موهای بدن انسان در کل سطح پوست میرویند؛ به جز کف پا، کف دست، لبها و بخشهایی از ناحیهی شرمگاهی. این موها در دوران کودکی بسیار نازک و کمتراکم هستند و بعد از دوران بلوغ واضحتر و متراکمتر میشوند. تغییرات موهای بدن در آقایان چشمگیرتر است. به ویژه در آقایان ایرانی که معمولا بدنهای پرمویی دارند. بخشی از این پرمویی به خاطر تراکم بالا و بخشی هم به دلیل تیره رنگ بودن و ضخیم بودن موهای بدن است.
چه کسانی به حذف موهای زائد نیاز دارند؟
حذف موهای زائد میتواند دلایل فرهنگی، زیبایی، بهداشتی، سلامتی یا مذهبی داشته باشد. جالب است بدانید سابقهی حذف موهای زائد به حدود ۱۱ هزار سال پیش و دوران نوسنگی (عصر حجر) باز میگردد.
رشد طبیعی موهای زائد
تقریبا همه انسانها در قسمتهایی از بدن موهایی دارند که از نظر زیبایی، فرهنگی، سلامتی و موارد دیگر زائد و اضافی محسوب میشوند. موهای اضافی ابرو، موهای دست، پا و ناحیهی بیکینی برای خانمها و ریش روی گونهها، موهای گوش، باسن و پشت برای آقایان از جمله موهای زائدی هستند که ترجیح بیشتر ما حذف کردنشان است.
هایپرتریکوز
هایپرتریکوز زمانی رخ میدهد که رشد موهای زائد در اثر تحریکات هورمونی حالت غیرطبیعی پیدا کند. البته غیرطبیعی را باید با توجه به سن، جنسیت و نژاد بررسی کرد ولی معمولا وجود موهای ضخیم روی صورت، شکم، پشت یا سینهی خانمها شکلی از هایپرتریکوز محسوب میشود. علت هایپرتریکوز میتواند ارثی، ناشی از مشکلات هورمونی مثل هایپرتیروئیدی یا مصرف داروهایی مانند ماینوکسیدیل و فنیتوئین باشد.
هیرسوتیسم
اگر الگوی رشد موهای زائد و موهای بدنِ خانمها شبیه به الگوی رشد موهای مردانه شود، میگوییم که فرد هیرسوتیسم یا پرمویی دارد. منظور از الگوی مردانه، رشد مو در صورت به شمایلی شبیه به ریش است. هیرسوتیسم میتواند با رشد موهای زائد سینه و ریزش مو با الگوی مردانه نیز مرتبط باشد. بیماریهایی مانند تنبلی تخمدان و سندرم کوشینگ یا مصرف داروهایی مثل ماینوکسیدیل، دانازول و تستسترون میتوانند باعث هیرسوتیسم بشوند.
راههای حذف موهای زائد
راههای حذف موهای زائد را میتوانیم به دو دستهی کلی تقسیم بکنیم:
اپیلاسیون به راههایی گفته میشود که در آن با تخریب فولیکول، به طور دائمی موهای زائد را حذف میکنیم. در کشور ما واژهی اپیلاسیون به طور رایج و به اشتباه به روشی نسبت داده میشود که در آن برای حذف موهای زائد از وکس یا موم استفاده میکنند. روشهای اپیلاسیون شامل الکترولیز، IPL و لیزر موهای زائد است.
دِپیلاسیون به روشهایی گفته میشود که به صورت موقت موهای زائد را حذف میکنند. این روشها تاثیری روی پیاز مو و فولیکولها (ارگانهای سازندهی مو) ندارند و تنها روی ساقهی مو اثر میگذارند. هر روش حذف موهای زائد به جز الکترولیز، لیزر و IPL، نوعی دپیلاسیون محسوب میشود.
استفاده از ژیلت
این محصول جدید دارای ژل مانند در دو طرف می باشد که باعث روانکاری می شود. ژیلت برای کوتاه کردن مو راحت تر نیست اما امنیت بالاتری دارد.
یک ژیلت مخصوص موهای ناحیه تناسلی داشته باشید و پس از مصرف آن را به خوبی تمیز کنید. ژیلت را خیس نگذارید. رطوبت باعث خوردگی تیغه های ژیلت می شود.
اگر پوست شل باشد بدنتان بریده می شود. ژیلت فقط روی سطح صاف به خوبی عمل می کند. با دست آزاد خود، پوست را محکم بکشید و آن را محکم نگه دارید. از زیر ناف پوست را بکشید.
دو چیز را به خاطر داشته باشید: اصلاح در جهت رشد موها از ناراحتی جلوگیری کرده و در خلاف جهت رشد مو باعث سوزش می شود. بنابراین بهتر است موها را در جهت رشد اصلاح کنید. به جهت رشد موها در هنگام اصلاح توجه کنید. اگر موها به سمت پایین رشد کرده اند به سمت راست یا چپ اصلاح کنید. سعی کنید به حس خود در خصوص موها توجه کنید و به چشم ها اعتماد نکنید.
بیش از حد اصلاح نکنید. به قدری ژیلت را روی پوست بکشید که مو را جدا کند. اگر بیش از حد یک جا را اصلاح کنید متورم می شود.در اوایل اصلاح، هنگامی که دو روز پشت سر هم موها را اصلاح می کنید باعث خارش و قرمزی پوست می شود. بنابراین بعد از اصلاح بگذارید چند روز بگذرد تا پوست به تغییرات عادت کند.موهای زائد پشت را فراموش نکنید سعی کنید موهای پشت را در آینه بزنید.
استفاده از مو چین
حتی ریش تراش های گران نیز برخی موها را نمی زنند. بنابراین از موچین استفاده کنید. درد بیش از چند ثانیه طول می کشد. اما می توانید از عهده اش برآیید.
درمان لیزری
اگر مشکلی با صرفه هزینه زیاد برای از بین بردن موهای زائد بدنتان ندارید، مطمئنا لیزر میتواند یکی از بهترین گزینهها برای این موضوع باشد. امروزه لیزر یکی از پرطرفدارترین روشها برای از بین بردن موها است. این شیوه میتواند کمی خطرناک باشد پس توصیه میشود ابتدا از آن برای از بین بردن موهای دستهایتان استفاده کنید و در صورت نبود هیچگونه عارضه جانبی برای قسمتهای حساس بدنتان استفاده کنید.
روشی نوین اما محبوب در بین عموم مردم و مخصوصا آقایان است. برخلاف روش الکترولیز، از لیزر میتوان برای حذف موهای تمام سطح بدن استفاده نمود. نحوهی کار این سیستم به این صورت است که با تاباندن پرتوهای لیزر بر سطح پوست فرد، فولیکولهای مو از بین میروند. با حذف کلیهی فولیکولهای تولیدکنندهی موهای زائد، رشد این موها به طور دائمی متوقف میشود. دورهی کامل لیزر برای بدن بین 6 تا 8 جلسه میباشد که به نسبت رنگ پوست فرد تعداد جلسات متفاوت خواهد شد. بسیاری بر این باورند که لیزر با آسیب رساندن به بافتهای بدن منجر به بروز برخی بیماریها میشود. در حالی که این باور کاملا غلط است. طول موج امواج انتشار یافته حداکثر 808 نانومتر است. بنابراین حداکثر عمق نفوذ لیزر در پوست تنها تا ناحیه ریشهی مو میباشند. لذا تنها ناحیه لایههای نخسین پوست را درگیر میکند. در مواردی که تغییر رنگدانههای پوستی گزارش شده بود، مشاهده شد که در مدت 6 ماه این مشکل برطرف شد.
به طور کلی فناوری لیزر، پرتویی بسیار خاص در طول موج معینی منتشر میکند که رنگدانه مو را که نام آن ملانین است در غدههای مو هدف قرار داده و از بین میبرد، در روند لیزر موهای زائد درآقایان، با استفاده پرتوی ساطع شده از طریق پوست عبور میکند تا فولیکول موی هدف را از بین ببرد، در نتیجه رشد مو در آن ناحیه متوقف میشود یا به طور کل پایان مییابد.
کرمهای مو بر
امروزه کرمهای مخصوصی برای رفع موهای زائد ناحیه تناسلی وجود دارد که استفاده از آنها بسیار مفید و بدون دردسر است. نکته مهم در استفاده از این نوع کرمها، همخوانی و تطبیق آن با نوع پوست شما است. مصرف این دسته از کرمها میتواند باعث ایجاد حساسیتهای پوستی مثل خارش و احساس سوزش خواهد بود. پس در انتخاب و استفاده از آنها دقت لازم را به عمل آورید.
کوتاه کردن موها سعی کنید همواره با پیرایش یا کوتاه کردن به موقع موها بدن خود را تمیز نگه دارید. توجه داشته باشید از قیچیهای تیز استفاده نکنید تا باعث آسیب ناخواسته به بدنتان شوید. همیشه در حین پیرایش دقت لازم را به عمل آورید.
وکس کردن
میتوانید برای از بین بردن موهای زائد این قسمت از بدنتان از وکس هم استفاده کنید. در حقیقت استفاده از وکس یک شیوه بسیار موثر در از بین بردن موهای زائد بدنتان محسوب میشود که به راحتی در منزل هم قابل انجام است. توجه داشته باشید وکس کردن کمی دردناک است و استفاده مداوم آن توصیه نمیشود.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟