خواص رادیکیو برای سلامتی و نحوه مصرف آن:
رادیکیو یا کاسنی ایتالیایی ، یک کاسنی برگ دار با برگ های قرمز مایل به بنفش و رگه های سفید است که سر فشرده و گردی دارد و به دلیل شباهت رنگی که با کلم قرمز دارد ممکن است با آن اشتباه گرفته شود. رادیوکیو هم به شکل گرد و هم به شکل کشیده مثل کاهو دیده می شود.
رادیکیو یکی از سبزیجات مهم در رژیم غذایی مدیترانه ای است و خواص آنتی اکسیدان و ضد انگلی داشته و به بهبود سلامت قلب ، تقویت استخوان ها ، سلامت دستگاه گوارش و کاهش قند خون کمک میکند.
بخش اعظم تولید رادیکیو در نواحی مدیترانه تولید می شود ولی در حال حاضر در کالیفرنیا هم به صورت تجاری تحت کشت قرار گرفته است.
رادیکیو چیست؟
رادیکیو هم خانواده قاصدک و انواع کاسنی مانند اندیو بلژیکی است و به خانواده کاسنیان تعلق دارد. سبزی رادیکیو از نظر رنگ ظاهری شبیه کلم بنفش است ولی از نظر شکل ظاهری و کشیدگی برگها شباهت زیادی به کاهو دارد به همین دلیل به نام کاهو رادیکیو هم شناخته می شود.
مزه کاهو رادیکیو:
رادیکیو تلخ و تند است و همین طعم تیز آن باعث شده جایگاه ویژه ای در غذاهای ایتالیایی داشته باشد. تلخی کاهو رادیکیو بعد از پخت تا حد زیادی کم می شود.
ارزش غذایی و خواص رادیکیو
ارزش غذایی رادیکیو
سبزی رادیکیو هم مانند اغلب سبزیجات برگ دار کالری بسیار کم ولی مواد معدنی و ویتامین های زیادی دارد. این سبزی برگ تیره مغزی سرشار از فولات ، مس ، منگنز ، ویتامین ها E ، B6 و C است . سبزی رادیکیو سرشار از ویتامین K است ، از ویتامین K موجود در یک فنجان رادیکیو بیشتر از مقدار مورد نیاز روزانه است . در مقایسه با کلم قرمز خام ریزمغذی کمتری دارد ولی روی و مس آن تقریبا دو برابر کلم قرمز است.
برخی از مواد مغذی موجود در 80 گرم ( 2 فنجان ) رادیکیو خام عبارتند از :
کالری |
20 |
پروتئین |
1.2 گرم |
چربی |
0 |
کربوهیدرات |
4 گرم |
فیبر |
1 گرم |
روی |
حدود 5 درصد نیاز روزانه |
مس |
حدود 30 درصد نیاز روزانه |
ویتامین K |
حدود 170 درصد نیاز روزانه |
ویتامین C |
حدود 7 درصد نیاز روزانه |
خواص رادیکیو:
رنگ قرمز متمایل به بنفش سبزی رادیکیو نشان دهنده مقدار بالای آنتی اکسیدان در این گیاه است. مقدار آنتی اکسیدان در بخش های قرمز گیاه بسیار بیشتر از بخش های سفید آن است. رنگ این سبزی به دلیل وجود آنتوسیانین در آن است که برای سلامت روده ها و ترمیم آسیب های سلولی ناشی از استرس اکسیداتیو بسیار قوی و موثر عمل می کند.
از سویی دیگر آنتی اکسیدان های موجود در رادیکیو به خصوص اگر ارگانیک باشد برای مقابله با سلول های سرطان کبد بسیار مفید هستند.
از این گیاه مفید به طور سنتی برای درمان زخم ها ، درمان اسهال ، سلامت قلب و کنترل قند خون استفاده می شود.
کاهش بیماری های قلبی رادیکیو:
رادیکیو حاوی آنتی اکسیدان هایی است که خطر بیماری های قلبی را بسیار پایین می آورند. مصرف انواع کاسنی باعث کاهش التهاب بدن و کاهش آسیب های مغزی و کاهش تجمع پلاک ها در عروق خونی می شود.
نوشیدنی های حاوی عصاره کاسنی باعث کاهش فشار خون سیستولیک می شود.
پلی فنول موجود در رادیکیو به نام لوتئولین با فعالیت آنتی پلاک باعث بهبود جریان خون و پیشگیری از لخته شدن خون می شود.
خواص ضد انگلی رادیکیو:
ترکیبات موجود در رادیکیو با عفوت های انگلی مقابله می کند و به ردمان بیماری های گوارشی انگلی کمک میکند.
عصاره کاسنی اثر ضد انگلی به خصوص روی عفونت های ناشی از کرم حلقوی دارد .
پیشگیری از پوکی استخوان با رادیکیو:
مقدار بالای ویتامین K موجود در رادیکیو باعث بهبود استحکام استخوان ها و ذخیره کلسیم در آن ها می شود.
کاهش قند خون با رادیکیو:
بر اساس مطالعات انجام شده ، افراد بزرگسالی که به مدت 1 ماه هر روز 1.25 فنجان نوشیدنی ریشه کاسنی بنوشند شاخص سطح قند خونشان به مقدار زیادی کاهش پیدا می کند. از سویی دیگر مصرف منظم و هفتگی سبزی رادیکیو باعث تعادل قند خون در بلند مدت می شود.
سلامت دستگاه گوارش با رادیکیو:
فیبر موجود در ریشه کاسنی به نام اینولین به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند.
مصرف رادیکیو به دلیل وجود فیبر غیرمحلول بالا باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست می شود.
راهنمای خرید رادیکیو
سبزی رادیکیو بسیار کم یاب است و فقط در فروشگاه های خاص مواد غذایی به فروش می رسد.
هنگام خرید رادیکیو باید به شادابی برگ هایش دقت کنید و رادیکیویی را انتخاب کنید که برگهایش پلاسیده نباشد ، رنگ قرمز شاداب با رگه هایی سفید داشته باشد.
در صورتی که شکاف خوردگی یا کبودی روی برگ ها مشاهده کردید از خرید آن خودداری نمایید.
ماندگاری رادیکیو خام در یخچال در صورتی که شسته نشده باشد حداکثر 2 هفته در جامیوه ای است.
بهترین روش برای نگهداری رادیکیو این است که بعد از خرید برگهای بیرونی آن را جدا کنید و مراقب باشید که دستهایتان به برگهای درونی تماس نداشته باشد و آن ها را آلوده نکند. سپس رادیکیو را در یک پلاستیک تمیز در جامیوه ای یخچال بگذارید.
روش مصرف رادیکیو
روش مصرف رادیکیو
رادیکیو بنفش طعم تلخی دارد که با کبابی کردن و برشته کردن کمی شیرین تر می شود.
قبل از مصرف برگ های بیرونی رادیکیو که با محیط و آلودگی تماس داشته است را جدا کنید و با آب سرد خود بشویید.
بافت بسیار متراکم برگهای رادیکیو باعث می شود که آلودگی به درون آن نفوذ نکند بنابراین برگ های درونی رادیکیو تمیز هستند و نیاز به شستشو ندارند و می توانید بدون نگرانی از آن ها در تهیه انواع سالاد یا دورچین غذا به صورت خام استفاده کنید.
از برگ های بیرونی رادیکیو فقط برای سوپ و سایر غذاهایی که روی حرارت پخته میشوند استفاده نمایید. از جمله ریزوتو و ماکارونی یا به صورت کبابی و بخار پز یا این که تفت بدهید و در پیتزا از آن استفاده نمایید.
اگر در کنار رادیکیو از مواد شیرین یا ترش استفاده کند ، تلخی طعم آن را تعدیل می کند.