مقدمه
در دنیای امروز با پیشرفت تکنولوژی و فناوری های مختلف، دستگاه ها و ابزارآلات متنوعی برای افزایش رفاه و آسایش بشر طراحی و تولید شده است. یکی از این ابزارآلات که کاربرد فراوانی در حوزه صنعتی و خانگی دارد، فرز آهنگری می باشد. به گونه ای که می توان گفت پس از دریل یکی از پر استفاده ترین و کاربردی ترین ابزارآلات برقی، فرز آهنگری است. در واقع اگر در حرفه ای مشغول به کار هستید که سروکارتان با آهن آلات باشد، متوجه خواهید شد که بدون دستگاه فرز آهنگری توانایی انجام بسیاری از کارها را نخواهید داشت.
اهمیت و ضرورت استفاده از فرز آهنگری به اندازه ای است که وجود آن در تمام کارگاه های آهنگری و اکثر منازل به چشم می خورد و بدون آن بیشتر کارهای آهنگری غیر قابل انجام است. در ادامه با این دستگاه پرکاربرد بیشتر آشنا خواهید شد.
فرز آهنگری چیست؟
همانطور که در مطالب فوق اشاره شد، دستگاه فرز آهنگری یکی از پرکاربردترین ابزارهای برقی است و از آن برای برش قطعات آهنی استفاده می شود. فرز آهنگری با دست نگه داشته می شود و منبع تغذیه آن برق شهری می باشد. با توجه به اینکه در هنگام کار با فرز سنگبری لازم است تا این دستگاه در دست نگه داشته شود، باید از وزن سبک و ساختاری ارگونومیک برخوردار باشد تا در هنگام فعالیت های طولانی مدت باعث کاهش خستگی دست کاربر شود. برای استفاده از این ابزار نیاز است به پریز برق نزدیک باشید. این ابزار برقی کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.
کاربردهای فرز آهنگری:
فرزهای آهنگری کاربردهای متنوعی دارند و می توانید باتوجه به نیازی که دارید، از این دستگاه به خوبی استفاده نمایید.
یکی از کاربردهای این دستگاه در مواقعی است که شما بر روی سطوح فلزی در حال کار هستید و متوجه بیرون زدگی یا هرگونه عیب دیگر بر روی آن می شوید. در این زمان می توانید از فرز آهنگری برای صاف کردن و از بین بردن بیرون زدگی یا هر نقص دیگر استفاده نمایید.
فرز آهنگری به دلیل قدرت بالایی که دارد، جهت برش اجسام سخت کاربرد دارد و به کمک آن می توانید اجسام سخت با جنس های متفاوت را برش دهید. به همین دلیل می توان گفت برش اجسام سخت با متریال مختلف از دیگر ویژگی های این دستگاه است و باعث پرکاربرد شدن آن نیز شده است.
از کاربردهای دیگر فرز آهنگری می توان به استفاده از آن جهت تیز کردن ابزارآلاتی چون وسایل باغبانی و خانگی اشاره کرد. اما لازم است این نکته را در نظر بگیرید که تنها در صورتی می توانید این کار را انجام دهید که از مهارت بالایی در کار با فرز آهنگری برخوردار باشید. توصیه می شود در صورت عدم مهارت کافی به هیچ وجه از فرز برای تیز کردن ابزارآلات استفاده نکنید.
نحوه کار با فرز آهنگری:
انرژی اکثر فرزهای آهنگری از طریق برق شهری و برخی از آن ها از طریق انرژی باد توسط کمپرسورهای هوا تامین می شود. بر روی بدنه این دستگاه کلیدی تعبیه شده که با فشار دادن آن صفحه برش شروع به چرخش می کند و با رها کردن آن فرز آهنگری خاموش شده و حرکت صفحه متوقف می شود.
نکات مهم در هنگام تهیه فرز آهنگری:
برای این که بتوانید در هنگام تهیه یک دستگاه فرز آهنگری بهترین گزینه را انتخاب نمایید، لازم است موارد زیر را در نظر بگیرید.
هم چنین بخوانید:معرفی صفحه فرز و انواع آن
سایز و اندازه صفحه برش:
دیسک یا صفحه برش فرزهای آهنگری از اندازه های مختلفی برخوردار می باشند که محبوب ترین و پر استفاده ترین آن ها 115 میلی متری، 180 میلی متری و 230 میلی متری است. البته اکثر فرزهای آهنگری مجهز به دیسک 180 میلی متری می باشند.
قدرت موتور:
قدرت موتور فرز از مواردی است که باید در هنگام تهیه دستگاه به آن توجه شود. در واقع با توجه به این که می خواهید از فرز آهنگری تان در مصارف صنعتی و خانگی استفاده نمایید، می توانید مدل مناسب را انتخاب نمایید. فرزهای آهنگری برای مصارف صنعتی معمولا از توان 2400 وات برخوردار می باشند.
سرعت:
از دیگر مواردی که در زمان خرید این دستگاه باید مورد توجه قرار گیرد، سرعت آن می باشد. سرعت چرخش صفحه در انواع فرز بین 5000 تا 10000 دور در دقیقه است.
توجه نمایید در صورتی که در هنگام کار با دستگاه آن را به درستی در دست نگرفته باشید، سرعت زیاد می تواند به شما آسیب برساند.
نکات ایمنی کار با فرز آهنگری:
پیش از شروع به کار با فرز از تیز بودن صفحه مطمئن شوید تا در حین کار نیازی به تیز کردن آن نداشته باشید.
از اتصال درست تیغه اطمینان حاصل نمایید؛ چرا که اتصال نادرست موجب آسیب رسیدن به کاربر و سطح کار خواهد شد.
در هنگام استفاده از دستگاه تا جای ممکن دستتان را از فرز دور نگه دارید.
از عینک ایمنی و لباس کار مناسب استفاده نمایید.
محافظ تیغه را حتما ببندید.
سؤالات متداول
1- فرز آهنگری چیست؟
یکی از انواع فرز است که برای برش قطعات آهنی مورد استفاده قرار می گیرد.
2- سرعت چرخش صفحه در فرز آهنگری صنعتی چقدر است؟
بین 5000 تا 10000 دور در دقیقه می باشد.
3- کاربرد فرز آهنگری چیست؟
برش قطعات آهنی، صاف کردن بیرون زدگی سطوح، تیز کردن ابزارآلات دیگر
جمع بندی
با توجه به این که فرزها از ابزارآلات پر کاربرد در صنعت هستند و انواع مختلفی دارند، در این مقاله به معرفی یکی از انواع فرزها به نام فرز آهنگری پرداختیم که این دستگاه در برش قطعات آهنی، پولیش و صاف کردن بیرون زدگی سطوح و تیز کردن ابزارهایی همانند وسایل باغبانی کاربرد دارد. کاربرد گسترده این دستگاه باعث شده تا برندهای مختلفی چون رونیکس به تولید انواع مختلفی از فرزهای آهنگری اقدام کنند.