چراغ الکتریکی وسیلهای میباشد که انرژی الکتریکی را به روشنایی تبدیل میکند که به آن لامپ میگویند.اغلب ما نمیدانیم موقع انتخاب لامپ مناسب برای خانه چه گزینههایی پیش رو داریم و باید به چه نکاتی دقت کنیم؛ درحالیکه این قضیه اهمیت خیلی زیادی دارد. فکرش را بکنید نور اتاق بچهها باعث شده باشد حوصله درس خواندن نداشته باشند یا نور آشپزخانه باعث خستگی زودرس بزرگترها باشد! چنین چیزی اصلا عجیب نیست چون نور نقش مهمی در بروز حالتهای مختلف روحی ما بازی میکند. انتخاب مدل لامپ میتواند هزینههای ما را اضافه و یا کاهش دهد لامپی را در نظر بگیرید که طول عمر پایینی داشته باشد، لامپی که مصرف برق بالایی داشته باشد و یا برعکس حتی بعضی از لامپها میتواند به سلامتی ما هم آسیب برساند پس برای انتخاب دقیق لامپ در ادامه با ماهمراه باشید.
شناسایی انواع نور مناسب برای اتاقها:
خوب است بدانید برای انواع لامپ ها تعریفهای مختلفی تعیین شده است که به سه دسته اصلی تقسیم میشوند:
*نور عمومی یا نور محیطی: این نور به عنوان نور کلی و سراسری اتاق،عمل میکند. نور عمومی به عنوان نور طبیعی اتاق هم در نظر گرفته میشود و وظیفه روشن کردن کل فضا را دارد. نور لوستر، چلچراغ و دیوارکوب معمولا جزو دسته نور عمومی در نظر گرفته میشود.
*نور وظیفهای: این نور تحت عنوان نور کاری هم شناخته میشود و وظیفه دارد نور محیط کار یا محدودهای را که در آن مطالعه میکنید، فراهم کند. نور چراغ مطالعه یا لامپ زیر کابینت از شناختهشدهترین نورهای وظیفهای هستند.
*نور تاکیدکننده: برجسته کردن و روشنایی بخشیدن به نقطه خاصی از منزل، وظیفه نور تاکیدکننده است. برای مثال ممکن است تابلوی نقاشی یا قاب عکس زیبایی داشته باشید که دلتان بخواهد با نورپردازی، روی آن تاکید ویژهای کنید،؛ در این صورت باید سراغ نور تاکیدکننده بروید.
انواع لامپ ها:
لامپ شما، منبع نور و روشناییتان است. بنابراین نوع لامپی که میخرید تعیین میکند فضای خانهتان چطور به نظر برسد. با چهار مدل از محبوبترین لامپهای موجود در بازار بیشتر آشنا شوید.
لامپ رشته ای: نوع نسبتا قدیمی و سنتی از لامپها را لامپ رشته ای تشکیل میدهد که این روزها کمتر مورد استفاده قرار میگیرند و جای خودشان را به گزینههای کممصرفتر و ال ای دی ها دادهاند. این نوع لامپ، نور درخشانی ایجاد میکند که باعث احساس راحتی و زیبایی بیشتر در فضای منزل میشود.
انواع لامپ های فلورسنت فشرده: لامپ فلورسنت فشرده یا CFLS ، ۷۵ درصد کمتر از لامپهای رشتهای انرژی مصرف میکند و عمرش هم طولانیتر است. تفاوت این لامپها با لامپ رشته ای این است که تناژ رنگیشان نسبتا سرد است و حاوی جیوه هستند. با اینکه میزان جیوه به کار رفته در این لامپها خیلی کم است؛ اما به معنی این نیست که نباید مراقب باشید.
ال ای دی: لامپ ال ای دی LED ، درست به اندازه لامپ فلورسنت بهصرفه و اقتصادی است؛ بهعلاوهاینکه از نظر دوام، تقریبا سهبرابر بیشتر از فلورسنت عمر خواهد کرد. از لامپ ال ای دی بیشتر به عنوان نور وظیفهای استفاده میشود، چون نورش نسبت به فلورسنت مستقیم و تندتر است. جالب است بدانید نور ال ای دی شبیه نور خورشیدی لامپ رشته ای است؛ اما کمتر داغ میشود. قیمت لامپ ال ای دی معمولا نسبت به فلورسنت گرانتر خواهد بود.
لامپ هالوژن: لامپ هالوژن نوری سفید و مشابه نور طبیعی روز به فضای منزلتان خواهد داد. این نور به عنوان یک نور وظیفهای عالی عمل میکند و مصرف انرژیشان ۱۰ الی ۲۰ درصد کمتر از نور رشتهای است.
لامپ هوشمند:لامپ هوشمند یک LED است که میتواند به یک پروتکل بی سیم وصل شود و از طریق برنامهی تلفن همراه، هاب یا فرمان صوتی کنترل شود. لامپهای هوشمند به شما اجازهی کنترل نور و روشنایی، از طریق تلفنهای هوشمند یا هر دستگاه هوشمند دیگری را میدهند.
لامپهای هوشمند میتوانند از طریق برنامههای سفارشی خودکار شوند. برخی از آنها را میتوان با صدا کنترل کرد و برخی دیگر را میتوان برای کار با سایر دستگاههای خانه هوشمند همگام سازی کرد. لامپهای هوشمند امکانات نامحدودی دارند.
انواع رنگ لامپ ها:
آفتابی Warm White & Soft White
رنگ طبیعی و آفتابی ملایم به زرد میباشد با دمای رنگ 2700 الی 3000 کلوین
این مدل رنگ به افراد احساس آرامش و راحتی میدهد.
مناسب اتاق خواب و نشیمن و سالن غذاخوری است.
صدفی Cool white
حد میانه بین آفتابی و مهتابی که سفیدتر از رنگ آفتابی میباشد با دمای رنگ 4000 کلوین.
این مدل رنگ به افراد احساس انرژی بیشتری میدهد.
مناسب مکانهای اداری ، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام، پارکینگ میباشد.
مهتابی Day light
همانند رنگ آبی و سفید با دمای رنگ 6000 کلوین.
مناسب برای کارهای دقیق میباشد.
بالاترین هماهنگی را با محیط نسبت به لامپهای آفتابی و صدفی دارد.
برای آرامش بیشتر و حتی قبل از خوابیدن حتما از لامپهای رنگ آفتابی استفاده کنید به همین دلیل در کافه ها و مکان های دنج برای آرامش بیشتر از رنگ گرم آفتابی استفاده میکنند.
نکاتی که هنگام خرید لامپ باید در نظر بگیرید:
شار نوري ( ميزان روشنايي):ميزان روشنايي يا ميزان نوردهي لامپ ها را بر حسب لومن (Lumen) ، شمع (Candela) و یا لوکس (lux)اندازه گيري مي کنند. ميزان نوردهي از مهم ترين ويژگي هاي لامپ ها به شمار مي رود و براي اين نوردهي، هرچقدر که برق کمتري مصرف شود، بازده لامپ بيشتر است. براي اندازه گيري ميزان نوردهي يک لامپ معمولا ميزان نور لامپ را با توان لامپ رشته اي مقايسه مي کنند. مثلا گفته مي شود يک لامپ LED با توان 9 وات، به اندازه يک لامپ 60 وات رشته اي نور توليد مي کند. يعني هر دو لامپ، با يک لومن روشنايي مي دهند.
شاخص بازده رنگ:نور خورشید طبیعیترین رنگ را دارد پس آن را به عنوان شاخص رنگها نور مصنوعی در نظر میگیرند.
برای نور خورشید شاخص بازده رنگ را عدد 100 در نظر گرفته و هر چه شاخص بازده رنگ لامپ های دیگر به عدد 100 نزدیکتر باشد یعنی آن لامپ نور طبیعی و نزدیک به خورشید دارد.
برای مکانهای حساس که رنگها خیلی مهم هستند باید از لامپ هایی با CRI بالاتر استفاده کنند برای مکانهایی نظیر نساجی ها؛ اتاق گریم؛ رنگ سازی ماشینها.
دمای رنگ:رنگ نور خروجی را بر اساس دمای رنگ میگویند که واحد آن کلوین میباشد.
هر چقدر عدد دمای رنگ بیشتر باشد رنگ نور بیشتر به سمت سفید و سرد بودن میرود و هر چقدر هم دمای رنگ کمتر باشد رنگ نور به سمت رنگ های گرمتر میرود.
بهره نوري يا بازده:يکي از مشخصه هاي ديگر براي بيان ميزان بازده (راندمان) لامپ ها، نسبت ميزان نوردهي به مصرف برق است که با واحد لومن بر وات (Lm/W) بيان مي شود. اين مشخصه نشان مي دهد يک لامپ به ازاي هر وات مصرف برق ، چند لومن نور مي دهد؟ به عنوان مثال بازده لامپ رشته اي تنگستن بين 12.5 تا 17.5 لومن بر وات و بازده لامپ LED حدود 30 تا 90 لومن بر وات است.
توان و ميزان مصرف انرژي:توان مصرفي هر لامپ را مي توان يکي از مهمترين ويژگي هاي آن دانست. توان لامپ ها، همانند ساير دستگاه هاي الکتريکي با واحد وات بيان مي شود. اين مشخصه ، رابطه مستقيمي با مصرف برق لامپ دارد. در نظر داشته باشيد که هرچه توان دستگاه بيشتر باشد ، مصرف انرژي آن نيز بيشتر است. ميزان مصرف انرژي در دستگاه ها علاوه بر توان آن ها به تعداد دفعات استفاده روزانه و اجزاي داخلي دستگاه نيز بستگي دارد. ميزان مصرف انرژي دستگاه هاي برقي به صورت کيلووات ساعت مشخص مي شود.
طول عمر:به طور کلي طول عمر لامپ ها را با واحد ساعت (هزار ساعت) بيان مي کنند. طول عمر لامپ هاي رشته اي معمولي کمتر از 2 هزار ساعت است. اين در حالي است که طول عمر لامپ هاي هالوژني و LED بين 8 هزار ساعت تا 30 هزار ساعت است.
شدت روشنایی:نوری که از لامپ خارج شده و پس از برخورد با اشیا در نهایت به سطحی با مساحت یک متر میرسد را شدت روشنایی گویند، واحد اندازه گیری آن لوکس LUX میباشد
شدت نور:میزان نور منتشر شده در یک زایه خاص را شدت نور گویند که واحد آن کاندلا یا شمع CD میباشد.
مثلا اگر دو لامپ با شار نوری یکسان باشند ولی اونیکه زاویه تابش کوچکتری دارد میزان شدت نورش بیشتر است زیرا که تمامی شار نوری را در یک زاویه کوچکتری منتشر کرده است.
توجه به سرپیچ و پایه لامپ:متناسب با سرپیچ موجود در لوسترها و آباژورها و …. باید لامپی را خریداری کنید که پایه لامپ به سرپیچ وسیله مورد نظر باشد.
E نشانه نام ادیسیون مخترع سرپیچ لامپ میباشد و عدد کنار آن هم اندازه قطر سرپیچ میباشد:
E27:سرپیچ آویز رزوه ادیسون یا سرپیچ معمولی مناسب لامپ های معمولی و خانگی.
E14:سرپیچ شمعی مناسب لامپهای شب خواب و یخچال و غیره.
قابل ذکر است که مبدل انواع سرپیچ به یکدیگر نیز موجود میباشد.
سازندگان:شرکت هاي مختلفي در زمينه توليد لامپ ها فعاليت مي کنند. برخي از برند هاي مطرح در زمينه توليد لامپ را براي شما ذکر مي کنيم. بروکس ، لامپ نور ، افراتاب ، اي دي سي ، 4 ام ، پارس شهاب ، مگامن ، آپل ، فيليپس ، اي ديتا ، زمرد ، زئوس ، پارس لايت ، زمان نور ، دلتا ، البو ، کيهان ، ميتره ، انگاره ، آذرطيف ، جهان الکتريک ، ام دي ، سيماران و ...
قيمت:قيمت لامپ ها به عوامل مختلفي بستگي دارد. از جمله عوامل موثر در قيمت مي توان به نوع لامپ ، شرکت سازنده ، ميزان روشنايي ، توان ، ابعاد و اندازه و ... اشاره کرد. به طور کلي قيمت اين لامپ ها در بازار ايران بين 5 هزار تومان تا 2 ميليون تومان است. البته لازم به ذکر است که قيمت بيشتر لامپ ها زير 200 هزار تومان است و قيمت هاي بالاتر مربوط به لامپ هاي داراي امکانات خاص است.
پيشنهاد ما به شما اين است که تا جايي که امکان دارد به سمت خريد لامپ هاي رشته اي نرويد و از ديگر لامپ هاي کم مصرف مانند LED استفاده کنيد. زيرا لامپ هاي رشته اي علاوه بر اتلاف انرژي و بازده کم ، مصرف بالا و طول عمر کمتري نيز دارند و استفاده از آن ها عملا صرفه اقتصادي ندارد.
مزایای لامپ ال ای دی LED:
برخی از مزایای لامپ های ال ای دی که شاید از آنها آگاهی نداشته باشید:
کارایی: در مقایسه با لامپهای رشتهای معمولی، لامپهای ال ای دی بیشتر عمر میکنند و روشنایی آنها نیز دوام بیشتری دارد. همچنین بازدهی و کارآمدی آنها حدود ۵ برابر بیشتر از لامپهای دیگر است. لامپ های LED معمولاً بین 2 تا 10 وات برق مصرف میکنند.
نوردهی و روشنایی:همانطور که در قسمت قبل گفته شد،ئروشنایی لامپ بر اساس واحدی با نام لومن بر وات اندازهگیری میشود که به آن بهرهوری نوری میگویند. هرچه این مقدار بیشتر باشد، نوردهی لامپ مورد نظر بیشتر است. لامپهای ال ای دی موجود در کشور ما دارای بهرهوری نوری مناسبی هستند.
قیمت: برخلاف تصور افراد مختلف، این لامپها با قابلیتها و مزایایی که دارند، دارای قیمت مناسبی نیز هستند.
طراحی: طراحی ساده و جمع و جور این لامپها، آنها را به یکی از عناصر مهم در طراحی فضاهای مختلف تبدیل کرده است. سادگی و زیبایی این لامپها استفاده از آنها را در محیطهای مختلف امکانپذیر کرده است.
مصرف به صرفهی انرژی: یکی از مهمترین ویژگیهای لامپ ال ای دی، تبدیل مستقیم انرژی به نور و هدر ندادن آن به صورت گرما است.
فاقد جیوه و مواد مضر: تکنولوژی به کار رفته در ساختار لامپها ال ای دی، باعث شده است که نیازی به استفاده از جیوه نباشد.
نحوهی خراب شدن: یکی از تفاوتهای لامپ های ال ای دی با سایر لامپها روند خراب شدن آنهاست. بیشتر لامپها به طور ناگهانی میسوزند در حالی این روند در لامپهای ال ای دی به آرامی رخ میدهد و کم کم دچار خرابی میشوند.
طول عمر لامپ ها
طول عمر لامپ ها در آزمایشگاه اندازه گیری میشود که بر حسب ساعت اعلام میباشند.
طول عمر لامپ ها به ترتیب افزایش عمر:
-رشته ای
-هالوژنی
-فلورسنت
-کم مصرف
-ال ای دی
توصیه ایمنی برای دور انداختن لامپ کم مصرف:
اگر عمر لامپ کم مصرف تمام شد برای دور انداختن آن حتما باید بدون اینکه آن را بشکنید به محلهای دریافت زباله های بازیافتی تحویل دهید.
اگر محلی برای دریافت زبالههای بازیافتی پیدا نکردید پس لامپ را به طور سالم داخل چند کیسه پلاستیکی قرار دهید و در سطل آشغال بیاندازید.
توصیههای ایمنی بعد از شکسته شدن لامپ کم مصرف:
*همه افراد از محل خارج شوند.
*به مدت پانزده دقیقه پنجرهها را باز بگذارید.
*وسایل تهویه هوا و کولر را خاموش کنید.
*با دستکش لاستیکی تکههای شیشه را داخل کیسه پلاستیکی بریزید.
*با استفاده از دستمال کاغذی به طور کامل تمیز کنید.
*اگر از جاروبرقی استفاده کردید حتما بلافاصله کیسه جاروبرقی را دور بیاندازید.
*در نهایت باید تمام وسایلی که با آن ها نظافت کرده اید را داخل کیسه پلاستیکی قرار داده و درب آن را ببندید و دور بیاندازید.
*لامپهای فلوسنت دارای فلز سنگین جیوه میباشند که بسیار خطرناک است.
باز و بسته کردن لامپ ها:
برای باز و بسته کردن لامپ ها از سرپیچ حتما از بدنه لامپ بگیرید و نه از شیشه لامپ چون ممکن است شیشه بشکند و علاوه بر خسارت مالی مشکلات بهداشتی و جانی بوجود آورد.
سوالات متداول:
لامپ چند وات بگیرم؟
میرسیم به مرحله آخر؛ اینکه قدرت روشنایی لامپ برای هر اتاق چقدر باشد؟ جواب این سوال به سه مسئله ربط پیدا میکند:
*بزرگی فضای اتاق
*رنگ دیوارها
*میزان روشنایی مورد نظر خودتان!
اگر دنبال راه حل سادهتری میگردید که ربطی به ابعاد اتاق و دو گزینه دیگر نداشته باشد؛ راهنمای زیر به کارتان میآید. معمولا نور مناسب برای هر یک از فضاهایی که در ادامه میخوانید، درصورتیکه لامپ شما ال ای دی باشد، چیزی در حدود اندازهای است که روبهرویشان نوشته شده است:
آشپزخانه: ۶۰ الی ۱۰۰ وات
سرویس بهداشتی: ۴۰ تا ۶۰ وات
اتاق خواب: ۳۰ الی ۶۰ وات
اتاق نشیمن: ۳۰ الی ۶۰ وات
اتاق پذیرایی: ۶۰ الی ۷۵ وات
نکته: این اندازهها تقریبی هستند و از واحد «لومن» به وات تبدیل شدهاند.
کدام نور برای کدام اتاق مناسب است؟
بیایید فضای کلی خانه را به دستههای زیر تقسیم کنیم و ببینیم برای هر اتاق، چه نوری مناسب است:
هال و اتاق پذیرایی: علاوه بر نور عمومی استفاده از نور تاکیدکننده در یکی از گوشههای اتاق به شدت توصیه میشود. نور میتواند یک اثر هنری را تحت پوشش قرار دهد یا حتی یکی از صندلیهای موجود را.
آشپزخانه: نور عمومی در اولویت قرار دارد و بعد نوبت به نور وظیفهای میرسد که بهخصوص بخش کانتر آشپزخانه، سینک یا هر جایی را که بیشتر با آن سر و کار دارید، روشن میکند.
اتاق خواب: معمولش این است که حتما نور وظیفهای در اتاق خواب موجود باشد، بهخصوص روی پاتختیها. اگر دوست دارید اتاق را خیلی حرفهای نورپردازی کنید به جای اینکه نور را به سمت تخت هدایت کنید به سمت کمد لباسها انتقالش دهید.
سرویس بهداشتی: ممکن است انتخاب نور مناسب حمام و دستشویی کمی سخت باشد، چون به دقت نیاز دارد. برای مثال در مورد آینه به نور وظیفهای نیاز دارید؛ اما اگر نور جای نامناسبی نصب شود باعث ایجاد سایه خواهد شد. به همین دلیل میتوانید با استفاده از انواع لامپ های ال ای دی کم مصرف و هالوژن در کنار آینه نور مناسب را ایجاد کنید و از نور عمومی برای روشن کردن بقیه فضا بهره ببرید.
راهنمای خرید لامپ بروکس در سراسر ایران:
گروه صنعتی بروکس در سال 93 با سرمایه گذاری بخش خصوصی و با تاسیس شرکت گسترش تجهیزات روشنایی پایدارآغاز به کار کرد. همگام با سرعت پیشرفت تکنولوژی در دانش تولید منابع روشنایی و نیازهای موجود در بازار روشنایی ایران، هدفگذاری گروه صنعتی بروکس ابتدا تمرکز بر تحقیق و توسعه محصولات روشنایی تعریف شد. دغدغه افزایش سطح کیفی سلامت و بهداشت جامعه بروکس را برآن داشت که با بهره گیری از تجارب ارزشمند تیم خود در زمینه طراحی و تولید محصولات نوین، آخرین فناوری روشنایی موجود در دنیا LED را به کشور وارد و از ابتدا مهندسان بروکس زمینه های بومی سازی تولید انبوه با کیفیت و اقتصادی انواع محصولات LED را دنبال کردند. در حال حاضر کارخانه های گروه صنعتی بروکس در نقاط مختلف کشور، در مساحتی بالغ بر 20 هزار متر مربع و با به کارگیری بیش از 400 نفر از متخصصان و کارگران ایرانی به تولید روزانه بیش از 150 هزار شعله انواع محصولات LED روشنایی می پردازد.
چشم انداز گروه صنعتی بروکس بومی سازی فناوری های روز دنیا در حوزه لوازم خانگی و حضور قدرتمند در تولید داخلی انواع محصولات است.
شرکت بروکس همهی تلاش خود را در زمینه بهره وری کرده است و بسیار هم موفق عمل کرده است و لبخند رضایت را بر لبهای مشتریان نشانده است. فناوری ال ای دی که جدید ترین فناوری است، به دلیل مقاومت و پایداری بالا و میزان بهره وری و سازگاری با محیط زیست، توانسته جایگاه خوبی در بین مردم داشته باشد. باید اشاره کرد که لامپ ال ای دی از پر فروش ترین انواع لامپ بروکس می باشد که با استقبال خوب مشتریان در بازار داخلی روبرو شده است.
هم چنین بخوانید:
راهنمای انتخاب و خرید لامپ ال ای دی