اجاق گاز یکی از پرمصرف ترین وسایل خانگی است و از جمله وسایل ضروری در هر آشپزخانه ای به حساب می آید. داشتن یک اجاق گاز مناسب اثری مستقیم بر کیفیت غذای پخته شده خواهد داشت. امروزه اجاق گازهای برقی و گازی در انواع مختلفی وجود دارند و افرادی که برای خرید یک اجاق گاز اقدام می کنند اغلب از میان یکی از این دو نوع انتخاب می کنند. در هر صورت هر کدام از انواع اجاق گازهای برقی و گازی دارای مزایا و معایبی می باشند که باید قبل از خرید نسبت به آن ها آگاهی پیدا کرد.
اجاق گاز برقی چیست؟
اجاق گاز برقی وسیله ای است که با استفاده از نیروی برق کار می کند. در این مدل به جای استفاده از شبکه و سر شعله از المنت های هات پلیت استفاده می شود که هر کدام دارای توان مخصوص به خود می باشند. از نظر تعداد شعله نیز مانند آن چه در مدل های اجاق گاز رومیزی گازی مشاهده کردیم، به صورت ۲ تا ۵ شعله هستند. (البته اجاق گازهایی که توسط برندهای کشورمان تولید میشوند، بیشتر به صورت ۲ شعله هستند).
اما هنوز یک چیز دیگر در مورد اجاق گاز برقی باقی مانده و آن جنس صفحه مورد استفاده است. بهتر است بدانید که اجاق گاز برقی از نظر جنس صفحه به صورت شیشه، استیل و لعابی تولید می شود. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که در کشورمان بیشتر تولید کنندگان به تولید اجاق گازهای برقی از جنس شیشه گرایش بیشتری دارند.
اجاق گاز برقی چگونه کار می کند؟
اجاق های برقی معمولا در زیر سطوح نقاط قرمز رنگ که همان شعله های آن هستند، المنت هایی گرمایی دارند. با اتصال اجاق گاز به برق، گرمای بسیار زیادی توسط سیم پیچ به المنت ها منتقل شده که موجب می شود شما بتوانید قرمزی شعله های آن را مشاهده نمایید. حرارت ایجاد شده از شیشه عبور کرده و به غذای شما منتقل می شود. جالب اینجاست که در این فرایند نیازی نیست کار خاصی انجام دهید. کافی است دوشاخه را به برق متصل نمایید.
انواع اجاق برقی
اجاق برقی مسافرتی: نوعی اجاق از نوع برقی که در اندازه های کوچک برای مسافرت مورد استفاده قرار می گیرد. این اجاق ها دارای المنت های الکتریکی هستند که دمای آن ها ظرف مدت کوتاهی بالا می رود. از مهم ترین ویژگی این اجاق ها می توان به قیمت مناسب و جا به جایی آسان آن ها اشاره کرد.
اجاق برقی مسافرتی شارژی: معمولا پیدا کردن برق شهری یکی از مشکلاتی است که همیشه افراد برای استفاده از اجاق برقی در مسافرت با آن مواجه هستند. برای تامین برق مورد نیاز برای گرم نگهداشتن اجاق برقی شما نیاز به یک مبدل برق خودرو دارید تا برق ۱۲ ولت خودرو شما را به ۲۲۰ ولت تبدیل کند. متاسفانه قیمت این دستگاه خیلی زیاد است پس بهترین کار خرید اجاق شارژی می باشد.
اجاق برقی رومیزی: اگر اجاق آشپزخانه شما گاز سوز است و اجاق برقی را فقط به برای مواقعی که گاز قطع می شود می خواهید، بهتر است. به سراغ مدل های رومیزی بروید زیرا آن را روی کابینت قرار می دهید و بعد از استفاده آن را جمع می کنید. اجاق های رومیزی بسیار پرطرفدار هستند زیرا در گذشته هم از اجاق های گازی رومیزی بسیار استقبال می شد.
اجاق برقی صفحه ای: در واقع نوعی اجاق صفحه ای دقیقا شبیه نمونه گازی است که روی کابینت آشپزخانه شما نصب می شود. یکی از مزیت های این اجاق قیمت مناسب آن است، زیرا شما با نصف قیمت یک اجاق گازی می توانید، یک اجاق برقی خریداری نمایید. برخلاف تصور خیلی ها در برخی مدل ها دمای این نوع اجاق چند برابر بیشتر از نمونه گازی است.
اجاق برقی تو کار: در زمان های گذشته که اجاق های صفحه ای روی کار نیامده بودند، اجاق ها به صورت توکار بود و داخل کابینت قرار می گرفت. امروزه هم با توجه به دکوراسیون داخلی منزل خیلی افراد این نوع اجاق را به اجاق صفحه ای ترجیح می دهند. تنها تفاوت این اجاق با نمونه گازی نوع سوخت آن است که به جای گاز از برق استفاده می شود.
اجاق برقی تک شعله: این مدل اجاق تنها دارای یک عدد شعله هستند که دمای آن نیز قابل تنظیم می باشد به همین دلیل به آن ها اجاق تک شعله گفته می شود. آیا تا به حال گازهای تشک شعله را دیده اید. اجاق برقی های تک شعله از قیمت مناسبی برخوردارند به همین علت شما می توانید در آشپزخانه خود حتما یک اجاق برقی رومیزی داشته باشید.
اجاق القایی: این نوع اجاق برای گرم شدن از امواج الکترومغناطیسی بهره می برد. یعنی به جای گرم شدن خود اجاق ظرف روی اجاق گرم می شود. البته این نوع از اجاق معمولا دارای قابله هم هستند که باید برای پخت و پز حتما از قابلمه مخصوص آن ها استفاده نمود. سرعت داغ شدن آن ها خیلی زیاد است به طوری که دمای ظرف غذا را طی مدت کوتاهی داغ می کند.
اجاق مادون قرمز: نوعی اجاق الکتریکی هستند که به وسیله امواج مادون قرمز داغ می شوند. این اجاق ها مانند گازهای قدیمی به تدریج داغ شده و زمان زیادی طول می کشد که دمای آن افت کند. به همان رسم اجاق های گازی روی این اجاق ها تعدادی دایره وجود دارند که داغ می شوند و غدا روی آن ها قرار می گیرد.
جنس صفحه اجاق برقی، شیشه یا استیل؟
از آنجایی که قیمت اجاق گاز برقی بسیار بالا بوده و این گاز در دسته محصولات لوکس بازار قرار می گیرد، ترجیح بیشتر مردم به سمت صفحه شیشه ای سرامیکی است. دلیل آن نیز در خاص بودن شیشه سرامیکی نهفته است.
پیشنهاد ما به شما هم خرید اجاق گاز برقی با شیشه سرامیکی است چون شیشه های سرامیکی در مقابل ترک مقاوم هستند.
همچنین بسیار محکم بوده و به گونه ای طراحی شده که در برابر حرارت بالای ظروف مقاومت خوبی داشته باشد. علاوه بر همه اینها به راحتی تمیز می شوند. مدل های استیل نیز معمولا با لعابی خاص پوشیده می شود که به راحتی تمیز می شوند.
مقایسه هزینه های اجاق گازی و برقی
مانند دیگر هزینه های خانه، انتخاب اجاق جدید شامل هر دوی هزینه خرید و هزینه های استفاده درازمدت می باشد. اجاق های گازی و برقی بسته به نوع و کیفیت دارای قیمت های مختلفی هستند و در کل می توان گفت که تفاوت چندانی از نظر قیمت ندارند. همچنین، هزینه مصرف برق و گاز در شهرهای مختلف متفاوت است، برای همین نمی توان حرفی در این رابطه زد. اما در حالت کلی هزینه گاز طبیعی نسبت به برق کمتر است. یک اجاق گاز نوعی هزینه ای در حدود ۱۰ الی ۳۰٪ کمتر از اجاق برقی دارد.
مقایسه ایمنی اجاق گازی و برقی
هنگام پخت و پز با اجاق گازی، شما غذا را مستقیماً روی آتش شعله ی گاز می پزید. که خود این ذاتاً خطرناک است، زیرا هر جا آتش باز و مستقیم باشد، خطر سوختگی و آسیب وجود دارد و همین طور خطر آتش گرفتن اشیاء قابل اشتعال اطراف نیز وجود دارد. خطر نشت گاز هم هست، بنابراین هر خانه ای که اجاق گاز یا هر وسیله ی گازسوز دیگری مانند پکیج و بخاری داشته باشد، باید به سنسور تشخیص آتش سوزی و نشت گاز مجهز باشد. در مقابل، درست است که خطر سوختگی و آتش سوزی در اجاق های برقی صفر نیست ولی خیلی ایمن تر هستند. تمیز کردن اجاق های برقی آسان تر است. البته اگر صفحه اجاق برقی شیشه با کیفیت یا سرامیک باشد، تمیز کردن خیلی راحت تر خواهد شد.
در کل، هنگام خرید اجاق جدید بین اجاق گازی و برقی، چیزی را انتخاب کنید که با آن راحت تر هستید. اگر نسبت به پخت و پز روی آتش احساس خوبی ندارید به دنبال اجاق برقی باشید. و به عبارت دیگر اگر به فکر هزینه ها نبود یا آشپزی حرفه ایی را می خواهید بهترین گزینه اجاق گازی است. انتخاب با شماست.
مراحل تمیز کردن اجاق گاز برقی
- در کاسه ای مقداری آب گرم ریخته و پارچه تنظیف را برای مدتی در آن قرار دهید تا کاملا خیس بخورد
- بر روی کل سطح اجاق گاز برقی خود را به مقدار لازم جوش شیرین بریزید.
- دستمال را فشرده تا کف آن بر روی سطح اجاق ریخته شود. سپس بگذارید که به مدت ۱۵ دقیقه در این حالت باقی ماند.
- حال با دستمال به صورت حرکت های دایره وار اجاق را تمیز کنید و بگذارید که خشک باقی بماند. حتما توجه داشته باشید که هیچ گونه اثری از جوش شیرین باقی نماند. در پایان نیز بار دیگر برای اینکه اجاق درخشندگی بیشتری داشته باشد، با پارچه بر روی سطح آن بکشید.
-
روش نگهداری از اجاق برقی
- همیشه بعد از استفاده از اجاق تا سرد نشده به وسیله یک پارچه تمیز روغن و مواد غذایی ریخته شده روی اجاق را تمیز کنید . در صورتی که کهنه شوند، چربی های روی آن به سختی پاک میشود.
- از قرار دادن قابلمه بزرگ و سنگین روی شعله اجاق خودداری کنید. زیرا این کار به المنت و صفحه دستگاه شما آسیب جدی وارد می کند.
- هرگز تحت هیچ عنوانی اجاق برقی خود را برای نظافت شستشو ندهید. فراموش نکنید که یک وسیله برقی است و با شستن امکان برق گرفتگی افزایش می یابد.
- بعد از تمام شدن کار حتما به منظور ایمنی بالاتر دوشاخه دستگاه را از برق خارج کنید. فراموش نکنید تمام دلایل خراب شدن وسایل برقی نوسان و قطع ناگهانی برق است.
ویژگی ها و مزایای اجاق گاز برقی
اجاق های برقی همینطور ایمنی بیشتری را برای افراد به خصوص خردسالان فراهم می آورد زیرا که دیگر از نشتی گاز، باز ماندن شیر گاز و غیره خبری نسیت. این موارد دلیل بر کم خطری اجاق های برقی نیست، اما به مراتب می توان گفت که خطرات کمتری نسبت به اجاق گازی دارد.
توزیع حرارت در اجاق های برقی به صورت یکنواخت می باشد و همین باعث می شود تا به مراتب غذا بهتر پخته شود. اما در اجاق های با انرژی گاز به دلیل ترکیب گاز با هوا و مشتعل شدن توزیع حرارت به طور یکنواخت صورت نمی گیرد.
برای روشن کردن مشعل اجاق، به راحتی می توانید دکمه کنترل را بچرخانید و آن را روشن کنید. عایق به سرعت گرم شده و شعله روشن می شود. اجاق های الکتریکی بهتر از اجاق های گازی گرم شده و وسیله ی شما را گرم می کند.
عیوب اجاق گاز برقی در پخت غذا
یکی از مواردی که می توان آن را به عنوان یک عیب برای اجاق گازهای برقی شمرد این است که شعله و حرارت این اجاق ها به راحتی یک اجاق گازی کم و زیاد نمی شود و نیازمند زمان بیشتری می باشد. در وقع کنترل دقیق دما با استفاده از اجاق برقی آسان نخواهد بود.
- انجام برخی امور مربوط به آشپزی به دلیل گرما و حرارت حاصل از اجاق گاز برقی مانند سوخاری کردن و برشته کردن با این نوع از اجاق گاز میسر نمی باشد.
- به این دلیل که اجاق گازهای برقی دارای سطحی صاف می باشند و به طور غیر مستقیم حرارت را به ظروف منتقل می کنند از این رو ظروفی که روی آن ها قرار می گیرند باید دارای کفی صاف و صیقلی باشند و ظروفی مانند ماهیتابه و انواع قابلمه که دارای ناهمواری در کف خود باشند نمی توانند گرما را به طور یکنواخت هدایت کنند و موجب نقص در جریان پخت غذا خواهد شد.
- استفاده از برخی ظروف مانند ظروف چدنی یا پیرکس برای پخت و پز با اجاق گازهای برقی مناسب نمی باشند و این مورد گزینه های انتخاب ظروف برای آشپزی را محدود خواهد کرد.
- وابسته بودن پخت غذا به انرژی الکتریکی باعث می شود که پخت غذاها کاملا به منبع انرژی آن وابسته باشد و از آن جایی که قطعی برق نسبت به قطعی گاز بیشتر اتفاق می افتد با قطع انرژی الکتریکی پخت غذا ناقص خواهد ماند.
- اجاق گازهای برقی نسبت به اجاق گازهای گازی دارای طول عمر کمتری می باشند. این اجاق گازها به دلیل ساختاری که دارند نمی توانند قبلمه های بسیار سنگین را تحمل کنند و در صورت قرار دادن اجسام سنگین بر روی آن ها ممکن است آن ها را دچار نقص کند.
- به دلیل تعرفه هایی که برای مصرف انرژی برق باید پرداخت، استفاده از اجاق گازهای برقی نسبت به انواع دیگر، هزینه بیشتری را بر مشتری متحمل می کند.
نکات مهم هنگام خرید اجاق برقی
قیمت اجاق: قیمت نقش مهمی در انتخاب شما دارد به طوری که قیمت محصول است که به انتخاب شما جهت می دهد. قبل از هر کاری میزان بودجه برای خرید اجاق برقی را مشخص کنید. با این کار خود به خود مدل هایی که در محدوده قیمتی شما قرار ندارند از انتخاب شما حذف شده و انتخاب برای شما آسان می شود.
نوع اجاق: همان طور که گفته شد اجاق برقی انواع مختلفی دارد، این بسته به نوع استفاده شماست که چه نوعی را انتخاب کنید. اگر برای آشپزخونه منزل خود می خواهید، باید به سراغ مدل های صفحه ای و توکار بروید. اگر اجاق را تنها برای مواقع قطع شدن گاز شهری می خواهید نمونه رومیزی و برای مسافرت هم نمونه های سفری و پرتابل را استفاده نمایید.
جنس صفحه: به علت اینکه چربی و مواد غذایی روی اجاق ریخته می شود باید به گونه ای باشد که به راحتی بتوانید آن را شستشو دهید. همچنین به علت اینکه امکان زنگ زدگی در صفحه اجاق بیشتر از سایر قسمت هاست باید جنس آن استیل ضد زنگ و یا با رنگ سرامیکی به خوبی عایق شده باشد.
نوع المنت: مهم ترین قطعه ای که در اجاق برقی وجود دارد المنت آن است. زیرا گرمای تولید شده در اجاق برقی به وسیله المنت تامین می شود. المنت های سیمی معمولی معمولا خیلی زود پاره شده و کارایی خود را از دست می دهند بنابراین برای اجاق سفری مناسب هستند و برای اجاق آشپزخانه بهتر است از المنت های سرامیکی استفاده نمایید. زیرا علاوه بر طول عمر بیشتر گرمای زیادی هم تولید می کنند.
قابلیت تنظیم دما: یکی از بهترین آپشن هایی که اجاق برقی می تواند داشته باشد، دکمه تنظیم دما است که در دو نمونه آنالوگ و دیجیتال موجود است. در نمونه آنالوگ یک ولوم چرخان این کار را انجام می دهد. اما در مورد نمونه دیجیتالی با لمس کردن دو دکمه – و + دما قابل تنظیم است و روی صفحه نمایش داده می شود.
توان حرارتی دستگاه: توان تمام لوازم خانگی برقی با واحد وات سنجیده می شود. هرچه میزان عددی وات دستگاه شما بیشتر باشد گرمای بیشتری تولید می کند و به طبع آن مصرف برق شما هم افزایش پیدا می کند. اگر به دنبال یک دستگاه بهینه هستید که میزان برق کمتری هم مصرف کند، نمونه های وات پایین یا اینورتر دار را انتخاب کنید.
تعداد شعله: شما با توجه به نوع استفاده و تعداد اعضای خانواده خود باید تعداد شعله اجاق را مشخص نمایید. هر چه تعداد شعله اجاق بیشتر باشد شما می توانید تعداد بیشتر قابلمه و ظرف غذا را روی آن قرار دهید. مسلما برای اجاق سفری تعداد شعله های کمتر بهتر است زیرا تعداد بیشتر شعله جا به جایی آن را آسان می کند.
گارانتی محصول: همیشه به سراغ برندهایی بروید که دارای گارانتی و خدمات پس از فروش هستند. این محصولات معمولا کیفیت بالایی دارند، زیرا هیچ شرکتی جنس بدون کیفیت خود را گارانتی نمی کند. زیرا برای آن شرکت هزینه های سنگینی را به همراه خواهد داشت. پس می توان نتیجه گرفت جنس گارانتی دار با کیفیت هم هست.