ارزن جز حبوباتی است که شاید توسط افراد زیاد مورد استفاده قرار نگیرد اما از ارزش غذایی بالایی برخوردار است، همچنین مصرف ارزن فواید بسیاری برای سلامت بدن و درمان برخی بیماری ها دارد. در این مقاله به خواص ارزن و فواید آن اشاره می کنیم.
ارزن چیست؟
ارزن یکی از بهترین غلات کامل و زیر رده غلات باستانی فاقد گلوتن (مناسب برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک) است که به صورت دانه های کروی و به رنگ های زرد، سفید، قرمز، خاکستری و قهوه ای در طبیعت یافت می شود.
ارزن به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی که دارد باعث درمان سرطان می شود، برای لاغری و کاهش وزن مفید بوده و به سلامت پوست صورت کمک می کند.
ارزش غذایی ارزن:
ارزن جهت تأمین مواد مغذی اساسی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه در سراسر جهان به حساب می آید. هر 100 گرم ارزن حاوی 378 کالری انرژی است، 4.2 گرم چربی کل از آن چربی اشباع 0.7 گرم، محتوای کل کربوهیدرات 73 گرم، فیبر 8.5 گرم ، محتوای پروتئین 11 گرم، فولات 85 میکروگرم، نیاسین مقدار 4.720 میلی گرم، اسید پانتوتنیک 0.848 میلی گرم، ریبوفلاوین 0.290 میلی گرم، تیامین 0.421 میلی گرم، ویتامین B6 0.384 میلی گرم، ویتامین E 0.05 میلی گرم، توکوفرول آلفا 0.05 میلی گرم، ویتامین K 0.9 میکروگرم، کلسیم 1 درصد، محتوای آهن است 17٪ ، مس 38٪ ، منیزیم 28٪ ، منگنز 82٪ ، فسفر 28٪ ، پتاسیم 4٪ ، سلنیوم 4٪ ، روی 11٪ می باشد.
طبیعت ارزن:
طبیعت ارزن سرد و خشک است. ارزن یک تصفیه کننده مناسب خون به شمار می آید. آرد ارزن نیز برای کاهش فشار خون مفید است. ارزن حرارت بدن را تنظیم می کند. برای آشنایی بیشتر با خواص ارزن در ادامه همراه ما باشید.
آشنایی با خواص ارزن:
خواص و فایده های زیر را برای دانه کوچک اما پر خاصیت ارزن بر شمرده اند:
-ارزن اخلاط ریه را نرم می کند.
-برای درمان اسهال صفراوی می توان از دانه ارزن استفاده کرد.
-ارزن ضد بلغم می باشد.
-دانه های ارزن ضد افسردگی می باشد.
-ارزن ضد دل درد است.
-گفته شده است افرادی که دیابت دارند دانه های ارزن را تفت داده و آرد کنند و صبح به صبح یک قاشق مرباخوری ناشتا بخورند.
-ارزن ضد چربی خون است.
-دانه های ارزن ضد سرطان است.
-ارزن ادرار آور است.
-ارزن تب بر است. برای کاهش تب پنج گرم ارزن را در دویست سی سی آب بجوشانید و صاف کنید و بعد میل نمایید.
-ارزن به خاطر داشتن کولین، ضد ریزش مو می باشد.
-کاهنده چربی زیادی خون است.
-حلوا با آرد ارزن برای درمان خونریزی پریودی خانم ها مفید است.
-یک قاشق ارزن را با یک لیوان آب بجوشانید و برای التیام زخم ها میل کنید.
-ارزن را حرارت دهید و آرد کنید و یک قاشق مرباخوری از آن را به همراه یک لیوان عرق خارخسک در افرادی که دچار سوزناک شده اند استفاده کنید.
-نشاسته، ویتامین B بسیار زیاد، کلسیم، آهن، پتاسیم، روی و منیزیم نیز در ارزن وجود دارد.
-پتاسیم و منیزیم موجود در ارزن به بهبود سلامت قلب شما کمک می کند.
-فیبر موجود در ارزن برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است.
-آنتی اکسیدان موجود در دانه های ارزن خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد و به دفع سموم بدن می پردازد.
-دانه های ارزن نه تنها به بهبود بیماری آسم کمک می کند بلکه از ابتلا به این بیماری نیز پیشگیری می نماید.
موارد منع مصرف ارزن:
اشخاصی که به تصلب شرائین دچار هستند، افرادی که نقرس دارند، اشخاصی که سنگ مثانه و یا گرفتگی مثانه دارند نباید از ارزن استفاده کنند.
ارزن جز غلات با ارزش محسوب می شود و قرار دادن آن در برنامه غذایی برای سلامت بدن بسیار مفید است.
عوارض جانبی و آلرژی های ارزن:
ارزن ها در هنگام مصرف به مقدار متوسط ایمن هستند. در هزاران سال گذشته توسط میلیون ها نفر از مردم به عنوان غذای اصلی مصرف شده است. با این حال، مصرف بیش از حد ارزن ممکن است اثر نامطلوب ایجاد کند. ارزن ها حاوی گواترژن هستند، ماده ای که در تولید هورمونهای تیروئید اختلال ایجاد می کند و مانع از جذب ید و استفاده از غده تیروئید می شود. کمبود ید یک مشکل بهداشتی مهم است که منجر به ایجاد غده تیروئید بزرگ شده، معروف به گواتر می شود. گواتر باعث خشکی پوست، اضطراب، افسردگی و کندی تفکر می شود. در منطقه سودان آفریقا که ارزن به عنوان منبع اصلی انرژی مصرف می شود، بروز گواتر بسیار بیشتر از سایر نقاط جهان بود. از این رو ، افراد دارای مشکل تیروئید باید مصرف ارزن خود را محدود کنند.
نحوه انتخاب و ذخیره سازی:
ارزن معمولاً به صورت پوسته پوسته موجود است. ارزن در ظروف مختلف به صورت بسته بندی شده و همچنین به صورت فله در دسترس است. درست مانند هر غذایی دیگر که می توانید در بخش فله ای خریداری کنید، مطمئن شوید که سطل های حاوی ارزن پوشانده شده اند و فروشگاه دارای گردش هوای مناسبی است تا از حداکثر طراوت آن اطمینان حاصل شود. چه از طریق خرید ارزن به صورت فله و چه در یک بسته بندی، مطمئن شوید که هیچ اثری از رطوبت موجود نیست.
ارزن را در یک ظرف بدون هوا در مکانی خنک، خشک و تاریک ذخیره کنید، جایی که چندین ماه آن را سالم نگه می دارد.
امتیاز شما به این مطلب چنده؟