر و... استفاده مي کنند.
گونه های مختلفی از گیاه آویشن در مناطق مختلف ایران رشد می کند. از آویشن در ایران به طور معمول به صورت خشک شده و پودر استفاده می شود اما در کشور های دیگر علاوه بر مصرف پودر آن ، نوع تازه اش را نیز در غذا استفاده می کنند، زیرا آویشن تازه، عطر و بوی بیشتری نسبت به خشک آن دارد. ما در ادامه این مقاله از خواص دمنوش آویشن برای همراهان همیشگی خود نوشته ایم. همراهمان باشید.
هر آنچه باید از خواص دمنوش آویشن بدانید:
اگر تا به حال از مزیت های درمانی آویشن بی اطلاع بوده اید و یا تنها از پودر آویشن به عنوان طعم دهنده در غذاها استفاده می کردید با مطالعه مطالب ذکر شده از خواص دمنوش آویشن در این مقاله، یک جای مناسب در برنامه غذایی خود برای این دمنوش باز کنید:
تاثیر دمنوش آویشن بر سیستم گوارش:
دمنوش آویشن به هضم غذا، رفع درد شکم و نفخ کمک می کند و در این جهت کاربرد دارد.
تاثیر دمنوش آویشن بر سیستم تنفسی:
از خواص دمنوش آویشن در این دستگاه بدانید که، ضد سرفه و خلط آور است. در درمان برونشیت تاثیر بسزایی دارد. سیاه سرفه و التهاب دستگاه تنفس فوقانی را برطرف می نماید و در درمان آسم مورد استفاده قرار می گیرد.
تاثیر دمنوش آویشن بر سیستم عصبی:
از خاصیت دمنوش آویشن بر این سیستم می توان به، آرام بخش و خواب آور بودن، تقویت حافظه، ضد میگرن، سردرد و سرگیجه بودن اشاره نمود.
تاثیر دمنوش آویشن بر سیستم قلبی-عروقی:
در این مورد ذکر این نکته حائز اهمیت است که دمنوش آویشن سبب برطرف کردن تپش قلب می گردد.
تاثیر دمنوش آویشن بر سیستم حرکتی:
درمان درد مفاصل، نقرس، ورم مفاصل و درد سیاتیک از فایده های دمنوش آویشن در دستگاه حرکتی می باشد. علاوه بر این حمام آویشن برای مبتلایان به دردهای عضلانی، مفصلی و روماتیسمی بسیار مثمر ثمر می باشد.
دیگر فواید این دمنوش:
دمنوش آویشن صدای وزوز گوش را برطرف می کند. آویشن خاصیت ضد میکروبی، ضد قارچی و ضد انگلی دارد و این به دلیل وجود ماده تیمول در این گیاه می باشد، از این رو با توجه به این که تیمول خاصیت سمی دارد، در مصرف آویشن نباید زیاده روی نمود.
مضرات آویشن:
آویشن در کنار خواص فوق العاده و بینظیری که دارد، در کنار آنها مضرات و عوارض هم دارد.
امکان آلرژی: گفتیم که آویشن از خانواده نعناعیان است، اگر به گیاهان این خانواده حساسیت دارید از آویشن استفاده نکنید.
تاثیر منفی بر غده تیروئید: آویشن میتواند تاثیر بد و منفی بر روی هورمون غده هیپوفیز که تیروئید را تحریک میکند بگذارد و درنتیجه باعث تاثیرات منفی بر تیروئید میشود.
دوران بارداری و شیردهی: آویشن درمان قاعدگی را تحریک میکند و احتمال اینکه زنان را در احتمال خطر سقط جنین قرار دهد وجود دارد؛ بنابراین مضرات آویشن برای زنان باردار زیاد است.
التهاب پوستی: افرادی که حساسیت پوستی دارند ممکن است استفاده از روغن آویشن سبب ایجاد التهابات پوستی در آنها شود.
تداخل دارویی: اگر از داروهای ضد تیروئید استفاده میکنید از مصرف آویشن پرهیز کنید.
خطرناک برای کودکان زیر ۱۰ سال: آویشن برای کودکان با گروه سنی زیر ۱۰ سال خطرناک است و حتی از مصرف دهانشویه لیسترین که حاوی آویشن است هم باید اجتناب کرد؛ مگر اینکه دندانپزشک تجویز کند.
به خطر انداختن سلامت قلب: در برخی افراد روغن آویشن سبب برخی ناراحتیهای شدید مانند تشنج، ایست قلب، تندی نفس و کما میشود.
طریقه آماده سازی دمنوش آویشن:
یک قاشق چایخوری آویشن خشک شده را در دو لیوان آب جوش بریزید و بگذارید با شعله غیر مستقیم دم بکشد، بعد به اندازه ای که دوست دارید عسل به آن بیفزایید و بنوشید.
بررسی دیگر خواص فوق العاده و بسیار آویشن:
محمد زکریای رازی در کتب خود نوشته است که :
آویشن نفخ شکن، موجب حرارت بدن و هضم غذا می باشد .
جوشانده این گیاه برای درمان اسهال و پیچش روده بسیار اثر گذار است.
از آنجایی که آویشن گیاهی ضدعفونی کننده است محلول شستشوی دهان که دارای آویشن باشد در درمان عفونت لثه عالیست .
آویشن در درمان سرفه و گلودرد بسیار توصیه شده است و برای معالجه بیماری مجاری تنفس فوقانی از قبیل برونشیت و آسم تاثیرات مفیدی دارد به طوریکه در طب سنتی از این گیاه به عنوان ضد اسپاسم، رفع تنگی نفس و سرفه و سوءهاضمه ودرمان سیاه سرفه، برونشیت، عفونت ریه، سرماخوردگی، آنفلوآنزا و برای درمان نفخ و گرفتگی های عضلانی استفاده می شود.
دم کرده آویشن برای درمان عفونت گوش میانی، نفخ و تهوع استفاده می کنند،
حمام آویشن در طب سنتی به عنوان درمانی التیام بخش به افرادی که دچار گرفتگی و دردهای عضلانی و مفصلی به خصوص روماتیسم هستند توصیه شده است.
به دلیل وجود تیمول و کارواکرول در آویشن این گیاه حاوی اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی قوی است.
دمنوش آویشن در روزهای سرد زمستان یک چای گیاهی مناسب برای درمان سرماخوردگی می باشد و علاوه بر این نمی توان از خواص تسکین دهنده ای آن چشم پوشی کرد. پس حتما در روز یک فنجان از این دمنوش را میل کنید.
چند نکته :
نکات زیر را دربارهی آویشن در نظر داشته باشید.
اضافه کردن آویشن به غذاهای مختلف بیخطر است.
آویشن ممکن است منجر به ناراحتی دستگاه گوارش شود. بنابراین اگر دچار مشکلی در این زمینه هستید، از مصرف آویشن خودداری کنید.
استفادهی موضعی از روغن آویشن روی پوست بیخطر است.
میتوانید از آویشن برای طعمدار کردن غذاهای مختلف استفاده کنید.
اگر بعد از استفاده از روغن آویشن پوستتان دچار تحریک شد، استفاده از آن را متوقف کنید.
آویشن اگر به مقدار متعادل مصرف شود، خطری برای زنان باردار و شیرده به دنبال نخواهد داشت. با این وجود حتما قبل از مصرف آویشن با پزشک مشورت کنید تا اطمینان حاصل پیدا کنید در سلامتیتان مشکلی ایجاد نمیشود.
نباید بیشتر از میزان توصیه شده آویشن مصرف کنید.
افرادی که به اوریگانو حساسیت دارند، ممکن است به آویشن هم آلرژی داشته باشند.
دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف آویشن خودداری کنید.