احتمالاً برای شما هم پیش آمده باشد که با یک چاقوی کند مواجه شوید. چاقوی کند نه تنها کلافه کننده است، بلکه خطر آن هم بیشتر است زیرا شما به آن نیرو وارد می کنید تا بهتر کار کند. در نتیجه ممکن است کار به جاهای باریک برسد و همین نیروی بیش از حد، کنترل چاقو را از دست شما بگیرد. پس برای این که از این اتفاق جلوگیری کنید، باید چاقوی خود را تیز کنید. اما اگر دستگاه چاقو تیز کن در اختیار نداشته باشیم، چگونه باید این کار را انجام دهیم؟
روش های تیز کردن و نگهداری چاقو
نحوه تیز کردن چاقو:
چاقوهای خود را مرتباً تیز کنید. حتی بهترین چاقوها نیز با استفاده منظم به مرور زمان کند می شوند.
چاقوی تیز چاقوی ایمن است. تیز نگه داشتن چاقوها بسیار مهم است تا آنها مواد غذایی را با آسیب کمتری قطع کنند.
استفاده از چاقوی تیز طعم غذای شما را بهتر می کند. تکه های نازک یا قطعات ریز غذا را به صورت یک شکل و اندازه برش بدهید. این کار را می توانید به وسیله تخته و چاقوی تیز انجام بدهید. برش های یکنواخت و یک اندازه خرد شده باعث یکنواخت پخته شدن مواد غذایی و در نتیجه یک غذای خوشمزه تهیه می شود.
تفاوت بین تیز کردن و صاف کردن چاقو:
احتمالاً دیده اید که کسی از چاقو تیزکن های میله ای استیل برای «تیز کردن» چاقو استفاده می کند. اما این میله های فولادی چاقوی شما را تیز نمی کنند - فقط لبه برش تیغه را صاف می کند تا برش های نرم و راحت تری ایجاد شود. از طرف دیگر، تیز کردن چاقو، واقعاً خوب، آن را تیز می کند. بنابراین بله، شما باید هر دو را انجام دهید. چاقوی خود را هفتگی روی این میله ها بکشید - در صورت تمایل هر بار که از چاقو استفاده می کنید - و چاقو خود را هر چند ماه یکبار یا حداقل هر سال تیز کنید (بسته به اینکه چند بار از آن استفاده می کنید)
روش های تیز کردن چاقو:
نحوه تیز کردن با سنگ آسیاب (سنگ چاقو تیز کن)
روش مورد علاقه ما برای تیز کردن تیغه استفاده از سنگ آسیاب است - یک بلوک مستطیل شکل که تقریباً مانند کاغذ سنباده کار می کند، به شما کمک می کند تا لبه برش تیغه را همزمان با کشیدن چاقو از روی آن صاف و صاف کنید. بیشتر سنگ های آسیابی (سنگ های چاقو تیز کن) طوری ساخته شده اند که قبل از هر بار استفاده در آب خیسانده می شوند ، بنابراین برای اطمینان از دستورالعمل های سازنده استفاده کنید. (واقعیت جالب: در واقع از سنگ های حجیم به این دلیل استفاده نمی شود که بیشتر از آنها به صورت مرطوب استفاده می شود).
اگر سنگ آسیاب شما نیاز به خیساندن دارد، آن را به مدت 5 تا 10 دقیقه در آب غوطه ور کنید تا کاملاً اشباع شود و هیچ حبابی از آن خارج نشود. برای استفاده از آن، چاقو را با زاویه ی 15 تا 20 درجه در برابر سنگ آسیاب نگه دارید (زاویه ی چاقوها با توجه به لبه های آن متفاوت است) و هر طرف چاقو را به آرامی چند بار به سمت آن بکشید. (مانند مسیر برف پاک کن) اکثر سنگ های چاقو تیز کن هم دارای یک "طرف دانه های درشت" و "یک طرف دانه های ریز" هستند - اگر چاقوی شما کند است با دانه های درشت شروع کنید، سپس این کار را در قسمت دانه های ریز تکرار کنید.
اگر قبلاً چاقوی خود را سالانه تیز کرده و مرتباً آنرا استفاده می کنید، می توانید مستقیماً به سمت ریز خرد شوید. اگر به نظر می رسد سنگ چاقو تیز کن شما هنگام استفاده از آن، خشک می شود، فقط مقداری آب بیشتر روی آن بمالید و ادامه دهید.
تیز کردن چاقو با سنگ چاقو تیز کن
نحوه تیز کردن چاقو با چاقو تیز کن
این ابزار یک راه حل سریع برای تیز کردن یک چاقوی کند است - فقط تیغه چاقو را به سمت درشت فشار دهید، چند بار به سمت خود بکشید و سپس به سمت ریز بروید. یادگیری نحوه استفاده از چاقو تیز کن ممکن است مفید واقع شود، اما بهترین راه حل ممکن نیست.
نگرانی واقعی این است که این ابزارهای تیزکردن ممکن است برای چاقوی شما عالی نباشد - بنابراین این روش را برای تیز کردن چاقوهای کم قیمت در نظر بگیرید. در هنگام تیز کردن چاقوی سرآشپز ژاپنی فانتزی خود به استفاده از سنگ چاقو تیز کن پایبند باشید.
تیز کردن چاقو با چاقو تیز کن
نحوه نگهداری لبه چاقو با میله های فولادی (استیل) تیز کن
اکنون که چاقو خود را تیز کرده اید، به صورت هفتگی از فولاد تیز کن استفاده کنید تا لبه چاقو کاملاً صاف باشد (نگران آسیب دیدن تیغه خود با تیز کردن مکرر نباشید - این کار مانند تیز کردن باعث از بین رفتن چاقو نمی شود).
به جای اینکه میله های فولادی را در هوا نگه دارید و چاقو را بر روی آن بکشید، آن را به صورت عمودی روی صفحه ای نگه دارید، در حالی که نوک آن بر روی یک سطح کار قرار گرفته و دسته ی آن، در یک دست محکم گرفته شده است. پایین تیغه چاقو (ضخیم ترین قسمت) را بر روی فولاد لبه دار فشار دهید و در زاویه 15-20 درجه کار کنید، چاقو را به سمت پایین و به سمت خود بکشید. تا به نوک تیغه برسید. با نگه داشتن چاقو در همان دست، حرکت را در سمت دیگر چاقو تکرار کنید و زاویه تیغه را در برابر میله ی فولادی برگردانید.
تیز کردن چاقو با میله های فولادی تیز کن
استفاده از یک ماگ
اگر می خواهید چاقوی خود را تیز کنید ، همه ی آن چیزی که نیاز دارید، یک جسم زبر و سفت است. ماگ دقیقا همان وسیله ای است که به آن نیاز دارید . اکثر ماگ ها از جنس سرامیک هستند. سرامیک هم یک ماده بسیار سفت و سخت است. به همین دلیل می توانید برای تیز کردن چاقو از آن استفاده کنید. برای انجام این کار ماگ را برعکس کنید و به دنبال قسمت زبر و دایره ای شکل در انتهای آن باشید؛ یعنی دقیقاً تکیه گاه ماگ که روی میز قرار می گیرد. تنها کاری که باید انجام دهید، این است که چاقو را روی این قسمت بکشید. فقط به زاویه چاقو دقت کنید؛ دقیقا مثل همان موقع که از چاقوتیز کن استفاده می کنید و بعد از چند بار ضربه، می توانید به سراغ طرف دیگر چاقو بروید.
استفاده از یک چاقوی دیگر
بله، بهترین راه برای تیز کردن چاقو می تواند استفاده از یک چاقوی دیگر باشد. اگر ماگ و یا بشقاب نتوانست چاقوی شما را تیز کند، می توانید به سراغ یک چاقوی دیگر بروید اما قبل از این کار بسیار مهم است که روش انجامش را بلد باشید. قرار نیست که لبه های چاقو را به یکدیگر بمالید. اگر این کار را انجام دهید، هر دو چاقو را خراب می کنید.
در چنین حالتی می توانید از پشت لبه چاقو برای تیز کردن استفاده کنید. تیزی یا برآمدگی چاقوی دیگر را در جهت مخالف لبه بگیرید که برای تیز کردن استفاده می شود.
کاغد سنباده :
زمانی که راجع به زبری صحبت می کنیم ، هیچ چیز برتر از کاغذ سنباده نیست. سمباده به اندازه کافی می تواند برای تیز کردن چاقو مناسب باشد . البته نباید شروع به کشیدن کاغذ سمباده روی چاقو کنید. به جای آن می توانید چاقو را به کاغذ سنباده بزنید. البته شاید این کاغذ کوچک به نظر برسد اما مطمئن باشید که تفاوت زیادی را در تیزی چاقو مشاهده خواهید کرد.
اگر کاغذ سنباده را روی چاقو بکشید، احتمال بریدن دست وجود دارد. فقط کافی است که کاغذ سنباده را روی یک سطح صاف قرار دهید و سپس با لبه های چاقو روی آن بکشید.
چاقوها را درست نگه داری کنید:
پس از این که چاقوهای خود را تیز و صاف کردید، حتماً آنها را نگهداری کنید تا بهتر بمانند. ما ایده های زیادی برای نگهداری داریم، از بلوک های چاقو گرفته تا نوارهای دیواری و پایه های کشو، تا اطمینان حاصل کنیم که تلاش برای تیز کردن بی فایده نیست.