امروزه استفاده از بخاری های گازی و برقی در منازل و مکان های عمومی بسیار رایج است. به دلیل اهمیت رعایت نکات ایمنی هنگام استفاده از بخاری گازی، توجه به ویژگی های این محصولات در هنگام خرید بسیار مهم است. بخاری های گازی به دو نوع بخاری دودکش دار و بخاری بدون دودکش تقسیم می شود. بخاری گازی بدون دودکش علاوه بر ظرافت و زیبایی، گرمادهی مطلوب و مصرف انرژی کمتری دارند و با هزینه کمتری نصب می شوند.
فرایند تولید گرما و عملکرد بخاری گازی چگونه است؟
مکانیزم سوخت در بخاری گازی به این شکل است؛ زمانی که شیر گاز را باز می کنیم گاز وارد محفظه مخصوص شعله شده و با اکسیژنی که در محیط است ترکیب و در نهایت با جرقه شعله تولید می شود؛ که از این فرآیند دو محصول که اولی شعله و گرما و دومی گاز خطرناک مونوکسید کربن تولید می شود البته این فرایند در همه بخاری ها یکسان است.
بخاری گازی دودکش دار
در بخاری گازی دودکش دار فرایند تولید گرما به همان شکل که در بالا ذکر شده، تولید می شود. با این تفاوت که اکسیژن فراوان از محیط گرفته می شود و گاز منو اکسید حاصل این فرآیند از طریق دودکش به بیرون هدایت می شود؛ پس باید در نصب و راه اندازی بخاری گازی استانداردهای لازم را رعایت کرد و از آنجایی که در ساختمان های امروزی فاصله لوله دودکش تا کلاهک بسیار زیاد است امکان مسدود شدن مسیر وجود دارد پس باید اطمینان کامل از باز بودن مسیر لوله بخاری و قرار گرفتن درست کلاهک داشته باشیم.
در برخی موارد مشاهده شده که از بخاری دودکش دار، بدون دودکش استفاده کرده اند و یا دودکش بخاری را به سمت ظرفی از آب هدایت کرده که این اعمال بسیار خطرناک است چرا که منجر به سوخت ناقص و افزایش بیش از حد گاز منو اکسید کربن داخل محیط می شود.
در کجا از بخاری گازی استفاده کنیم؟
همان طور که در بالا گفته شد در روند ایجاد گرما و حرارت در بخاری گازی، اکسیژن مصرف می شود. یک اشتباه رایج مردم این است که اغلب تصور می کنند دودکش، اکسیژن محیط را تامین می کند در صورتی که دودکش فقط گاز منوکسید کربن تولید شده را به خارج هدایت می کند.
پس کارشناسان توصیه می کنند که از بخاری گازی در فضاهای بسته و کوچک استفاده نکنید و در مکان هایی که تبادل هوا با فضای آزاد امکان پذیر بوده یا اتاق های بزرگ، استفاده از این وسیله توصیه می شود. البته استفاده از بخاری گازی در حمام اکیدا ممنوع است.
بخاری گازی بدون دودکش
بخاری های بدون دودکش (Unflued Gas Heaters) یکی از انواع پر مصرف بخاری می باشد که در مکان های مختلف قابل استفاده است. البته باید به این نکته توجه داشت که در محیط های بدون بسته که هوا در آن ها جریان ندارد، استفاده از بخاری گازی بدون دودکش ممنون می باشد.
فرایند تولید گرما در بخاری گازی بدون دودکش با بخاری دودکش دار یکسان است؛ اما با این تفاوت که به جهت نوع طراحی برنر، فرآیند ترکیب سوخت و اکسیژن، شعله حاصله با راندمان بالا تولید شده و سبب کاهش قابل توجه منو اکسید کربن در بخاری مذکور می شود.
فرایند سوخت در بخاری گازی بدون دودکش چگونه است؟
تکنولوژی بکار رفته در بخاری های گازی بدون دودکش عملکرد تولید شعله را بهینه کرده به طوری که ترکیب اکسیژن و گاز به تناسبی انجام می شود که در تولید شعله کمترین اکسیژن و گاز با هم ترکیب شده و بیشترین شعله و حرارت ممکن را داریم و چون فرایند سوخت کامل است مونوکسید کربن کمتری نیزتولید می شود که میزان تولید این گاز در مقایسه با بخاری گازی دودکش دار بسیار ناچیز است.
در حالی که در مدل های دارای دودکش این گاز به بیرون هدایت می شود اما قسمتی از گاز مونوکسید کربن در فضا باقی مانده و به مراتب خطرات بیشتری دارد در حالی که در بخاری گازی بدون دودکش تولید گاز منوکسید کربن به مراتب بسیار کمتر از بخاری گازی دودکش دار است.
قابلیت های بخاری گازی بدون دودکش
سیستم ایمنی ods
نکته مهم دیگر درباره بخاری گازی بدون دودکش سیستم ODS می باشد که با بررسی خودکار میزان اکسیژن موجود در هوا، در صورتی که این میزان از حد مجاز کمتر شود جریان گاز را به طور اتوماتیک قطع می کند. وجود این سیستم در بخاری های گازی بدون دودکش ضروریست.
ترموکوبل در بخاری گازی بدون دودکش به دلیل آلیاژ بکار رفته در آن از حساسیت بیشتری در مقایسه با سایر ترموکوبل ها برخوردار است به نحوی که با کم شدن شعله، این قطعه وارد عمل می شود و بلافاصله جریان گاز قطع می شود.
با توجه به حساسیت سیستم ODS بخاری گازی بدون دودکش درصورتی که اکسیژن محیط به زیر ۱۸ درصد برسد بخاری گازی خاموش می شود و با این سیستم ما همواره اطمینان خاطر از ایمنی عملکرد بخاری گازی داریم.
ترموکوپل و اهمیت آن در بخاری گازی
ترموکوپل در بخاری گازی بسیار اهمیت دارد . ترموکوپل در صورت خاموش شدن بخاری ، وظیقه قطع کردن گاز را به عهده دارد
حفظ رطوبت در هوا با بخاری گازی بدون دودکش
در هنگام گرم شدن محیط، رطوبتی که در محیط وجود دارد گرفته شده و هوایی خشک خواهیم داشت که منجر به ایجاد مشکلات تنفسی می شود. برای رفع این مشکل معمولاً توصیه می شود کتری را بروی بخاری قرار دهید تا رطوبت هوا تأمین شود. در بخاری گازی بدون دودکش عملکرد سوخت کامل است و هیدروژن آزاد شده با اکسیژن محیط ترکیب شده و رطوبت ملایمی ایجاد می کند که مشکلات بخاری گازی معمولی را مرتفع کرده و از مزیت های این سیستم است.
فواید بخاری بدون دودکش
- به راحتی قابل جابجایی است (وزن کمی دارد) و می توان آن را در هر جایی استفاده کرد (کاربری مسکونی یا تجاری).
- گرمای مطلوب و یکنواختی را در فضا ایجاد می کند.
- بدون هیچگونه نشت هوای گرم است. تمام گرمای تولید شده از آن به فضا دمیده می شود.
- ارزان قیمت تر از بخاری های دودکش دار هستند.
- باعث کاهش هزینه های سوخت (مصرف گاز) می شود.
معایب بخاری بدون دودکش
شاید مهمترین عیب بخاری گازی بدون دودکش این باشد که نمی توان از آنها در فضاهای بسته استفاده کرد. بخاری گازی بدون دودکش تنها در فضاهایی که هوا در آنها جریان دارد مجاز است؛ مانند مغازه ها و اماکن پر رفت وآمد. با وجود معایب بخاری بدون دودکش، محاسن متعدد آن از جمله حجم و وزن کم، امکان نصب روی دیوار و مناسب بودن قیمت بخاری بدون دودکش نسبت به بخاری های دودکش دار را نیز نباید فراموش کرد.
کلام آخر
بخاری بدون دودکش یکی دیگر از انواع بخاری های موجود در بازار است که فواید و معایب گوناگونی دارد. این بخاری وزن کمی دارد و به راحتی قابل حمل است، همچنین قیمت خرید پایینی دارد. اما مهم ترین مشکل این وسیله انتشار آلاینده ها به هوا است. به همین دلیل بهتر است برای فضای خانه از خرید آن اجتناب کرد. اما برای محیط هایی که مداوم هوا در جریان است و به اصطلاح درب مدام باز و بسته می شود، انتخابی عالی است.
پرفروش ترین مدلهای بخاری گازی بدون دودکش با قیمت مناسب
1 -بخاری گازی بدون دودکش پلار مدل 20KN
اگر قصد دارید از یک بخاری کوچک با راندمانی بالا برای گرمایش استفاده کنید محصول فوق انتخاب مناسبی خواهد بود.این محصول از نوع بخاری های بدون دودکش بوده و برای مکان هایی که در آن ها گردش هوا به خوبی انجام می شود مناسب است.این محصول ابعادی برابر 53 × 26 × 62 سانتی متر دارد و وزن آن حدود 8.6 کیلوگرم است.،
ابعاد کوچک و وزن نسبتا پایین این بخاری موجب شده تا بتوانید از آن به صورت دیواری نیز استفاده کنید. در این بخاری از سیستم ODS استفاده شده است. سیستم نظارت بر شعله نیز از دیگر امکاناتی است که شرکت پلار برای این بخاری در نظر گرفته است. راندمان بالای این بخاری یکی از نقاط قوت آن است.،
این بخاری راندمانی 99 درصدی دارد و می تواند با توجه به ابعاد کوچکی که دارد به خوبی فرایند گرمایش را انجام دهد. این بخاری گازی محصول مشترک ایران و کره ی جنوبی بوده و طراحی رضایت بخشی دارد.این محصول با توجه به ظرفیت گرمادهی 5000 کیلوکالری و راندمان 99 درصدی انتخاب بسیار خوبی برای گرمایش محیط هایی کوچک است.
2 -بخاری گازی بدون دودکش آبسال مدل 437
3 -بخاری گاز سوز بدون دودکش شایسته مدل JK400
بخاری گاز سوز مدل JK400 محصولی با کیفیت است که شما را از داشتن دودکش بخاری بی نیاز میکند. البته ناگفته نماند این بخاری باید در محیط های دارای اکسیژن کافی استفاده شود و استفاده از آن در اتاق و محیط های بسته اصلا توصیه نمیشود.
4 -بخاری گازی بدون دودکش آبسال مدل 481
5 -بخاری گازی بدون دودکش پلار مدل 30KN
6 -بخاری گازی بدون دودکش شایسته مدل ۴۰۰۰
بخاری گازی بدون دود کش شایسته مدل ۴۰۰۰ محصولی از شرکت جهان خزر تهران با برند رسمی و دارای گواهی ملی استاندارد و دارای سیستم ODS میباشد. این بخاری دارای گرمادهی مناسب و برای منازل و مکان ها با متراژ های حداکثر ۳۰ متری می تواند گرمادهی مطلوبی داشته باشد.
7 -بخاری گازی بدون دودکش پلار مدل 5PN
این محصول از نوع بخاری های بدون دودکش بوده و برای مکان هایی که در آن ها گردش هوا به خوبی انجام می شود مناسب است. این محصول ابعادی برابر 64 × 26 × 74 سانتی متر دارد و وزن آن حدود 12.4 کیلوگرم است.
ابعاد کوچک و وزن نسبتا پایین این بخاری موجب شده تا بتوانید از آن به صورت دیواری نیز استفاده کنید. راندمان بالای این بخاری یکی از نقاط قوت آن است. این بخاری راندمانی 99 درصدی دارد و می تواند با توجه به ابعاد کوچکی که دارد به خوبی فرایند گرمایش را انجام دهد.
در این بخاری از سیستم ODS استفاده شده است.این بخاری گازی محصول مشترک ایران و کره ی جنوبی بوده و طراحی رضایت بخشی دارد. این محصول با توجه به ظرفیت گرمادهی 4500 کیلوکالری و راندمان 99 درصدی انتخاب بسیار خوبی برای گرمایش محیط هایی کوچک است.
8 -بخاری گازی فن دار بدون دودکش آبسال مدل 437F
9 -بخاری گازی بدون دودکش مدل GN