یکشنبه, 05 اسفند,1403
آدرس ایمیل
info[@t]beh-zone.ir

آشنایی با خواص سماق؛یکی از آنتی اکسیدان های برتر


آشنایی با خواص سماق؛یکی از آنتی اکسیدان های برتر

سماق از جمله چاشنی‌های دوست داشتنی و پرطرفدار است که از دیرباز استفاده از آن در غذاهای مختلف پیشنهاد می‌شود، اما آیا دلیل این توصیه‌ها تنها به خاطر مزه ترش و میوه‌ای آن است؟ برای پاسخ به این سوال و همچنین آشنایی با خواص سماق ما را تا پایان متن همراهی کنید.

سماق، به عنوان چاشنی برای بسیاری از غذاها به کار می‌رود و دارای خواص دارویی فراوانی، از جمله رفع درد دندان، تقویت لثه، برطرف نمودن تب،‌ نقرس و رماتیسم است.

 

سماق، یکی از اقلام چیدنی بر سر سفره هفت سین است که نماد رنگ (طلوع خورشید) و مزه زندگی است.

 

سماق، درختچه‌ای است به ارتفاع 4- 3 متر که شاخه‌های جوان و دمبرگ‌های آن را موهای ریزی پوشانده است. گل‌های آن، حنایی رنگ است و در حدود 10 سانتی‌متر طول دارد و دارای میوه‌های خوشه‌ای شکل به رنگ قرمز و قهوه‌ای است که ابتدا طعم آن گس بوده و پس از رسیدن ترش می‌شوند.

 

نام علمی سماق Rhus coriaria است که در قدیم به آن "سماک" نیز می‌گفتند. در حقیقت فارسی آن سماک و عربی آن سماق است.

 

میوه‌ی سماق پس از کوبیدن به عنوان چاشنی، همرا با غذاهایی مانند کباب استفاده می‌شود.

 

خواص دارویی سماق:

• برای بیماران دیابتی مفید است، زیرا یکی از عوامل به وجود آمدن عوارض مختلف در دیابتی‌ها، ترکیب گلوکز با پروتئین‌های حیاتی بدن است که به تغییر ساختار شیمیایی و عملکرد این پروتئین‌ها می‌انجامد و مطالعات نشان می‌دهد که سماق تا 81 درصد از بروز این فرآیند پیشگیری می‌کند.

 

• دارای طبیعت سرد و خشک است.

 

• برای درد دندان مفید است.

 

• تحریک کننده اشتها است.

 

• باعث تقویت لثه می‌شود.

 

• به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده است.

 

• برای دستگاه گوارش خاصیت آنتی‌ بیوتیکی دارد.

 

• ادرارآور است.

 

• برطرف کننده تب است.

 

• برطرف کننده نقرس و رماتیسم است.

 

• خون را تصفیه می‌کند و مواد زائد خون مانند اوره را دفع می‌کند.

 

• در قدیم، برگ درخت سماق را دم کرده و برای سیاه کردن مو از آن استفاده می‌کردند.

 

• چای سماق برای کاهش تعریق به کار می‌رود.

 

• غرغره دم کرده سماق برای ورم گلو و دهان مفید است.

 

هشدار:

• خوردن سماق تازه باعث مسمومیت می‌شود. فقط باید خشک آن را مصرف نمود.

 

• مصرف بیش از اندازه سماق، مسمومیت‌ زاست.

 

انواع سماق:

-در ایران سماق مشهور، تبریز- شکی و خراسانی به رنگ قرمز و سماق شامی به رنگ قهوه‌ای می‌باشد.

-شکی نام شهری است در جمهوری آذربایجان که دارای سماق قرمر و خوش مزه و بدون تلخی می باشد.

-سماق دارویی دارای سه گونه صنعتی- فرانسوی- امریکایی است و سماق صنعتی، از تنه آن صمغی أخذ می‌شود بنام لاک ژاپن.

-سماق معطر از انواع سماق است که در امریکای شمالی و آرژانتین بدست می‌آید.

-سماق آن نیز سه نوع است در آمریکا و ژاپن در امریکای شمالی و در برزیل که نوع دوم و سوم آن ایجاد خارش جلدی و ناراحتی پوستی می‌نماید.

 

اجزاء سماق:

پس از جدا کردن میوه‌ها از ساقه خوشه‌ای آن را بهم سائیده و در اثر این سایش پوسته قابل مصرف جدا می‌شود. امروزه به وسیله آسیا پوسته از هسته جدا می‌شود پس از الک کردن و جدا کردن دانه‌ها پوست ترش قابل مصرف می‌باشد.

 

مواد متشکله:

مملو از تانن و دارای اسید سیتریک و اسید مالیک و اسید تانیک

 

طبیعت:

سرد و خشک و در برخی مأخذ در دوم سرد و خشک ذکر شده و جبلی آن را در سوم سرد و خشک گفته‌اند.

 

 

چگونه از سماق استفاده کنیم؟‌

می‌توان از سماق به روش‌های مختلف استفاده کرد؛ توصیه می‌شود به منظور کاهش میزان سدیم مصرفی، آن را به جای نمک در سر سفره غذا قرار دهید؛ چرا که استفاده از آن مزه ترشی به غذا می‌دهد که می‌تواند از آن بجای پاشیدن نمک استفاده کنید. همچنین می‌توانید از روش‌های مختلف زیر برای اضافه کردن آن به غذا استفاده کنید:

- سماق را به روی مرغ، ماهی و گوشت استفاده کنید زیرا طعمی متمایز و رنگی زیبا به آن می‌دهد.

- خوردن سماق با آویشن و کنجد در وعده صبحانه و یا شام

- اضافه کردن سماق به ساندویچ‌های لبنی و یا پنیری

- اضافه کردن سماق به تخم مرغ‌های آب پز و یا نیم رو

پاشیدن آن روی سالاد، آش‌ها و ماست

برای بهره مندی از روغن موجود در دانه‌های آن (امگا ۳ و امگا ۶) می‌توانید روغن دانه‌های سماق را با روغن زیتون مخلوط کرده تا اجزای اسید چرب موجود در آن افزایش یافته و آن را به غذا‌ها اضافه کنید.

 

کلام آخر:

خداوند درمان بسیار از بیماری‌ها و عارضه‌ها را در گیاهان و آنچه که از زمین می‌روید قرار داده، درمانی که برخلاف مواد دارویی و آزمایشگاهی مصرف آن به شرط عدم افراط با عوارضی همراه نیست. یکی از این گیاهان سماق است. خواص سماق چه در داخل، چه در خارج از کشور، چه در طب سنتی و چه در پزشکی نوین بر هیچکس پوشیده نیست.

امتیاز شما به این مطلب چنده؟

هیچ نظری ثبت نشده است

نام شما
ایمیل
وب سایت
عنوان
نظرات


بیشتر بخوانید
راهنمای خرید ظروف آرکوپال
ظروف آرکوپال بسیار متنوع هستند و از ظرف های دیگر سبک تر اما استحکام و طول عمر بالایی دارند. نکاتی وجود دارد که باید هنگام خرید ظروف آرکوپال خوب و مناسب به آن ها توجه کنید.
ادامه مطلب >
آشنایی با مفهوم درخت زندگی
درخت زندگی یک نماد است، نمادی که قرار است نشان دهنده ی مفهوم زندگی و ابعاد مختلف آن باشد. این درخت زندگی نشان می دهد که اتفاقات و وقایع موجود در زندگی به یکدیگر متصل اند و به هم ربط دارند.
ادامه مطلب >
اعضای هیئت مدیره جدید ایران کیش چه کسانی هستند؟
جلسه معارفه اعضای هیئت مدیره شرکت کارت اعتباری ایران کیش با حضور عباس ابراهیمی معاون سرمایه گذاری بانک تجارت برگزار شد.
ادامه مطلب >
ملایر، شهری که در فهرست جهانی صنایع دستی ثبت شده‌
رئیس اداره میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ملایر گفت: به گفته مدیران ارشد وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، این شهرستان موفق‌ترین تجربه‌ شهر جهانی در کشور است و در کمتر شهری از شه...
ادامه مطلب >
چطور کارت واکسن الکترونیک خود را دریافت کنیم؟
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با صدور اطلاعیه ای، نحوه دریافت کارت رایگان دیجیتال واکسن کرونا برای مسافران خارج از کشور و افراد داخل کشور را تشریح کرد.
ادامه مطلب >
بررسی فروشگاه اینترنتی کالا اکسیر
در عصر حاضر با توجه به افزایش روز افزون مشغله‌های کاری و مشکلات شهرنشینی مثل آلودگی هوا و ترافیک و همچنین کمبود زمان، افراد به دنبال روش‌هایی هستند که قادر باشند سریع و مطمئن کالاهای مورد نیاز، بخصوص...
ادامه مطلب >
چرا مرغ را قبل از پخت نباید شست؟
شستشوی مرغ قبل از طبخ آن می تواند خطرات جدی را به همراه داشته باشد، در ادامه از خطرات جدی و عوارض شستشوی مرغ قبل از طبخ آن مطلع خواهید شد. پژوهشی جدید نشان می‌دهد بر خلاف عادت معمول، مرغ‌ را نباید قب...
ادامه مطلب >
تورم حداقلی پیامد حذف ارز ترجیحی
یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: حذف ارز ترجیحی اگر درست مدیریت شود تورم حداقلی به دنبال دارد، اما اگر درست مدیریت نشود، تورم غیرقابل کنترل می‌شود.
ادامه مطلب >
با رفاه و آسایش کسی دانشمند نمیشود
شکست نخوری، نمی‌آموزی و اگر نیاموزی، هرگز تغییر نخواهی کرد!
ادامه مطلب >